StoryEditor

Nemocnica draho kúpila prístroj

15.05.2013, 00:00
Až 2,3 milióna eur stála nemocnicu v Trenčíne technika. Dala sa kúpiť o polovicu lacnejšie.

Štátna Fakultná nemocnica v Trenčíne obstarala počítačový tomograf za takmer 2,3 milióna eur, kúpiť sa pritom dal o polovicu lacnejšie. Okrem toho spojila zákazku na kúpu zdravotníckej techniky s objednávkou stavebných prác, čím porušila zákon o verejnom obstarávaní. Došlo k tomu ešte v roku 2010, počas najnovšej kontrolnej akcie na to prišiel Najvyšší kontrolný úrad.

„Úrad prieskumom trhu zistil, že totožný druh CT prístroja, ktorého špecifikácia bola len v minimálnej miere odlišná, obstarala istá súkromná spoločnosť v roku 2008 priamo od výrobcu za cenu približne o 50 percent nižšiu ako Fakultná nemocnica Trenčín,“ uvádza vo svojej správe NKÚ. Ministerstvo zdravotníctva pritom odsúhlasilo nákup s predpokladanými nákladmi 1,6 milióna eur, vo Vestníku však nemocnica zákazku odhadla na dva milióny eur.

Pochybilo bývalé vedenie
„Pochybenia, zistené v rámci daného obdobia, sú mimo kompetencie súčasného vedenia nemocnice,“ reagoval hovorca nemocnice Eugen Finkei. Tvrdí však, že nové vedenie od svojho nástupu realizuje opatrenia, aby sa neopakovali. S vtedajším riaditeľom nemocnice Rudolfom Lintnerom sa HN nepodarilo spojiť. Ktorá spoločnosť dodala drahý prístroj ani ďalšie podrobnosti Finkei nepovedal.

Spomínaný počítačový tomograf sa aj dnes, po troch rokoch, dá kúpiť lacnejšie. Podľa zmluvy z centrálneho registra kúpil Východoslovenský onkologický ústav v marci obdobnú techniku za 1,25 milióna eur. „CT prístroj sme kúpili cez verejné obstarávanie, ktorého sa zúčastnili traja uchádzači,“ povedala ekonomická riaditeľka ústavu Beáta Semrádová.

Len elektronicky
Trenčianska nemocnica nebola jediná, ktorá podľa NKÚ v rokoch 2009 až 2011 porušovala zákon. Aj Univerzitná nemocnica Košice určila nesprávne predpokladanú hodnotu zákazky. Za sedem prístrojov, ktoré chcela podľa oznámenia o obstarávaní pôvodne kúpiť za 615-tisíc eur, nakoniec dala viac ako 1,3 milióna eur. „Kontrola NKÚ prebehla ešte za bývalého vedenia. Všetky úlohy, ktoré sme mali termínované, sme splnili a v súčasnosti postupujeme tak, aby sme prostriedky využívali efektívne,“ reagovala hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.
Najväčšia Univerzitná nemocnica Bratislava zase neprimerane zúžila súťaž, keď vyžadovala výlučne elektronickú komunikáciu a odmietla poskytovať súťažné podklady na základe písomného vyžiadania. Okrem toho chcela od uchádzačov čestné prehlásenie, že si nebudú uplatňovať sankcie vyplývajúce z predchádzajúcich dodávok s rovnakým alebo podobným predmetom plnenia. „Závery kontrol NKÚ prijalo súčasné vedenie nemocnice zodpovedne a konštruktívne. Vykonalo všetky nápravné opatrenia, ktoré vyplynuli zo zistení,“ povedala hovorkyňa Petra Stano Maťašovská.

Zodpovednosť nevedie nik
Či bude v týchto prípadoch vyvodená zodpovednosť, je otázne. Ako totiž vysvetlil partner právnickej firmy TaylorWessing e/n/w/c advokáti Andrej Leontiev, ide o špecifickú situáciu, pri ktorej porušenia zistilo NKÚ, ktoré nemá právomoc vyvodzovať sankcie. „Ak NKÚ zistí, že obstarávateľ porušil zákon o verejnom obstarávaní, má povinnosť oznámiť zistené nedostatky Úradu pre verejné obstarávanie. Ten je následne povinný sa podaním zaoberať,“ povedal Leontiev s tým, že v praxi oznamuje NKÚ len „vážnejšie“ porušenia. „Tie menej závažné sú len preventívne súčasťou protokolu o výsledku kontroly.“

HN sa pýtali bývalého ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), ako prebiehali kontroly štátnych nemocníc, keď dochádzalo k takýmto porušeniam zákona. Na otázku nereagoval. Súčasné vedenie ministerstva zdravotníctva tvrdí, že od jeho nástupu je ich prioritou nastaviť transparentné nákupy. „Preto hneď prvé dni vydala ministerka zdravotníctva dva príkazy, ktorých základom je nahlasovanie a schvaľovanie nákupu od každej organizácie nad 10-tisíc eur,“ povedala hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:47