StoryEditor

Štát a finančníci zadlžujú plynárne pre dividendy

20.09.2013, 01:12
Na trištvrte miliardy eur, ktoré si v Holandsku požičal Slovenský plynárenský podnik, si nebrúsi zuby iba vláda Roberta Fica.

Súkromníci v plynárňach potrebujú kryť vlastný dlh. "Prostriedky vyplatené akcionárom SPP použije EPH na splatenie dlhodobého akvizičného úveru na kúpu SPP," uviedol včera pre HN hovorca spoločnosti EPH Daniel Častvaj. V akej výške však nespresnil.

Do SPP sa cez jej dcéru Eustream dostane 750 miliónov eur. Ide o výnos z predaja medzinárodnej emisie dlhopisov. V HN sme včera informovali o tom, že 160 miliónov z tejto pôžičky by podľa našich informácií malo putovať vo forme vyplatených dividend do štátneho rozpočtu.



 

Politický boj
Podľa poslanca Daniela Lipšica (NOVA) si spoločnosť EPH musela na kúpu 49-percentného podielu v SPP požičať. Lipšic včera v parlamente finančníkov kritizoval, že úver chcú teraz splatiť aj pomocou pôžičky Eustreamu. Šéf Novy tvrdí, že vstup EPH do plynární za vlády Roberta Fica pripomína Mečiarovskú privatizáciu. Finačníci si podľa neho museli zobrať úver na celú sumu 2,5 miliardy eur, ktoré kúpa minoritného balíka akcií podniku stála. Tie vracajú tunelovaním plynární, mieni politik. Častvaj to však odmieta. "Úver bol poskytnutý, nie na 100 percent kúpnej ceny, ako mylne alebo lživo uvádzajú niektorí poslanci, ale iba vo výške 1,5 miliardy eur," hovorí. EPH podľa hovorcu tiež " nie je a nebude v žiadnom ohľade nijako zvýhodnené na úkor Slovenskej republiky pri vyplácaní výnosu z SPP akcionárom". Spoločnosť českých finančníkov Petra Kellnera, Daniela Křetinského a slovenskej finančnej skupiny J&T včera vyzvala Lipšica, aby "jednu z najdôležitejších firiem krajiny prestal zaťahovať do politického boja a poškodzovať jej meno". Šéf Novy tvrdí, že prináša ďalší dôkaz, že reorganizácia SPP, kvôli ktorej opozícia odvolávala v parlamente Ficovu vládu, sa deje v réžii finančných skupín.

Firma v Holandsku
Podľa Lipšica o tom svedčí založenie firmy SPP Infrastructure Financing na rovnakej adrese v Amsterdame, ako je sídlo troch spoločností J&T. V holandskej firme navyše nemá zastúpenie štát, iba EPH, upozornil politik. Trištvrte miliardový úver si podľa neho finančníci zobrali "potichu a bez explicitného povolenia vlády". "To sú už také vnútornosti, že o nich nemôžem vedieť," reagoval na kritiku premiér Robert Fico. Hovorca rezortu hospodástrva Stanislav Jurukovič odmietol, že by sa emisia dlhopisov diala bez ich vedomia. Schválili ju orgány Eustreamu i predstavenstvo SPP, kde má štát zastúpenie, vysvetlil. Fakt, že v spoločnosti SPP Infrastructure Financing nemali svojho človeka, nie je podľa Jurikoviča problém. "Jej právni zástupcovia nemohli procedúru emisií dlhopisov ovplyvniť."

Založenie holandskej spoločnosti bolo podľa EPH len technickou záležitosťou. Privátny spoluvlastník plynární odmieta aj úvahy o ich prehnanom zadlžovaní. "I po vydaní diskutovaných dlhopisov je zadĺženie jedno z najnižších v rámci významných euróspkych energetík," doplnil Daniel Častvaj.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:04