StoryEditor

Referendum v Gabčíkove je protiústavné, tvrdí Kaliňák

28.07.2015, 11:44
Autor:
SITASITA

V obci Gabčíkovo bude v nedeľu 2. augusta referendum týkajúce sa migrantov. V zozname oprávnených voličov je zapísaných 4 300 ľudí, ktorí budú odpovedať na otázku "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity?"

Agentúru SITA informoval starosta Gabčíkova Iván Fenes. Proti príchodu utečencov do obce sa rozbehla i petícia, ktorú podporilo 3 148 ľudí. "Do referenda sme prevzali otázku petičného výboru," poznamenal starosta. Obyvatelia Gabčíkova chcú v referende dočasné ubytovanie azylantov odmietnuť.

Obcou prešli tisícky cudzincov

Oprávnení voliči budú môcť na otázku v referende odpovedať v nedeľu 2. augusta od 7:00 do 19:00. Výsledky starosta odhadol približne na 21:00, teda dve hodiny po zatvorení hlasovacích miestností. Následne ich obec zverejní na internete.
Ako pre agentúru SITA uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, miestne referendum v obci je samosprávnou pôsobnosťou, do ktorej rezort nie je oprávnený zasahovať a nemá ani povinnosť sa jeho výsledkami riadiť.

"Ministerstvo vnútra nerozumie panike, ktorá vzniká v Gabčíkove. V tejto obci je jedno z azylových zariadení už od roku 1994. Za toto obdobie tu boli ubytované tisícky cudzincov bez akýchkoľvek problémov a vtedy išlo o azylantov, ktorí neskôr zostávali na Slovensku. V tomto prípade pôjde o dočasné, niekoľkomesačné ubytovanie ľudí, ktorí sú v azylovom procese v Rakúsku a po jeho ukončení pôjdu späť," píše sa v stanovisku rezortu.

Minister vnútra Robert Kaliňák podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Kaliňák však pripomenul, že referendum by sa týkalo ľudských práv, a to naša ústava vylučuje.

Štátna moc nerešpektuje referendum

"Myslím si, že iniciátori sú mimo právneho rámca,“ povedal minister. Takisto si nemyslí, že by azylanti mohli v Gabčíkove spôsobiť problémy. "Oni sami sú motivovaní dodržiavať zákony. Ak by čokoľvek vyviedli, nedostanú v Rakúsku azyl,“ uviedol šéf vnútra a dodal, že ak by porušili zákony, Slovensko by ich vrátilo do Rakúska. Ako rezort ďalej informoval, Slovensko bude znášať náklady na stravu a ubytovanie, rakúska strana náklady na zdravotnú starostlivosť, strážnu službu, vreckové či iné veci.

Nedeľňajšie referendum v obci Gabčíkovo, ktoré sa týka migrantov, nie je podľa ústavného právnika Petra Kresáka o základných právach a slobodách. "Referendová otázka nie je o základných ľudských právach a slobodách, ale o tom, že obyvatelia nechcú v svojej obci utečenecký tábor," povedal pre agentúru SITA Peter Kresák. Tvrdí, že ide o referendum proti rozhodnutiu verejnej moci. Ústavný právnik vidí skôr problém v tom, že štátna moc nerešpektuje právoplatné referendum, v tom, že nemáme právnu úpravu, ktorá by zaväzovala vykonať výsledky miestneho referenda či nejaký orgán verejnej moci, ktorý by rozhodnutie z platného miestneho referenda vykonal.

01 - Modified: 2007-08-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Udalosti
01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 03 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 04 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV 05 - Modified: 2024-01-19 10:50:01 - Feat.: - Title: Vodohospodárska výstavba opäť vyhlásila tender na nákup žeriavov pre Gabčíkovo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:41