StoryEditor

Slovensko nevzdoruje, neuznanie Kosova je správny krok, tvrdí SaS

13.03.2015, 11:24
Autor:
TASRTASR
SaS považuje konzistentný názor slovenskej diplomacie neuznať Kosovo - rovnako ako napríklad Abcházsko, Južné Osetsko či Podnestersko za správny.

Slovensko nie je vzdorujúca krajina - neuznanie Kosova je správny krok. Tvrdí to líder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus na margo uznesenia Európskeho parlamentu, podľa ktorého by malo aj zvyšných päť štátov EÚ, vrátane Slovenska, Kosovo uznať.

"To, že päť členských krajín Kosovo dodnes neuznalo, podľa nášho názoru neznamená, že sa táto menšina mýli, a odmietame označenia 'päť vzdorujúcich členských štátov Európskej únie'," uviedol Klus.

Hovorí, že ideálom európskych integračných procesov je dosahovanie konsenzuálnych rozhodnutí, najmä v zahraničnej politike. "Preto rozhodne nepovažujem za šťastné, že sa v tejto otázke v EÚ nepodarilo nájsť konsenzus," povedal.

Strana SaS považuje konzistentný názor slovenskej diplomacie neuznať Kosovo - rovnako ako napríklad Abcházsko, Južné Osetsko či Podnestersko - za správny a plne ho podporuje. Upozorňuje pritom, že práve nedávne udalosti na Kryme dávajú jasný dôkaz o tom, že spoločný postoj Európskej únie mohol vyraziť mnohé argumenty z rúk obhajcov ruskej anexie. Podľa Klusa by sa únia i v tejto záležitosti mala do budúcna najmä poučiť.

Európsky parlament prijal 11. marca správu o pokroku Čiernej Hory, Kosova, Macedónska a Srbska za rok 2014. Europoslanci v prijatom uznesení znovu vyzvali päť členských krajín EÚ vrátane Slovenska, aby uznali nezávislosť Kosova. Z 28 člennej únie sa uznaniu nezávislosti bývalej srbskej provincie bránia Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.

"Opäť sme vyzvali päť vzdorujúcich členských štátov EÚ, aby uznali štátnosť Kosova," povedala rakúska europoslankyňa Ulrike Lunaceková z frakcie Zelených, ktorá bola parlamentnou spravodajkyňou pre túto záležitosť. Poslankyňa spresnila, že prijatie správy o Kosove veľkou väčšinou poslancov poukazuje na silnú podporu pre európsku budúcnosť Kosova.

"EÚ by mala urýchliť proces liberalizácie vízového režimu pre Kosovo a vláda v Prištine musí prijať konkrétne kroky na zabezpečenie budúcnosti pre svojich občanov v prosperujúcej krajine," konštatovala v správe pre médiá.

Podľa dokumentu schváleného v europarlamente musia byť hlavnými prioritami novej kosovskej vlády budovanie právneho štátu, nezávislosti súdnictva a prijímanie účinných opatrení na boj s korupciou. Poslanci sa zhodli na názore, že Rada EÚ by mala čo najskôr prijať rozhodnutie o podpísaní asociačnej a stabilizačnej dohody s Kosovom, ktorá bude silným impulzom pre realizáciu reforiem.

 

 

01 - Modified: 2007-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Českí Rómovia si prišli vybaviť účty s vicepremiérom
01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-05 10:54:57 - Feat.: - Title: Napätá atmosféra. Hlavná strana kosovských Srbov vyzýva na bojkot sčítania ľudu 05 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:57