StoryEditor

Siedmy súper je tím USA. Už hráme o všetko

13.05.2013, 12:09
Autor:
tasrtasr
Najväčšou hviezdou Američanov je syn legendy Petra Šťastného Paul.

Až záverečný zápas slovenských hokejistov v B-skupine na 77. MS rozhodne o ich úspechu alebo neúspechu. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka nastúpia v utorok o 11.15 SELČ na duel proti výberu USA, v ktorom môžu získať postup do štvrťfinále, no teoreticky im stále hrozí i vypadnutie z elitnej kategórie šampionátu.

Slováci majú po troch prehrách v rade na konte stále len sedem bodov a postup už nemajú vo svojich rukách. Ani prípadné víťazstvo za tri body proti Američanom nemusí znamenať účasť vo vyraďovacej fáze. "Samozrejme, stále to sledujeme. No my potrebujeme počítať naše body a tie bohužiaľ neprichádzajú. Máme poslednú možnosť, ako sa dostať ďalej, vyhrať prvý utorŇajší zápas a potom čakať, ako dopadnú tie ďalšie," povedal hlavný tréner Vůjtek, ktorý si uvedomuje, že sa musí pozerať aj na spodnú stranu tabuľky. Jeho zverenci totiž ešte nezažehnali ani možnosť vypadnutia, i keď tá je skôr v teoretickej rovine.



Slovenskí reprezentanti sa v nedeľňajšom zápase s Ruskom po dvoch slabých výkonoch opäť predviedli v dobrom svetle, ale na víťazstvo to nestačilo. Úradujúcim majstrom podľahli 1:3, keď opäť nedokázali premeniť svoje šance. "Bohužiaľ nám to zase nepadalo, no ja verím, že sa to už otočí. Máme ešte zápas s Amerikou a keď ho vyhráme, môže sa to zamotať a stále môžeme postúpiť do štvrťfinále. Musíme podať opäť kolektívny výkon a hrať jeden za druhého. Už nemáme čo stratiť, takže budeme uvoľnenejší a ak predvedieme taký výkon ako s Ruskom, myslím, že máme šancu uspieť. Verím, že sa ku nám prikloni aj šťastie," uviedol najmladší útočník v kádri Marko Daňo.

Slováci sa tak dostali do podobnej situácie ako vlani, keď o postupe do štvrťfinále rozhodol až posledný zápas s Francúzskom. Pravda, vtedy mali všetko sami v rukách a teraz sa musia spoliehať aj na ďalšie výsledky. "Je to tak, ale budeme bojovať až do konca, nič iné nám neostáva. Človek nedostane nikdy nič zadarmo. Musíme si to vybojovať sami," povedal strieborný medailista z vlaňajšieho šampionátu Michal Sersen.

Slovákom hrá do karát aj fakt, že Američania už majú istý postup a s pätnástimi bodmi figurujú na čele tabuľky. Na druhej strane, o prvú priečku ich stále môžu pripraviť domáci Fíni i Rusi. USA zaznamenali päť víťazstiev, pričom zdolali aj domáci výber (4:1) a prehrali iba so "zbornou" (3:5).

Tréner Joe Sacco priviedol do Fínska silný tím zložený z hráčov NHL, ktorých doplnila trojica mladíkov z nižších zámorských súťaží a útočník Tim Stapleton z Dinama Minsk. Lídrom a kapitánom tímu je Paul Šťastný, ktorý v šiestich zápasoch nazbieral deväť bodov za štyri góly a päť asistencií. Výborne sa darí aj sedembodovému Craigovi Smithovi a Davidovi Mossovi, ktorý zaznamenal o dva menej. V obrane diktujú hru najmä Erik Johnson a Justin Faulk.

„Myslím si, že sme schopní zabojovať, sily tam ešte sú. Musíme makať zodpovedne od začiatku až dokonca. Dávať si pozor, aby sme ich nepúšťali do nejakých brejkov, aby nám nedali góly a my by sme to museli doťahovať," prezradil Sersen recept na úspech.

Slováci sa so svojím posledným skupinovým súperom stretli celkovo sedemnásťkrát, pričom sa tešili z víťazstva v piatich zápasoch, tri sa skončili remízou a v deviatich ťahali za kratší koniec. V ich neprospech hovorí aj skóre 40:57. Posledný vzájomný duel odohrali na vlaňajších MS, kde zdolali USA 4:2 a odštartovali tak sedemzápasovú víťaznú sériu, ktorá sa skončila ziskom strieborných medailí. Poslednú prehru (2:4) zaznamenali ešte v roku 2007 v osemfinálovej skupine MS v ruskom Mytišči. Záverečný skupinový zápas slovenských reprezentantov s USA je na programe v utorok 14. mája o 11.15 SELČ v helsinskej Hartwall Arene.

predpokladané zostavy:
Slovensko: Staňa (Janus) - Sekera, Mezei, Sersen, Mihálik, Jurčina, Vydarený, Švarný - Radivojevič, Surový, Kopecký - Miklík, Kukumberg, Záborský - Šatan, Ölvecký, L. Hudáček - Haščák, Bližňák, Daňo - Bartek
USA: Gibson (Bishop) - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Petry, C. Butler, McBain - Moss, Šťastný, Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - Gionta, Thompson, Carter - Palushaj, Bjugstad, Kristo - Galchenyuk, Oshie

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 12:08