StoryEditor

Jurinová chce, aby Richter odvolal šéfa sociálnej poisťovne

21.01.2014, 15:37
Autor:
tasr, stltasr, stl

Podpredsedníčka Národnej rady (NR) SR Erika Jurinová (OĽaNO) vyzýva ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), aby navrhol vláde odvolať z funkcie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP) Dušana Muňka. Ako dôvod uviedla neriešenie situácie ohľadom vyplácania dôchodkov pre bývalých policajtov a vojakov.

"Myslím si, že ľudia na Slovensku by mali mať väčšiu možnosť kontrolovať svoje prostriedky a aby bol na správnom mieste správny riaditeľ. Preto by som chcela rázne vyzvať ministra práce, aby požiadal vládu o odvolanie generálneho riaditeľa SP," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii na pôde parlamentu.

Jurinová už dávnejšie kritizuje vedenie SP ohľadom vyplácania výsluhových dôchodkov. Ako členka parlamentného sociálneho výboru iniciovala od leta minulého roka viacero krokov na prešetrenie tejto situácie. Je totiž presvedčená, že inštitúcia akou je SP, ktorá hospodári s peniazmi všetkých obyvateľov Slovenska, si na vedúcej funkcie vyžaduje odborníka, ktorý všetok svoj čas a schopnosti bude venovať jej riadeniu.

"Nemôže to byť "bočák“ poslanca Národnej rady. Pán Muňko ako poslanec trávi väčšinu mesiaca na zasadnutí parlamentu a sedenie na dvoch stoličkách je nepochybne dôvodom, prečo v Sociálnej poisťovni vládne chaos," tvrdí Jurinová.

Taktiež je presvedčená, že za pravdu jej istým spôsobom dalo aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktoré v poisťovni nariadilo štátny dozor. "Tým akoby nám dávalo ministerstvo za pravdu, že problém v SP je oveľa hlbší a vážnejší, ako nám bolo prezentované zo strany poisťovne," myslí si opozičná poslankyňa.

Podľa hovorcu SP Petra Višvádera však návrh na odvolanie generálneho riaditeľa nemá vecné ani právne opodstatnenie. "Ide o politizovanie odbornej témy výsluhových dôchodkov, pričom pani Jurinová sa usvedčuje z neznalosti problematiky, keď v minulosti odmietla ponuku na odbornú diskusiu," reagoval s tým, že vyjadrenia podpredsedníčky NR SR považuje za šírenie poplašnej správy.

Podľa jeho slov problém výsluhových dôchodkov vznikol za predchádzajúcej vlády, ktorá ho neriešila. Taktiež vysvetľuje, že úlohou štátneho dozoru v SP je zosumarizovať rozhodnutia o výsluhových dôchodkoch tak, aby sa problém mohol legislatívne vyriešiť. "Sociálna poisťovňa sa riadi zákonom o sociálnom poistení a siedmymi judikátmi Najvyššieho súdu SR," poznamenal Višváder. Bývalí vojaci, policajti a iní aktuálni poberatelia a žiadatelia o výsluhové dôchodky sa podľa neho nemusia obávať, že ich nedostanú.

01 - Modified: 2005-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ uskutočnila kroky proti Taliansku kvôli bankovým fúziám
01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Tento druh dávky môžete poberať až do výšky 1 400 eur. Kto má na ňu nárok? (+ tabuľky) 03 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 04 - Modified: 2024-04-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Minulý rok požiadalo o predčasný dôchodok takmer 50-tisíc ľudí. Prečo je to také lákavé? 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:15