StoryEditor

Pravica má šancu na reparát. Treba zmenu

18.11.2013, 08:24
Kandidát KDS a starosta mestskej časti Košice Západ Rudolf Bauer pre HN:

Ako sa s krátkym časovým odstupom pozeráte na výsledky prvého kola?

Som spokojný. Mojím cieľom bolo postúpiť do druhého kola a aby pán Trebuľa nevyhral v prvom. To sa podarilo. Verím, že súboj v druhom kole bude vyrovnaný, keď som teraz získal širokú podporu pravicových strán.

Čo pre vás táto podpora znamená?

Veľmi sa jej teším, pretože pred prvým kolom sa nepodarilo ani po dlhých rokovaniach vytvoriť pravicovú koalíciu a zhodnúť sa na jednom kandidátovi. Čiže aspoň teraz v tom druhom kole je to akýsi reparát. Očakávam, že minimálne tí voliči, ktorí volili iných pravicových kandidátov, prídu v druhom kole a odovzdajú hlas víťazovi primárok, ak to tak môžem povedať. Že budú mobilizovať aj ďalších voličov, pretože je tu šanca, aby aj v Košickom kraji nastala zmena.

Súčasný župan sa v roku 2005 predčasne vzdal funkcie primátora, keď ho zvolili za predsedu kraja. Ako starosta jednej z mestských častí by ste to isté urobili v prípade úspechu aj vy. Nie je poctivejšie voči voličom dokončiť mandát až potom kandidovať v ďalších voľbách?

Je. Aj preto som v rozhovoroch pred voľbami uprednostňoval, aby kandidoval spoločný kandidát pravicových strán Martin Pado alebo Mária Sabolová. Vzhľadom na to, že sa obaja vzdali a nebol iný silný pravicový kandidát, som sa rozhodol kandidovať.

Zdenko Trebuľa vám vyčíta, že heslo Zmena a slušný život nemôže naplniť politik s 23-ročnou politickou praxou.

Ja pod zmenou myslím zmenu v osobe predsedu a v prístupe k spravovaniu kraja, kde sa treba omnoho viac venovať hlavnému problému, ktorým je nezamestnanosť. Takisto je to aj hodnotový spor. Má sa hospodáriť transparentnejšie, efektívnejšie aj demokratickejšie. Štýl politiky, ktorý do toho vnáša pán Trebuľa, ťahá kraj do minulosti. A to mi prekáža.

Boli ste historicky prvým košickým županom, pán Trebuľa sa ním teraz môže stať do tretice. Nemala by byť zákonom obmedzená možnosť predsedom kraja opätovne kandidovať, ako je to, napríklad, pri prezidentovi?

Pravidlo dvakrát a dosť by bolo v prospech krajiny aj na regionálnej úrovni. Po ôsmich rokoch je človek vyčerpaný a aj psychológovia hovoria, že po takomto čase je dobré niečo zmeniť. To však neznamená, že ten človek má odísť celkom z verejného priestoru, keď tomu rozumie.

Kritizujete súčasného predsedu za postup v prípade Nemocnice v Michalovciach. Čo by ste ako nový župan v tejto veci zmenili?

Kritizujem ho za formu, akou bolo rozhodnutie urobené. Jednak sa to stalo tesne pred koncom volebného obdobia, jednak takým štýlom, aby nebol čas na prípravu na diskusiu. V piatok príde pozvánka, v pondelok sa hlasuje. Určite by som sa snažil skorigovať podmienky vytvorenia akciovej spoločnosti, aby to bolo vzájomne výhodné. Teraz to nie je vyvážený vzťah.

V čom je to nevýhodné?

Kraj získava iba 19 percent akcií, mesto jedno percento a Svet zdravia osemdesiat percent napriek tomu, že jednotlivé vklady sú v inom pomere. Kraj vkladá výnosy z predaja majetku odhadnuté na päť miliónov eur. Vkladá pozemky, ktoré môžu mať hodnotu až 10,5 milióna eur. Na druhej strane Svet zdravia vkladá do akciovej spoločnosti investíciu, ktorá bola najprv odhadnutá na 19 miliónov a teraz naposledy až na 30 miliónov eur.

Keď to sčítate, tak je to skôr jedna ku dvom a v akciovej spoločnosti je pomer jedna ku štyrom. Tam je tá nevýhodnosť.

Pred voľbami v roku 2005 za vašej éry zastupiteľstvo predalo Stredné odborné učilište a Dievčenskú školu v Trebišove za symbolickú jednu korunu cirkvi, ktorá zaň bola ochotná zaplatiť 10 miliónov korún. Podľa hlavného kontrolóra tým bol porušený zákon. Ako sa na to dívate s odstupom času?

Návrh som nepredkladal ja, ale poslanci ho schválili. Samozrejme sa dalo diskutovať o výhodnosti alebo nevýhodnosti. Vtedy sme previedli aj Elektrotechnickú priemyslovku v Krompachoch na SEZ Krompachy. Skúšali sme, či prechod zriaďovateľskej funkcie na iný subjekt nezvýši kvalitu vzdelávania.

Bolo to s odstupom ôsmich rokov výhodné pre kraj?

Myslím si, že áno.

Viete si predstaviť opätovný vznik Východoslovenského kraja?

Preferujem územnosprávne členenie postavené na prirodzených regiónoch. Som presvedčený že by to bolo pre Slovensko najlepšie. Určite by bola aj vyššia účasť vo voľbách. Model 3+1 je horší variant, ale viem si predstaviť jeho fungovanie, ak by volebné obvody boli prirodzené regióny. Vo Východoslovenskom kraji boli teda volebnými obvodmi Spiš, Zemplín, Gemer, Šariš... Prechod z osmičky na trojku by však principiálne nič nezmenil. Ľudia takému veľkému kraju nebudú rozumieť.

Dokázal by Marián Kotleba uspieť v Košickom kraji tak, ako uspel v Banskobystrickom?

Osobne si myslím, že by sa v Košickom kraji nedostal do druhého kola.

Prečo?

Nemá tu takú podporu ako v Banskobystrickom kraji.

Ako môže predseda Košického samosprávneho kraja pomôcť riešiť rómsku otázku?

Mohol by dávať väčší dôraz na služby, ktoré by pomáhali rómskej komunite. Či je to už v otázke vzdelávania, sociálnych služieb alebo nejakých ďalších projektov.

Teraz robí kraj dosť?

Myslím si, že nie. Aj o tom je tá zmena. 24,53% hlasov získal v prvom kole.

01 - Modified: 2005-09-15 22:57:43 - Feat.: 0 - Title: Pavol Hrušovský: Šanca dovládnuť existuje, ale veľmi malá
01 - Modified: 2024-01-25 23:04:32 - Feat.: - Title: "Nikdy viac je teraz!" Proti pravicovému extrémizmu v Nemecku protestovali desaťtisíce ľudí 02 - Modified: 2024-01-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Pravica a ľavica je preč. Európske voľby rozhodne päť hlavných tém, ktoré trápia voličov 03 - Modified: 2023-11-29 21:00:14 - Feat.: - Title: Koalíciu s Wildersom odmietla už druhá strana. Pravicový protiislamský politik sa obráti na ďalšiu 04 - Modified: 2023-09-28 12:09:50 - Feat.: - Title: Upadajúcu Európu preberá Nová pravica. K moci sa dostávajú antisystémoví nacionalisti 05 - Modified: 2023-09-21 19:39:03 - Feat.: - Title: Nemeckí voliči sa posúvajú silne doprava, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:23