Úroveň stravovania vo väčšine slovenských nemocníc sa nevie vyhrabať z dedičstva socializmu. Skúmali sme, prečo. Jedna z príčin sú finančné možnosti. Uvariť z potravín v hodnote dvoch eur celodennú stravu pre pacientov vyžaduje schopnosti hodné kúzelníka.
Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline to dokážu. Vyplýva to z informácií jej hovorkyne Márie Klikovej.
Odborník na zdravú výživu Igor Bukovský však nad touto sumou krúti hlavou. Pripomína pritom kauzu, ktorú pred časom riešila ombudsmanka Jana Dubovcová. Tá dôrazne upozorňovala na problém hladujúcich detí v reedukačných centrách. Nasýtiť sa museli z jedla za necelé tri eurá. „Mysleli sme si, že je to strašné. Ale dve eurá?“ čuduje sa Bukovský.
Čítajte viac:
Pacienti, jedzte za dve eurá na deň
Nemocničné kuchyne sú v žalostnom stave
Jedlo v slovenských nemocniciach? Najvyšší čas biť na poplach