StoryEditor

Utečenci sú bezpečnostným rizikom aj pre Slovensko, tvrdí SaS

23.06.2015, 15:28
Autor:
TASRTASR

Utečenci sú bezpečnostným rizikom pre celú Európsku úniu, a tým aj pre Slovensko. Tvrdia to predstavitelia opozičnej strany SaS, ktorí vidia riešenie nepriaznivej situácie aj vo vytvorení centrálneho imigračného tábora mimo územia EÚ.

"EÚ si môže prenajať územie v niektorom zo štátov severnej Afriky a utečenci tam budú dovtedy, kým sa neposúdi ich žiadosť o azyl. Nejde však o väzenie. Do tábora musia byť presunutí všetci, ktorí sú v EÚ ilegálne. Tí, ktorí azyl dostanú, budú bezpečne prevezení do Európy," vysvetlil návrh predseda strany a europoslanec Richard Sulík.

Ďalším dôležitým opatrením je podľa jeho slov dôkladné utesnenie južnej hranice Európy, ktorú aktuálne považuje za deravú ako švajčiarsky syr. Náklady na tábor či prísnejšie stráženie hranice si má EÚ solidárne rozdeliť.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko zopakoval, že SaS má jednotné stanovisko pri povinných kvótach. „Musíme ich odmietnuť. Možno sa to javí ako rozporné s ľudskosťou, ale musíme ľuďom hovoriť aj nepríjemné veci. Utečenci sú totiž bezpečnostným rizikom pre občanov EÚ aj pre Slovensko. Môžeme sa prieť, koľkí sú ekonomickí imigranti a koľkí majú iné úmysly, ale bolo by to zbytočné. Je tam veľa ľudí bez dokladov, o ktorých nič nevieme, nevieme rozlíšiť, kto je kto," upozornil exminister obrany.


Šéf SaS Richard Sulík. Snímka: SITA/R. Tappert

Poslanec SaS Martin Poliačik tvrdí, že ilegálni migranti sú bezpečnostným rizikom do momentu, kým nevieme získať kontrolu nad procesom ich prijímania, nad azylovým procesom a nad tým, aby sme vedeli, kde sa pohybujú.

"Taliani a Gréci nestíhajú a táto situácia robí z migrantov bezpečnostné riziko. Je však zodpovednosťou EÚ systematicky pracovať na systéme integrácie a zdieľania skúseností. Aj extrémistické názory, aj udalosti zo soboty (20.6.) ukazujú, že toto bola doteraz podcenená téma," povedal.

Predstavitelia SaS zároveň odmietli násilie a prejavy extrémizmu, ku ktorým došlo v Bratislave počas sobotňajšej demonštrácie proti imigrantom. "Je to úbohý a nebezpečný jav našej spoločnosti," povedal Sulík.

Galko zase pochválil zásah polície. "Odviedli kus profesionálnej práce. Na hrubú silu, ktorú predviedli extrémisti, je potrebné použiť hrubú silu štátu. Treba zatýkať, stíhať a zatvárať. Nemožno pripustiť, aby slušní ľudia, ktorí sú proti kvótam, boli hádzaní do jedného vreca s extrémistami, ktorým ide len o násilie," dodal.

01 - Modified: 2007-07-02 20:09:23 - Feat.: 0 - Title: Čo chýba v zákone
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:03