StoryEditor

Príde k nám 20 vojakov spoza hraníc. Zn. NATO

20.10.2015, 00:00
Minister obrany Martin Glváč pre HN o vzniku dôležitého veliteľského centra aliancie na Slovensku:

Integračný tím NATO bude u nás dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie hladkého príjmu koaličných vojsk aliancie v prípade ich nasadenia na území Slovenska, hovorí Martin Glváč.

Severoatlantická aliancia odsúhlasila zriadenie veliteľského centra aliancie na Slovensku. Prečo vznikne takéto dôležité centrum práve u nás?

Slovensko je jednou z ôsmich členských krajín Severoatlantickej aliancie, ktoré požiadali o vytvorenie tzv. styčného integračného tímu NATO na svojom území. Urobili sme tak ešte vo februári tohto roka. V auguste túto našu požiadavku a tiež požiadavku Maďarska schválila Severoatlantická rada. Minulý týždeň v Bruseli bolo toto rozhodnutie potvrdené aj na úrovni ministrov obrany.

Čo bude cieľom tohto centra? Prídu k nám aj zahraničné bojové jednotky?

Účelom je zvýšiť reakcieschopnosť aliancie a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie aj rýchleho nasadenia. Integračný tím bude dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie hladkého príjmu koaličných vojsk NATO v prípade ich nasadenia na území Slovenska. Úlohou tiež bude koordinácia cvičení medzi slovenskými ozbrojenými silami a NATO.

Kedy začne centrum na Slovensku fungovať?

Styčný integračný tím NATO u nás vznikne v budúcom roku. Do summitu aliancie, ktorý sa uskutoční na budúci rok v júli vo Varšave, by mal dosiahnuť počiatočnú operačnú spôsobilosť. Úplnú operačnú spôsobilosť potom dosiahne do konca budúceho roka.

Kto bude v tomto centre na Slovensku pôsobiť?

V našom tíme bude pôsobiť celkovo 41 osôb. Naši vojaci personálne pokryjú 21 pozícií a zvyšok budú tvoriť vojaci z ostatných členských krajín NATO.

Kde sa centrum bude nachádzať? Vybuduje sa kvôli tomu úplne nové zariadenie alebo nájde priestory v už existujúcom?

Náš tím bude sídliť v kasárňach Vajnory. Ide o priestory, ktoré nie sú v súčasnosti ozbrojenými silami naplno využité.

Koľko bude jeho prevádzka ročne stáť a kto to zaplatí? Dostaneme na to od NATO peniaze?

Náklady budú hradené tak z rozpočtu nášho rezortu obrany, ako aj z rozpočtu Severoatlantickej aliancie. V súčasnosti však ešte nie je možné kvantifikovať celkovú výšku nákladov na jeho výstavbu a fungovanie, keďže stále prebiehajú rokovania medzi NATO a Slovenskom.

Bude mať vznik centra nejaký konkrétny dosah na fungovanie našej armády? Vyžiada si to napríklad modernizáciu ďalších zariadení?

V súčasnosti prebiehajú prípravné práce na budovanie potrebnej infraštruktúry. Súbežne s tým sa vykonávajú opatrenia na zabezpečenie vytvorenia a fungovania organizačného jadra pre tím. Slovenský styčný integračný tím bude začlenený pod velenie Mnohonárodného zborového veliteľstva Severovýchod v poľskom Štetíne.

Súvisí toto rozhodnutie s eskaláciou ruskej agresie?

Zriadenie tímu na Slovensku podčiarkuje politickú aj vojenskú súdržnosť aliancie a ukazuje všetkým potenciálnym vyzývateľom, že NATO to so svojou obranou myslí vážne.

Posilní sa tým pozícia Slovenska v štruktúrach NATO?

Slovenská republika je stabilným a zodpovedným členom Aliancie, čo potvrdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na nedávnej návšteve Slovenska. Vyzdvihol vtedy aj naše modernizačné projekty.

Dokážete si predstaviť, že by sa Slovensko nejakým konkrétnejším spôsobom zapojilo do koalície v Sýrii? Diskutujete s vašimi partnermi aj na túto tému?

Na nedávnom rokovaní ministrov obrany sa okrem iného hovorilo aj o prítomnosti ruských vojsk v Sýrii. Členské štáty na zasadnutí tiež vyzvali Rusko, aby sa sústredilo na boj proti teroristom z Islamského štátu v Sýrii. Vyjadrili obavy z vojenských aktivít Ruska v krajine, ktoré sú len okrajovo zamerané proti Islamskému štátu a odsúdili porušenie vzdušného priestoru Turecka lietadlami ruských vzdušných síl.

01 - Modified: 2007-10-17 10:20:00 - Feat.: 0 - Title: Yahoo s poklesom zisku napriek reorganizácii
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:26