StoryEditor

Fico chce mať generálneho prokurátora na jeseň

27.05.2013, 00:00
Autor:
tasr, redtasr, red
Vládny Smer-SD stráca trpezlivosť s opozičnými hrami okolo generálneho prokurátora a nevylučuje, že v krátkom čase pristúpi k voľbe nového kandidáta.

V relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to avizoval premiér Robert Fico, podľa ktorého by bolo dobré vyriešiť tento problém na jeseň.

Zároveň deklaroval, že o časovom pláne s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD), ktorý musí určiť termín na podávanie nominácií, zatiaľ nehovoril. „Jozef Čentéš už nie je kandidátom, nie je už z pohľadu generálneho prokurátora nič. Od okamihu, kedy prezident povedal, že ho nikdy nevymenuje, mohli sme kedykoľvek voliť nového, ale čakali sme,“ zopakoval argumenty Fico. Fico potvrdil, že v strane o niektorých menách uvažujú, spomenul Jaromíra Čižnára, ktorého nominovala prokurátorská rada. „Určite prichádza do úvahy ako jeden z kandidátov.“

Kauza Čentéš je spojená s menom Róberta Fica rovnako, ako je kauza Gaulieder spojená s menom Vladimíra Mečiara. Takéto prirovnanie použila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) s tým, že tu ide o sériu klamstiev a neústavných krokov. Fico podľa nej ukázal, že svojho prokurátora je rozhodnutý mať za každú cenu.

Čentéš pripomína, že rozhodnutie pléna Ústavného súdu hovorí, že prezident ho buď musí vymenovať, alebo ho môže odmietnuť zo závažných dôvodov týkajúcich sa jeho osoby, ktoré by znamenali hrozbu pre riadne fungovanie štátu. „Dôvody, pre ktoré ma prezident odmietol vymenovať, buď vôbec neexistujú, prípadne môžu veľmi ťažko ohroziť fungovanie štátu.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:42