StoryEditor

Na študentov strieľala na diaľnici polícia. Kaliňák ich odškodnil zo svojich peňazí

30.03.2015, 14:26
Autor:
TASRTASR

Štát sa finančne vyrovnal s troma študentmi, na ktorých auto polícia strieľala pri zásahu na diaľnici D2 v júni 2013. Definitívne uzavretie incidentu dnes na tlačovom brífingu oznámil riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík a právny zástupca študentov Karol Spišák.

K odškodneniu ministerstvo vnútra pristúpilo potom, ako Generálna prokuratúra minulý týždeň zastavila trestné stíhanie v tejto veci. „Napriek tomu si myslíme, že zo strany polície došlo k reťazcu chýb, ktoré vyvrcholili tým, že došlo k streľbe na nevinných študentov. Preto si myslíme, že by mali byť nejakým spôsobom odškodnení,“ uviedol Netík.

Šéf tlačového odboru vysvetlil, že vzhľadom k zastaveniu trestného stíhania neexistuje právny rámec pre odškodnenie zo štátneho rozpočtu.

Tritisíc eur z Kaliňákovho vrecka

Minister vnútra Robert Kaliňák sa rozhodol, že na tento účel poskytne súkromné finančné prostriedky. Každému z troch študentov bolo vyplatených tritisíc eur. „Zo štátneho rozpočtu bude uhradená oprava ich auta vo výške 1800 eur,“ doplnil Netík.

Obidve strany sú s dohodu spokojné, podali sme si ruky, a tým považujeme celú kauzu za ukončenú,“ tlmočil výsledok viacmesačného rokovania s ministerstvom Spišák. Ten tiež oznámil, že minister Kaliňák sa osobne ospravedlnil vodičovi auta. Prostredníctvom Spišáka sa potom minister ospravedlnil aj zvyšným študentom.


Minister vnútra Robert Kaliňák. Snímka: SITA/Ľ. Vaniher

Netík dnes zopakoval pochybenia polície, ktoré vlani vyplynuli z vyšetrovania inšpekcie vnútra. K tým došlo na úrovni výmeny informácií medzi operačnými dôstojníkmi. „Auto už nemalo byť v pátraní a informácia medzi jednotlivými operačnými pracoviskami zo Žilinského kraja do Bratislavského kraja prišla neskoro a to bol dôvod, prečo policajti, ktorí zasahovali na diaľnici D2, mali mylné informácie,“ priblížil Netík.

Druhou chybou podľa neho bolo, že operační dôstojníci sa nevedeli dlhšie dohodnúť, do ktorého kraja spadá daná udalosť, v dôsledku čoho museli študenti stráviť tri hodiny na diaľnici. Policajtov, zodpovedných za pochybenia, disciplinárne riešili vlani ich nadriadení. Boli im uložené finančné tresty.

„Treba povedať, že nikto sa nikdy nehneval na zasahujúcich policajtov, pretože sme toho názoru, že naozaj do toho zásahu nešli s cieľom ublížiť alebo nedajbože zastreliť týchto študentov. Ich konanie bolo podmienené a sme o tom presvedčení tým, že dostávali celý čas mylné informácie,“ uviedol Spišák.

Čo sa stalo v júni 2013

Pátracia akcia sa konala 24. júna 2013. Polícia vtedy informovala, že na diaľnici D2, v smere do Českej republiky, spozorovala podozrivé auto a chcela ho zastaviť.

Policajti zapli maják a sirénu, na čo vodič vozidla zastavil na krajnici, asi dva kilometre pred hranicou. Keď sa policajti priblížili k vozidlu, jeho vodič mal podľa verzie polície pridať plyn. Nasledovali policajné výstrely do vzduchu a potom aj na samotný automobil.

V aute sedeli celkom štyria študenti. Finančného odškodnenia sa domáhali iba traja z nich. Generálna prokuratúra (GP) vyhodnotila služobný zákrok Policajného zboru (PZ) SR ako legitímny a zákonný, informovala o výsledku trestného stíhania hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

„Vzhľadom na objektívne informácie, ktoré boli zakročujúcim príslušníkom PZ dávané do pozornosti dopravno-riadiacou ústredňou – teda, že na predmetnom vozidle sa môže pohybovať osoba Milan Ďuriš, po ktorej bolo vyhlásené pátranie ako po osobe podozrivej zo spáchania obzvlášť závažného zločinu dvojnásobnej vraždy, ktorá je ozbrojená, možno predmetný služobný zákrok posúdiť zároveň aj ako primeraný a odôvodnený,“ vysvetlila Predajňová.

Prokurátorka GP podľa hovorkyne pri svojich záveroch vychádzala aj z kamerového záznamu zachytávajúceho zákrok. Po komplexnom posúdení veci dospela k záveru, že príslušníci operačných stredísk v Dolnom Kubíne a Bratislave nevyhodnotili adekvátne informácie, nezabezpečili ich doplnenie a nedostatočne preverili informácie o motorovom vozidle v informačnom systéme, v dôsledku čoho bolo vyhlásené pátranie po vozidle, ktoré už nepatrilo podozrivej osobe.

„Tento nesprávny postup prokurátorka nevyhodnotila ako podozrenie z trestného činu. Bude úlohou príslušných funkcionárov PZ, aby v súvislosti s týmto postupom príslušníkov PZ prijali adekvátne zákonné opatrenia,“ doplnila Predajňová.

01 - Modified: 2007-04-26 09:39:00 - Feat.: 0 - Title: V Moskve exhibičný duel legiend bývalého ZSSR a ČSSR
01 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 02 - Modified: 2024-03-14 14:34:54 - Feat.: - Title: Viete, ako nazvať obyvateľa Prahy? Možno by ste nezvládli maturitnú otázku a ani novinku roka 2024 03 - Modified: 2024-03-12 12:09:43 - Feat.: - Title: Toto sú témy tohtoročného maturitného slohu. Vybral by si si charakteristiku, rozprávanie, úvahu alebo prejav? 04 - Modified: 2024-02-22 18:45:00 - Feat.: - Title: Praxujú v známych bankách či hoteloch. Odklon od tradičnej cesty hlásia u 18-tisíc stredoškolákov 05 - Modified: 2023-12-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Takmer 50-tisíc mladých ľudí stavalo železnicu do Banskej Štiavnice. Na trati mládeže vznikla Lúčnica, väčšina robila zadarmo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:17