StoryEditor

Vládnu tí, ktorých sme neodsúdili

17.11.2015, 23:00
Podľa disidenta Jána Budaja o „nevine“ komunistov rozhodla česká strana.

Duel-Malo dôjsť po v Novembri ’89 k odstaveniu komunistov od moci a ich odsúdeniu za trestné činy?

Mnohí komunisti po Novembri zostali vo funkciách, ale neboli odsúdení ani tí, ktorí niesli zodpovednosť za trestné činy ako prenasledovanie, väznenie alebo strieľanie ľudí na hraniciach. Bola chyba, že sme sa s tým nevyrovnali zásadnejšie?

Úprimne – zločin má byť nazvaný zločinom a jeho potrestanie potrestaním a nie vyrovnaním sa. Je mi ľúto rokov, keď sa spravodlivosť kamuflovala, premlčali sa zločiny a nomenklatúra komunistického režimu v 90. rokoch ovládla transformáciu Slovenska.

Prečo došlo k takémuto maskovaniu?

Dlhoročné režimy, ako boli frankistický, pinochetovský alebo aj ten náš, moskovský, padajú podobne: väčšina občanov ostáva ešte dlho dezorientovaná propagandou a odporcovia režimu sú nepočetní. Spoločnou črtou býva aj to, že porazení režimisti ovládajú štát aj po páde ich režimu – cez úradníkov, riaditeľov, sudcov, tajnú políciu a tak ďalej. Práve preto vo vnútri víťazných hnutí vznikajú polemiky o postoji k minulému režimu aj frakcie odhodlané urobiť s porazenými režimistami potajme dohody a posilniť sa tak o ich stále ešte reálnu moc. To sa stalo aj v Československu. Špičky Občianskeho fóra (OF) urobili v zlomových okamihoch revolúcie tajnú koalíciu s komunistami, reprezentovanými fe...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:10