StoryEditor

V úplatkárskej kauze sú aj stavebné firmy

31.07.2013, 23:00
Okrem Petka a Patakyho žiada polícia žalobu aj na štatutárov súkromných firiem.

Za to, že zabezpečili prácu stavebným spoločnostiam na rekonštrukcii nemocnice, si vypýtali nielen finančný úplatok, ale aj opravu vlastných súkromných domov. Také sú závery vyše štvorročného vyšetrovania korupčnej kauzy v bardejovskej nemocnici, ktorá sa skončila návrhom na podanie obžaloby. Špeciálna prokuratúra teraz rozhoduje, či sa za branie úplatkov pred súd postavia riaditeľ zariadenia Marián Petko (na snímke) a podpredseda správnej rady Ján Pataky.

Ako prvá o tom informovala Markíza. Obžalovaných v prípade má byť však viac. Podľa informácií HN aj majitelia hlavnej dodávateľskej stavebnej firmy Bauexport Marián a Jaroslav Kutný. Práve oni mali za 2,5-miliónovú zákazku v nemocnici dať jej štatutárom úplatky vo forme rekonštrukcie súkromných nehnuteľností. „Kým nedostanem vyrozumenie od prokuratúry, nebudem sa vyjadrovať. Neviem ani, čo mám k tomu povedať, keďže sa to celé deje nejakým neštandardným postupom,“ reagoval na návrh obžaloby Marián Kutný.

Úplatok mal dávať aj konateľ subdodávateľskej firmy R.A.S. Miroslav Hiščar za to, že získal práce v objeme viac ako 670-tisíc eur. Šéf bardejovskej nemocnice a tiež Asociácie nemocníc Slovenska Petko mal dostať 10 percent z ceny zákazky, teda 67-tisíc eur. O tie sa mal následne rozdeliť s Patakym. HN sa včera s Hiščarom nepodarilo skontaktovať, podľa pracovníčky firmy bol v zahraničí. 

 

Petko podá sťažnosť

Petko obvinenia policajného vyšetrovateľa odmieta a plánuje na neho podať sťažnosť. „Doposiaľ z môjho pohľadu neboli ukončené ani procesné záležitosti, nemal som možnosť oboznámiť sa s celým vyšetrovacím spisom a dokumentáciou a vlastne stále neviem, aké údajné dôkazy vyšetrovateľ má,“ zdôvodnil. HN sa pokúšali spojiť aj s Patakym. Podľa osoby, ktorá zdvihla jeho mobilný telefón, bol v lese. Viac nedvíhal.

Pataky je bývalý poslanec Národnej rady za SDKÚ-DS a exčlen parlamentného zdravotníckeho výboru. Vyštudoval advokáciu, no v máji 2011 mu Slovenská advokátska komora v súvislosti so začatým trestným stíhaním pozastavila výkon činnosti. „Slovenská advokátska komora podľa zákona vyčiarkne zo zoznamu advokátov toho, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin,“ povedala hovorkyňa Nadežda Ondrišová na otázku HN, či v súvislosti s návrhom obžaloby hrozí jeho vylúčenie z komory. 

 

Spojili obvinenia

V prípade prijímania úplatku hrozí obžalovaným trest odňatia slobody od troch do ôsmich rokov. „V kvalifikácii podplácania päť až dvanásť rokov,“ dodala policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová. 

Pôvodne polícia viedla dve konania, ktoré nakoniec spojila do jednej obžaloby. Okrem brania úplatku boli štatutári nemocnice obvinení aj vo veci poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev. Prestavba nemocnice totiž bola sčasti financovaná z eurofondov. Obvinenia sa opierajú o znalecký posudok, podľa ktorého chýba 330-tisíc eur. „Vyšetrovateľ doposiaľ nebral a neberie do úvahy, že existuje iný znalecký posudok, ktorý konštatuje, že všetko, čo bolo zaplatené, bolo aj postavené,“ reaguje Petko.

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré spoluzakladalo bardejovskú nemocnicu, v súvislosti s obžalobou nemôže vyvodiť žiadne dôsledky. Na odvolanie alebo vymenovanie riaditeľa je totiž potrebná dvojtretinová väčšina hlasov členov správnej rady, ktorú nemá.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 12:30