StoryEditor

Za ministrami si stojím. Fico zmeny vo vláde odmieta

11.05.2014, 13:58
Autor:
tasr, stltasr, stl
Ústavné zmeny z dielne Smeru a KDH by mohol parlament schváliť už na májovej schôdzi.

Premiér Robert Fico opäť odmietol, že by sa aktuálne pripravovala rekonštrukcia vlády, za špekulácie tohto typu sú podľa neho zodpovední novinári. "Keď chcete nejakú senzáciu, napíšete, že máte zdroj, ktorý si neželá byť menovaný," odkázal médiám v diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť.

"Momentálne chcem povedať, že stojím za všetkými mojimi ministrami," povedal Fico. Dodal, že ak sa v budúcnosti vyskytne nejaký problém, bude ho riešiť, prípadne aj výmenou ministra, garantuje však stabilitu vlády. "Do marca 2016 bude Smer-SD zabezpečovať stabilné vládnutie. Potrebujeme stabilitu a schopnosť viesť silný sociálny dialóg," povedal.

Vyhodnotenie prvých dvoch rokov vládnutia chce premiér a predseda Smeru-SD realizovať 20. mája. "Chcem urobiť vyhodnotenie dvoch rokov vládnutia a akýsi súpis strategických cieľov v nasledujúcich dvoch rokoch," uzavrel.

Je možné, že ústavné zmeny v oblasti zakotvenia úlohy tradičnej rodiny, ako aj v oblasti justície pôjdu do druhého a tretieho čítania už na májovej schôdzi parlamentu. Závisí to od dohody na spôsobe realizácie previerok sudcov. "To, čo som ja videl predbežne na stole, je text, ktorý by mohol vyhovovať všetkým, ktorým záleží na zmene ústavy," komentoval stav rokovaní o ústavných zmenách Fico.

"Dôležité je to, že sme vyhlásili, že túto dohodu chceme dotiahnuť do konca a nebola to len nejaká rétorika spojená s volebným aktom. Ak nájdeme legislatívne vyjadrenie previerok sudcov, môžeme ísť do druhého a tretieho čítania už na májovej schôdzi," povedal premiér. "Našou povinnosťou je vytvoriť mechanizmy, ktoré nám umožnia poskytnúť Súdnej rade, ktorá bude rozhodovať o budúcnosti sudcu, dostatok informácií. Musíme nájsť ústavne konformný spôsob preverovania spôsobilosti," vyhlásil predseda vlády.

"Kto chce, hľadá spôsob, kto nechce, hľadá dôvod," reagoval predseda KDH Ján Figeľ s tým, že jeho strana má na schválení ústavných zmien reálny záujem. "Justícia na Slovensku nefunguje tak, ako by mala," povedal. Slovenskí občania budú mať podľa neho prospech tak z ústavného posilnenia postavenia rodiny, ako aj zo zmien v oblasti spravodlivosti. "Chceme, aby tieto zmeny boli realizované ústavne prijateľnou formou a boli prijateľné aj politicky," dodal Figeľ. Podobné zmeny mala podľa neho v programe aj vláda Ivety Radičovej.

"Rokovanie na parlamentnej pôde prebehlo 20. februára. Nie všetci na toto rokovanie odpovedali konštruktívne," poznamenal Figeľ s tým, že KDH stanovilo päť podmienok, o ktorých sa aktuálne rokuje. Dodal, že mnoho oponentov KDH, z toho niektorí "platení osočovatelia", sa snažilo dohodu na ústavných zmenách prezentovať ako obchod medzi Smerom-SD a KDH. "Nerobme z toho kšeft," vyhlásil Ján Figeľ.

Predseda KDH súhlasí s tým, aby sa preverovala odborná a morálna spôsobilosť všetkých sudcov a kandidátov na sudcov. KDH zároveň požaduje, aby časť Súdnej rady naďalej menoval prezident.

Premiér reagoval, že opozícia pôvodne proti tomuto modelu protestovala, odkedy bol zvolený za prezidenta Andrej Kiska, podporuje ho. Pre Smer-SD to podľa neho problém nie je. "Smer-SD sa pokojne vráti k modelu, kedy bude mať prezident právo vymenovať určitý počet členov Súdnej rady," povedal Fico. "Ak sa nenašla iná, lepšia formulácia, som rád, že sa to vrátilo k pôvodnému stavu," konštatoval Figeľ.

01 - Modified: 2006-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdroje sa koncentrujú do ťažiskových oblastí
01 - Modified: 2024-04-26 08:37:33 - Feat.: - Title: SaS varuje: Vláda pripravuje zvýšenie ďalšej dane 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:54