StoryEditor

Prídu k nám ďalšie prehánky a búrky

06.06.2013, 00:00

Aké počasie nás čaká v najbližších dňoch na Slovensku?
Už v podstate dnes nie sú zrážky na území Slovenska výdatné. V Nasledujúcich dňoch očakávame, že bude pokračovať teplé počasie. K zostupneniu teploty dôjde najmä na juhozápade. Treba rátať s častými zrážkami rôznej intenzity, pôjde o dážď, prehánky, ale v popoludňajších hodinách najmä o búrky. Je to typický letný chod, kedy k večeru zrážky ustávajú a vytvárajú sa búrky.

Búrky budú na celom území Slovenska?
Malo by to byť jeden deň na polovici územia, druhý deň na väčšine územia. Povedať presnú lokalitu sa presne nedá. Môžem ale povedať, že od dnes až do nedele sa každý deň vyskytnú zrážky rôznej intenzity. Nebudú tak výdatné ako zasiahli Rakúsko a Nemecko, ale budú lokálne.

Budú natoľko intenzívne, že ovplyvnia aj povodňovú situáciu?
Na väčšine územia Slovenska nie. V Bratislave v nasledujúcich dvoch dňoch by nemalo ísť o búrky, ktoré nejak významné ovplyvnia aktuálnu situáciu.

Kedy sa búrky ustália a nastane teplo?
Astromické leto začína po 20 júni, kedy je letný slnovrat. Vyzerá to tak, že v nasledujúcom týždni bude pokračovať toto nestále počasie. Teploty okolo 30 stupňov Celzia zatiaľ nemôžeme očakávať.

Zopakuje sa zimné počasie, ktoré aktuálne máme aj počas leta?
Hydrometeorologický ústav vydáva predpovede, ktoré majú nejakú hodnotu a sú podložené údajmi, tie nedovolia špekulovať nejak dopredu. Ale áno, môžu sa vyskytnúť dávky studeného vzduchu aj počas leta.

Čo spôsobuje toto počasie?
Je to poveternostnou situáciou a všeobecnou cirkuláciou vzduchu, ktorá je momentálne taká, že prináša časté zrážky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:31