StoryEditor

Slovensko je odkázané na koalície. Fico však varuje pred Matovičom a Hlinom

12.04.2015, 15:42
Autor:
TASRTASR

Slovensko je odsúdené na koalície. Tvrdí to premiér Robert Fico (Smer-SD). Budúcu vládu by podľa neho mali tvoriť štandardné politické strany a nie zlepenec šiestich či siedmich strán. Pre krajinu je podľa Fica potrebná stabilita a nie experimenty s ľuďmi ako Igor Matovič (OĽaNO) či Alojz Hlina (klub KDH). Koaličnej vláde sa premiér nebráni.

"Je potrebné, aby Slovensko malo stabilnú vládu. Slovensko si nezaslúži šesť alebo sedem strán v novom zlepenci, ktorý, neviem, čo bude robiť," vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike Fico. Opozícia podľa neho neustálym trieštením sa ukazuje, že nie je schopná ponúknuť dobrú politickú alternatívu. Premiér poukázal na to, že Slovensko preberie na budúci rok predsedníctvo v EÚ. Politici ako Matovič a Hlina by podľa neho tomu asi veľmi nepomohli.

"Budúcoročné voľby budú nielen o tom, či sa otočí sociálno-demokratické smerovanie vlády doprava, či sa budú rušiť vlaky zadarmo, či sa bude brutálne privatizovať, či pôjdu ceny hore, ale aj o tom, či nájdeme nejakú rovnováhu, že vytvoríme silnú koalíciu, ktorá umožní pokračovať v programe silného sociálneho štátu," povedal Fico.

Podľa neho je preukázateľné, že ak po budúcoročných parlamentných voľbách nastúpi pripravovaný pravicový zlepenec, hrozí nestabilita. "A hrozí aj to, že prestane stúpať minimálna mzda, nepochybne sa zmení zákonník práce," povedal Fico.

"Nestrašte ľudí pravicou," reagoval predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Nepáči sa mu Ficovo neustále strašenie, že pravica bude znižovať ľuďom platy. "Viete, kde budeme konsolidovať? Budeme strážiť tendre a kauzy ako kvety za tisíce eur na ministerstve školstva," povedal Bugár Ficovi. Premiér mu pripomenul kauzy ako platinové sitká či budova daňového riaditeľstva. "Aj to budeme strážiť," dodal Bugár.

Šéf Mosta-Híd potvrdil, že opozícia nie je v dobrej kondícii. Svoju stranu však označil za stabilnú a kabinet Roberta Fica za vládu schránkových firiem. V budúcnosti podľa Bugára treba korekcie v smerovaní krajiny. Bugárovi chýbajú systémové zmeny a má tiež iné predstavy o konsolidácii verejných financií. Šetriť podľa neho treba na strane výdavkov štátu a nie zaťažovať ľudí, ako to robí Smer-SD.

"Ak hovoríte o tom, že chceme konsolidovať na strane výdavkov štátu, hovoríte, že budete okresávať platy?" spýtal sa Fico. Dodal, že jeho vláda už okresala spomínané výdavky na kosť. Odmietol tvrdenie, že jeho vláda nerobí reformy. Poukázal napríklad na reformu verejnej správy ESO. V súvislosti so zaťažovaním štátu a nie ľudí Fico upozornil, že to nebola jeho vláda, ktorá zvýšila daň z pridanej hodnoty (DPH), ale pravicová vláda.

Bugár reagoval, že ju kabinet Ivety Radičovej musel zvýšiť pre veľký dlh, ktorý jej zanechala prvá Ficova vláda. "A navyše sme DPH zvýšili s podmienkou, že ak klesne dlh pod tri percentá, automaticky sa zníži. Ale vy ste radšej zmenili zákon, aby ste DPH automaticky znížiť nemuseli," oponoval Bugár.

Fico za svoju vládu pripomenul lepší výber daní a tým aj možnosť financovať sociálne balíčky. Bugára sa pýtal, čo urobí so sociálnymi opatreniami pravicový zlepenec, ak sa dostane k moci. "Zrušíte vlaky zadarmo?" obrátil sa na Bugára premiér. "Nehovorím, že ich zrušíme, ale urobili by sme korekcie, nech je to adresné. Nech ich má ten študent, čo ich potrebuje, a kto nepotrebuje, tak nie," vysvetlil Bugár. Fico mu pripomenul, že ten študent, ktorý nepotrebuje vlak zadarmo, môže si aj dnes kúpiť lístok.

01 - Modified: 2007-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najčastejšie chyby
01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 04 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 05 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:20