StoryEditor

Sulík vyzval opozíciu: Vytvorme vládu bez Smeru

02.10.2015, 15:03
Autor:
SITASITA

Strana Sloboda a Solidarita dnes poslala predsedom opozičných strán zastúpených v NR SR návrh Deklarácie zodpovednosti za Slovensko.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková, SaS je otvorená diskusii a je pripravená prijať záväzok o spoločnom postupe opozičných strán po budúcoročných parlamentných voľbách.

Ako sa uvádza v Deklarácii, ktorú zatiaľ podpísal predseda SaS Richard Sulík, "poučení skúsenosťami z vlastných chýb, ktorých sme sa dopustili v minulosti, sa týmto zaväzujeme, že vyvinieme maximálne úsilie, aby na základe priaznivého volebného výsledku po voľbách v roku 2016 vznikla na Slovensku vláda, v ktorej nebude mať zastúpenie strana Smer-SD".

V Deklarácii sa takisto uvádza, že predsedovia strán, ktorí dokument podpíšu, sú presvedčení, že vládny Smer-SD nesie primárnu politickú zodpovednosť za "vysokú mieru korupcie a klientelizmu, ktorá vytvára nespravodlivé majetkové nerovnosti medzi občanmi a v konečnom dôsledku rozkladá našu spoločnosť".

Takisto odmietajú systematické ochromovanie akcieschopnosti orgánov činných v trestnom konaní v boji s organizovaným zločinom a majú zhodný názor na potrebu radikálnych zmien, ktoré očistia súdnictvo i policajný zbor od nečestných a nekompetentných ľudí a pracovných postupov.

"Máme zhodný názor, že do finančných tokov medzi verejným a súkromným sektorom treba vniesť viac transparentnosti, čoho predpokladom je eliminácia tzv. schránkových spoločností, a vyvodzovanie osobnej zodpovednosti verejných funkcionárov za chyby, ktorých sa dopustia v službách štátu," píše sa ďalej.

Predsedovia opozičných strán by podpisom takisto vyjadrili presvedčenie, že rozsah problémov v ekonomickej i sociálnej oblasti je veľkou príležitosťou na programový prienik stredopravých politických strán, ktoré predstavujú jedinú rozumnú alternatívu voči vláde Smeru-SD.

Deklarácia pritom vychádza z predpokladu, že rast životnej úrovne občanov stojí primárne na dobrom podnikateľskom prostredí, nie na prerozdeľovaní.

Strana SaS si myslí, že by bolo fér, aby voliči vopred poznali úmysly politických strán v kľúčových otázkach smerovania politickej scény i štátu. Preto vypracovali tento dokument, ktorý podľa liberálov vychádza v ústrety volaniu verejnosti po stabilnej reformnej vláde.

01 - Modified: 2007-10-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fico protestuje proti Rasmussenovi
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:48