StoryEditor

E-občiansky prichádza. Využijú ho najmä firmy

27.11.2013, 23:01
služby štátu

Prihlasovanie áut, podávanie sťažností pri verejnom obstarávaní, komunikácia s katastrom, obchodným registrom, alebo daňovým úradom. Tieto služby má štát občanom od budúceho roka poskytovať už aj na diaľku. Využívať ich budú môcť vďaka elektronickým občianskym preukazom. Tie sa po viacročnom meškaní začnú vydávať od budúceho pondelka.

Hneď od začiatku v nich bude možné aktivovať aj služby prostredníctvom zaručeného elektronického podpisu. Elektronickú komunikáciu chce štát podporiť aj tým, že bude k novým dokladom vydávať potrebné čítačky.

Čítačka do každej rodiny

„Naším cieľom je, aby čítačkou disponovala každá domácnosť, ktorej členovia sa rozhodnú pre využívanie elektronických služieb,“ informuje Alena Koišová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Rezort zatiaľ nakúpil 100-tisíc kusov od v súťaži vybraného dodávateľa ATOS IT Solution v cene 9,9 eura. Ľudia ju však dostanú bezplatne. Prostredníctvom zaručeného elektronického podpisu budú môcť občania podpisovať elektronické dokumenty pri komunikácii s úradmi, ale aj komerčnými subjektmi priamo na ich internetových stránkach, vysvetľuje Alexandra Gogová z ministerstva financií.

Odpadá tak osobná návšteva inštitúcií. Podľa šéfa IT Asociácie Slovenska Juraja Sabaku budú občianske preukazy s elektronickým čipom nateraz využívať viac podnikatelia. „Viac robia transakcie so štátom, či už sú to dane, alebo prihlasovanie ľudí v Sociálnej poisťovni,“ vysvetľuje. E-občianske podľa neho odstránia súčasný stav, keď popri elektronickej komunikácii musia následne podnikatelia a firmy posielať na úrad aj opečiatkovaný dokument. Projekt elektronických preukazov rozbehol ešte v roku 2009 terajší minister vnútra Robert Kaliňák. Ich zavedenie sa potom viackrát posúvalo.

Stovky miliónov

Výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor vraví, že aby podnikatelia reálne mohli elektronické služby štátu využívať, treba najprv dokončiť prepojenie jednotlivých registrov. „Namieste je otázka pre štátnu správu, prečo po toľkých rokoch a peniazoch investovaných do rôznych IT systémov stále nie je poprepájaná,“ zdôraznil. Len v rámci Operačného programu informatizácie spoločnosti sa už preinvestovalo vyše 800 miliónov eur.

Robert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska oceňuje elektronické občianske ako možný prínos k fungovaniu podnikov. „Podnikateľov najviac hnevá agenda okolo daní a odvodov, teda komunikácia s daňovými úradmi, so Sociálnou poisťovňou a zdravotnými poisťovňami,“ vymenúva, kde by mohla nastať pre biznis najväčšia finančná a časová úspora.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:26