StoryEditor

"Slovensko je jediná rozumná krajina Západu," odkazujú diskutujúci na svetových portáloch

23.08.2015, 00:00
Naša vláda dostala za imigračnú politiku neobvykle veľkú podporu. Internetové diskusie sú však aj vo svete plné xenofóbnych a rasistických názorov.

"Jediná rozumná krajina na západe je Slovensko." Aj na takéto oslavné komentáre môžete naraziť, keď si prečítate diskusie v zahraničných médiách pod článkami o postoji slovenskej vlády voči imigrantom. Podobne pozitívny ohlas o našej krajine je neobvyklý.

"Prijmeme dvesto utečencov. Musia však spĺňať jedno kritérium - musia byť kresťania." Táto informácia zaplavila vo štvrtok 20. augusta stránky významných západných médií. Zaujalo ich najmä vyjadrenie hovorcu ministerstva vnútra Ivana Netíka, ktorý povedal, že by Slovensko mohlo prijať stovky moslimov, ale nemáme mešity a oni by tu preto neboli šťastní a neintegrovali by sa.

V diskusiách ľudia rozbehli vášnivé debaty so stovkami príspevkov o utečencoch, o migračnej politike Európskej únie, ... a o Slovensku.

"Boh nerozlišuje, idioti áno"

Čitatelia portálu The Independent nešetrili chválou na politiku slovenskej vlády. "Skvelá práca" či "múdra voľba". približne v tomto duchu sa niesla diskusia na britskom spravodajskom webe. Slovensko je "krajina so zodpovednou vládou," napísal jeden z diskutujúcich. Objavili sa aj negatívne reakcie. "Veľmi hlúpe. Čo budete robiť? Dáte im čítať stránky z Biblie?" opýtal sa kritik.


Svetové média píšu o Slovensku. Vláda odmieta moslimských utečencov


Diskutéri pod článkom na britskom bulvárnom portáli Daily Mail bohato prispievali a častokrát aj úsmevne. Jeden z nich sa snažil zistiť cenu nehnuteľností na Slovensku. Zrejme s ambíciou presťahovať sa k nám. "Len vtipkujem," dodal na záver. "Naši lídri nemajú gule povedať nie Európskej únii," napísal diskutujúci, ktorý usúdil, že slovenskí lídri na to odvahu majú. Téma utečencov je však chúlostivá a Slovensko sa ani v diskusii na Daily Mail nevyhlo kritickým reakciám. V jednom príspevku je napríklad Slovensko označené za "rasistickú a bigotnú krajinu." 

Post s textom "Ich domov, ich pravidlá. Dobre pre nich," dostal na facebookovej fanpage Washington Post takmer štyristo lajkov. "Vďakabohu niekto má ešte rozum," ohodnotil diskutér na sociálnej sieti politiku našej vlády. "Jediná rozumná krajina na západe je Slovensko. Zvyšok si kope vlastné hroby prijímaním moslimských utečencov,"  vyzdvihla Slovensko na facebooku amerického denníka diskutujúca. Iná prispievateľka zaujala kritický postoj: "Hanba Európe za takýchto obyvateľov, Boh nerozlišuje, idioti áno."

Diskutujúci väčšinou hodnotili rozhodnutie slovenskej vlády o tom, že Slovensko neprijme moslimských utečencov, pozitívne. Svedčia o tom lajky pri jednotlivých príspevkoch. Bolo evidentné, že pri príspevkoch podporujúcich odmietnutie moslimov sa palce hore častokrát rátali na stovky až tisícky. Na rozdiel od kritických názorov, ktoré mali vysoký počet "dislajkov" (nepáči sa mi to).

Xenofóbne a rasistické

S podmienkou, že krajina si bude vyberať utečencov na základe náboženstva, sa vedúca úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu na Slovensku Zuzana Vátraľová ešte nestretla. „Väčšinou krajiny majú kritéria ako napríklad znalosť angličtiny, aby bol ten človek uznaný ako utečenec Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov, aby mal v krajine, kam má byť presídlený, nejakých príbuzných,“ priblížila pre agentúru SITA. Ako dodala, nevie si predstaviť, ako si Slovensko kresťanov z táborov v Taliansku a Grécku vyberie.

Podľa riaditeľky Centra pre výskum etnicity a kultúry Eleny Gallovej Kriglerovej za tým, že Slovensko prijme len kresťanov, je zase „pocit, že nás tu bude niekto ohrozovať“. Nemyslí si, že je správne uprednostňovať iba kresťanských utečencov. Dodala, že „nepochybne majú veľké problémy v tých krajinách, odkiaľ utekajú a majú prečo utekať. Ale zároveň majú problémy aj moslimskí alebo iní utečenci,“ skonštatovala Gallová Kriglerová.

Treba však zdôrazniť, že názory mnohých diskutujúcich na renomovaných zahraničných portáloch, predovšetkým tie, ktoré chválili imigračnú politiku slovenskej vlády, sa niesli v mimoriadne neznášanlivom, xenofóbnom až rasistickom tóne. 

01 - Modified: 2007-08-28 08:21:00 - Feat.: 0 - Title: Odhalili zlodeja bankomatových kariet
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:07