StoryEditor

Nový generálny prokurátor plánuje zmeny

26.01.2004, 23:00
Vytvorenie Úradu špeciálneho prokurátora (ÚŠP) bude prvou významnou úlohou nového generálneho prokurátora. Uviedol to Dobroslav Trnka, ktorému včera prezident Rudolf Schuster odovzdal menovací dekrét na tento post. Trnka potvrdil, že po nástupe do funkcie 2. februára ráta s personálnymi zmenami.
Nechcel ich však konkretizovať. Podriadeným chce predstaviť aj novú organizačnú štruktúru Generálnej prokuratúry, ktorá bude reagovať na zákon o ÚŠP. Úrad nebude od mája súčasťou Generálnej prokuratúry ako doteraz, ale bude pôsobiť samostatne mimo pôsobnosti generálneho prokurátora.
Trnka zdôraznil, že prokuratúru netvorí len Generálna prokuratúra, ale aj ďalších 720 prokurátorov, a že boj s kriminalitou to nie sú len medializované kauzy. Za dôležité preto považuje vytvorenie efektívneho systému aj na krajskej a okresnej úrovni. Dalo by sa to podľa neho dosiahnuť ďalšími organizačnými zmenami. Očakáva, že vzhľadom na schválenú výšku rozpočtu bude môcť prokuratúra svoje úlohy plniť len po prijatí "prísnych a nepopulárnych opatrení". Zlepšiť by sa mala aj komunikácia s verejnosťou.
Trnka v minulosti zaujal negatívny postoj k iniciatíve ministerstva spravodlivosti novelizovať prokurátorské zákony, ktoré mali posilniť kontrolné právomoci výkonnej moci voči prokuratúre. Schuster Trnku upozornil, že počas sedemročného funkčného obdobia bude vystavený tlaku politických i ekonomických skupín. Vyjadril však nádej, že mu nepodľahne.

Uchádzačov bolo viac
O post generálneho prokurátora sa v decembri pôvodne mali uchádzať traja kandidáti. Na návrh poslanca Ivana Šimka poslanci rozhodovali o Dobroslavovi Trnkovi, ktorý sa v záverečnom hlasovaní stretol s riaditeľom úradu špeciálneho prokurátora Jánom Bernátom. Toho navrhol poslanec NR SR za ĽS-HZDS Tibor Cabaj. Tretím kandidátom na šéfa prokuratúry bol prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry SR Vojtech Ernest. Jeho návrh však nakoniec poslanec za ANO Jirko Malchárek stiahol.
Trnka bol zvolený 84 zo 144 hlasov zákonodarcov. Riaditeľa úradu špeciálneho prokurátora Bernáta podporilo 58 poslancov. Parlament zvolil Hanzelovho nástupcu až na druhý raz, pretože prvú voľbu vyhlásil predsedajúci schôdze na žiadosť poslancov za neplatnú.

Životopis Dobroslava Trnku

JUDr. plk. Dobroslav Trnka sa narodil 9. novembra 1963 v Skalici. V roku 1987 ukončil štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 1988 ho prijali do služobného pomeru profesionálneho vojaka so zaradením na Vojenskú obvodnú prokuratúru Bratislava ako právneho čakateľa. O rok neskôr vykonal justičné skúšky na Generálnej prokuratúre - Hlavnej vojenskej prokuratúre ČSSR a ustanovili ho do funkcie vyšetrovateľa Vojenskej obvodnej prokuratúry Bratislava. V tom istom roku sa stal členom vyšetrovacieho tímu Generálnej prokuratúry - Hlavnej vojenskej prokuratúry ČSSR na riešenie udalostí zo 17. novembra 1989. V rokoch 1990 - 1993 bol prokurátorom Vojenskej obvodnej prokuratúry Bratislava, následne do roku 1999 zastával post vojenského obvodného prokurátora v Bratislave. Od roku 1999 až do zvolenia do funkcie generálneho prokurátora bol vo funkcii námestníka generálneho prokurátora SR - hlavný vojenský prokurátor. (TASR)

Právomoci generálneho prokurátora

- riadi a kontroluje všetky prokuratúry
- vydáva záväzné služobné predpisy, príkazy, pokyny, stanoviská
- NR SR predkladá raz ročne správu o činnosti prokuratúry a ÚŠP
- podáva parlamentu návrhy na voľbu sudcov Ústavného súdu SR
- má právo zúčastňovať sa na schôdzach vlády, rokovaní parlamentu, zasadnutí pléna Najvyššieho súdu SR
- predkladá vláde podnety na prijatie a novelizáciu zákonov
- môže podávať podnety na Ústavný súd
- podáva žiadosti o zbavenie imunity poslanca parlamentu pre trestné konanie
- Najvyššiemu súdu SR podáva návrh na predĺženie väzby, mimoriadne dovolanie proti právoplatnému rozhodnutiu súdu v občianskom súdnom konaní, návrh na rozpustenie politickej strany
- zabezpečuje podklady na rozhodnutie prezidenta o udelení milosti
- podáva návrh na vymenovanie špeciálneho prokurátora
Zdroj GP SR
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:37