StoryEditor

Zistenie HN: Vinníka niet. Gorile hrozí stop

18.11.2013, 23:00
Pred dvoma rokmi sa na internete objavil údajný spis SIS s názvom Gorila, ktorý upozornil na možné prepojenie politikov.

Pred necelými dvoma rokmi sa na internete objavil údajný spis SIS s názvom Gorila, ktorý upozornil na možné prepojenie politikov a finančných skupín počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Priamo sa v ňom hovorilo o kupovaní poslancov a províziách pri privatizácii strategických podnikov. Škandál sa podpísal aj pod debakel pravice na čele s SDKÚ-DS a triumf Smeru-SD v predčasných voľbách v marci 2012.

Po podozreniach konkrétne výsledky vo vyšetrovaní neprišli a špecializovaný policajný tím v tejto kauze môže mať zrátané svoje dni. „Drvivá väčšina úkonov už je urobená. Zvažujem preto, či je dôvod, aby vyšetrovací tím vôbec ešte fungoval,“ vyhlásil v rozhovore pre HN špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. V tíme pracuje 15 policajtov a Kováčik očakáva, že vyšetrovanie už k niečom dospeje – no chýbajú obvinení. „Nemôžem byť spokojný s tým, že sa po dvoch rokoch spýtam, kde sme a dozviem sa, že tam, kde sme boli v januári 2012.“

Kováčik chce od členov tímu vedieť, čo presne ešte potrebujú urobiť.

„Uplynul dosť dlhý čas na to, aby sme si mohli sadnúť a povedať, čo ďalej. Nové uznesenia už nie sú také obsiahle. V týchto vyšetrovaniach možno stačí vypočuť pár ľudí a môžeme rozhodnúť,“ vysvetlil.

V hre je možnosť, že si jednotlivé prípady vyšetrovatelia rozdelia a budú na nich pracovať každý zvlášť. Elitná skupina na takúto kauzu v čase, keď sú ostatní vyšetrovatelia zavalení napríklad prípadmi daňových podvodov, môže byť podľa špeciálneho prokurátora zbytočný prepych.

 

Rozdielne názory

Kováčik je presvedčený, že Gorila sa nesmie vyšetrovať ďalšie dva roky. „Reálne to vidím tak, že vec by bolo možné ukončiť a rozhodnúť do prvého polroka 2014,“ zdôraznil. Vyšetrovanie by mohli natiahnuť napríklad dožiadania do zahraničia. Práve tu sa však dozorujúci prokurátor a šéf tímu rozchádzajú. „Ešte v novembri 2012 som sedel s tímom a povedal som im, aby spracovali do konca apríla 2013 svoje požiadavky na právnu pomoc. Na moje veľké prekvapenie, do konca apríla žiadna takáto požiadavka nebola, chodia až teraz v závere roka,“ opisuje Kováčik.

Nezhody sa týkajú aj systému práce tímu. „Vyšetrovateľka, ktorá vyšetruje letisko, predvolá svedka a ten jej niečo povie. Po mesiaci ho vypočuje znova a ten istý svedok ide o dva dni do tej istej budovy, do toho istého tímu, ale k inému vyšetrovateľovi, a ten ho znovu vypočuje,“ upozornil prokurátor.

 

Vypovedal Conti aj Dzurinda

Polícia Gorilu pôvodne začala vyšetrovať ako korupciu, zneužívanie právomocí verejného činiteľa a zločineckú skupinu. Šéf tímu v spise, ktorého pravosť dosiaľ nikto nepotvrdil, vytypoval približne dve stovky možných trestných činov. Dnes tím vyšetruje len niekoľko vecí. Súvisia napríklad s privatizáciou SPP či tendrom na informačné systémy.

V súvislosti s vyšetrovaním už vypovedali expremiér Mikuláš Dzurinda, spoločník finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák aj šéf Enelu Fulvio Conti. Ani ich výpovede však podľa všetkého veľa svetla do prípadu nevniesli.


Prečítajte si aj: Komentár HN. Stará metla dobre metie
                           Takto to vidí Tom Nicholson: Stále sa musíme hrať na údajný spis
                          Špeciálny prokurátor pre HN: Gorilu môžeme ukončiť do pol roka


 

 

01 - Modified: 2005-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O letiská sa zaujímajú najmä konzorciá 02 - Modified: 2005-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zber jabĺk 03 - Modified: 2005-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľnofarma Mogbi využíva na dávkovanie živín GPS
01 - Modified: 2021-06-30 11:57:09 - Feat.: - Title: Milovníci prírody oslavujú. Gorilie mláďa sa narodilo veľmi špeciálnym rodičom 02 - Modified: 2019-10-16 13:46:59 - Feat.: - Title: Matovič vtrhol na Ficov brífing. Poslanci Smeru sa ho snažili vyhnať 03 - Modified: 2019-10-16 11:29:43 - Feat.: - Title: Osoby, ktoré sa stretávali na Vazovovej. Kto sú hlavní aktéri Gorily? 04 - Modified: 2019-09-27 09:27:47 - Feat.: - Title: "Aj ja som sa rozprával s Haščákom. Mám odísť z politiky?" Pellegrini prudko reagoval na Gorilu 05 - Modified: 2019-01-09 21:51:18 - Feat.: - Title: Ivan Mikloš o vzťahu Danka k Rusku: Jeho konanie je nebezpečné. Doslova vlastizradné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 12:33