StoryEditor

Škandály sú aj u nás, tresty však chýbajú

18.06.2013, 00:00

Kým v Česku kvôli kauzám padajú vlády, u nás množstvo prípadov odchádza do stratena. Nedá sa pritom povedať, že by neboli rovnako vážne alebo by šlo o menej peňazí.


Škandály u vojenských tajných sa množia
Škandály neobišli tajné služby ani u nás. V roku 2011 sa prevalili informácie o odpočúvaní novinárov a ľudí zo spoločenského života, pričom o tom mal vedieť vtedajší minister obrany Ľubomír Galko (SaS). Premiérka Iveta Radičová ho odvolala z funkcie. Generálna prokuratúra v prípade vzniesla obvinenia voči piatim ľuďom -- bývalým agentom tajnej služby. Spravodajské vojenské služby čelia aktuálne aj podozreniam z tunelovania majetku bývalým vedením. Hovoriť o tom má 130-stranový dokument, ktorý dostal denník SME a zaoberá sa ním už aj polícia. Trestné stíhanie ešte nebolo začaté. Včera o podozreniach hovorili na mimoriadnej schôdzi aj poslanci Národnej rady.

Úplatkárska aféra exstarostu Rače Bielika
Zatiaľ najväčší korupčný škandál sa odohral okolo bývalého politika KDH Pavla Bielika. Súdili ho za to, že mal žiadať úplatok päť miliónov eur pri výstavbe bytového komplexu v bratislavskej mestskej časti Rača. Dokazovať to mali policajné nahrávky medzi ním a podnikateľom Jaroslavom Šuščákom. Polícia Bielika obvinila v apríli 2004, súd ho šesť rokov nato definitívne oslobodil. Vinu sa mu nepodarilo dokázať, aj kvôli tomu, že odpočúvania sa stratili. HN vlani v novembri informovali, že policajný funkcionár Peter Polák, ktorého za ich stratu súdili, bol tiež oslobodený a dostal aj odškodné od štátu 53-tisíc eur.

Hlas podobný Ficovi doznel
"Zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40. Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou," takto znel hlas podobný Robertovi Ficovi na nahrávke, ktorá prenikla na verejnosť v júni 2010. Hlas na nej hovorí, že sponzori naliali do Smeru-SD mimo oficiálneho účtovníctva minimálne 75 miliónov korún. Trestné stíhanie neskôr zastavil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik s tým, že ide o falošné dokumenty. To sa týkalo aj preverovania informácií, o ktorých hovoril zakladateľ Smeru Bohumil Hanzel -- že sponzori Smeru mali sľúbené miesta na kandidátke.

Kauza Čuňo sa ťahá už 11 rokov
Už 11 rokov sa ťahá korupčná kauza bývalého košického viceprimátora Eugena Čuňa. Ide o výstavbu bytov na sídlisku Dargovských hrdinov. Trojica obžalovaných si podľa prokuratúry vypýtala 600-tisíc eur od štatutára firmy KAME Maroša Merjavého. Prebrať si mali 33-tisíc eur. Súdy, vrátane Najvyššieho súdu, už vyniesli verdikty niekoľkokrát -- odsudzujúce aj oslobodzujúce. Definitíva nepadla ani na poslednom pojednávaní, prípad bol odročený.

Gorila odkryla, o čom sa len šuškalo
Posledné parlamentné voľby v roku 2012 zásadne ovplyvnil spis Gorila zverejnený na webe, ktorého tvorcom údajne je Slovenská informačná služba. Spis, ktorého pravosť dodnes nikto nepotvrdil, obsahuje záznamy o odpočúvaní bytu na Vazovovej ulici v Bratislave, kde sa mala v rokoch 2005 a 2006 stretávať politická špička s predstaviteľmi finančnej skupiny Penta. Píše sa v ňom o podplácaní, korumpovaní či kupovaní poslancov, ako aj o údajnom financovaní strán SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH a SMK. Polícia začala v prípade niekoľko trestných stíhaní vo veci, ktoré sa týkajú privatizácie bratislavského letiska či slovenských elektrární. Vyšetruje tiež kupovanie poslancov pri hlasovaní o zdravotníckych zákonoch ministra Rudolfa Zajaca.

Peniaze sa našli v kufríku, no vinu nedokázali
Peniaze sa našli v kufríku politika, polícia ho zadržala priamo pri preberaní, súd aj tak dospel k záveru, že úplatok nie je možné dokázať. Reč je o exposlancovi ĽS-HZDS Gabrielovi Karlinovi, spolu s ním bol obžalovaný aj šéf úradu banskobystrickej župy Milan Mráz. Prokuratúra ich žalovala za prijatie úplatku pol milióna korún (takmer 17-tisíc eur) pri zákazke na dostavbu telocvične v Žiari nad Hronom. Výpovede korunného svedka podnikateľa Juraja Hromadu však súd vyhodnotil ako rozporuplné, nenašli sa ani odtlačky prstov na obálke s úplatkom. Karlin v Štrasburgu vysúdil 4-tisíc eur za súdne prieťahy. Vec sa riešila od novembra 2003 do apríla 2010.

Kšefty s pozemkami pod Tatrami čakajú na verdikt
V roku 2007 sa verejnosť dozvedela o kšeftoch s pozemkami. Pred súdom kvôli nim dnes stojí vtedajší námestník Slovenského pozemkového fondu Branislav Bríza (nominant ĽS-HZDS). Spoločnosť GVM (spolumajiteľ Milan Bališ je blízky predsedovi Vladimírovi Mečiarovi) totiž získala lukratívne pozemky vo Veľkom Slavkove od reštituentov z východného Slovenska za 13 miliónov korún. Cena pôdy sa podľa odhadov pohybovala okolo 1,5 miliardy korún. Premiér Robert Fico dal po prevalení kauzy odvolať Brízu, ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, pozastavil reštitúcie a vymenil celý pozemkový fond. Pozemky boli vrátené štátu. Verdikt súdu voči Brízovi zatiaľ nepadol.

SDKÚ prala špinavé peniaze, tvrdil Fico
Pred voľbami v roku 2010 vyhlásil premiér Robert Fico, že strana Mikuláša Dzurindu SDKÚ-DS prala špinavé peniaze z privatizácie cez účty rôznych zahraničných firiem. SDKÚ tak mala podľa neho robiť cez spoločnosť Allied Wings so sídlom v Londýne. Firma strane požičala v roku 2000 vyše 404-tisíc eur, peniaze jej strana vrátila o štyri roky neskôr. Spoločnosť Allied Wings sídlila na rovnakej londýnskej adrese ako firma pokladníka strany Igora Kuceja Destor Investments. Tá zároveň vlastnila Kucejovu firmu Involve, na ktorú bolo registrované logo SDKÚ. Allied Wings a Destor mali podľa Fica rovnakú adresu, spoločného zakladateľa, správcu aj tajomníka. Polícia aj prokuratúra uzavreli vyšetrovanie s tým, že k praniu špinavých peňazí nedošlo. Dzurinda sa vtedy vzdal svojho miesta na kandidátke.

SNS vládla s Ficom a narobila škandály
Prvú vládu Roberta Fica sprevádzalo niekoľko káuz pod taktovkou SNS. Najväčšou bol nástenkový tender na poradenské, právne a informačné služby. Zmluvu na 120 miliónov eur podpísalo v júni 2007 ministerstvo výstavby pod vedením Mariana Januška s konzorciom firiem Zamedia a Avocat -- blízkych vtedajšiemu predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Súťaž vypísal rezort na nástenke v budove ministerstva. V prípade sú stále obvinení Janušek, jeho nástupca Igor Štefanov a ďalší traja úradníci, kauza smeruje pred súd. Druhý vážny problém SNS -- predaj emisií garážovej firme Interblue -- by sa zasa mal skončiť bez trestov. Polícia totiž chystá trestné stíhanie zastaviť. Tonu emisií predal minister životného prostredia Ján Chrbet za 5,05 eura, pričom okolité krajiny predávali v tom čase za dvojnásobok. Štát mal prísť o 66 miliónov eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:49