StoryEditor

Kúpanie poslankyne v tatranskom potoku už rieši inšpekcia. Ochranári správanie odsudzujú

22.07.2021, 10:01
Autor:
klkl
Tabak vo svojom príspevku tvrdila, že sa nachádza vo Vodopádoch Studeného potoka, ktoré patria do najprísnejšieho stupňa ochrany.

Poslankyňa a bývalá tenistka Romana Tabak sa rozhodla stráviť dovolenku na Slovensku po svojom. Na Facebooku včera zverejnila fotografiu, na ktorej sa kúpe, podľa prvotných informácií v vo Vodopádoch Studeného potoka.

​Táto oblasť je súčasťou TANAP-u a patrí do piateho, najvyššieho stupňa ochrany. Počínanie poslankyne vyvolalo veľkú vlnu kritiky na sociálnych sieťach a Tabak fotografiu po pár hodinách stiahla. 

Ako je to s kúpaním v potokoch

Neskôr dokonca napísala, že zle označila lokalitu a nenachádzala sa vo Vodopádoch studeného potoka, ale v potoku bez bližšieho určenia miesta. 

Jeden z komentujúcich miesto dešifroval. "To nie sú Studenovodské vodopády. Je to síce Studený potok, ale nižšie, pri Ceste slobody a pri Penzióne Karpatia pri Tatranskej Lesnej," napísal s tým, že sa tam kúpu mnohí. 

Štátna ochrana prírody pre HN pripomenula, že Studený potok je chránený. "Studený potok je súčasťou územia európskeho významu SKUEV0307 Tatry, kde v zmysle výnosu Ministerstva životného prostredia SR č. 3/2004−5.1 zo 14. júla 2004 platí 4. a 5. stupeň územnej ochrany prírody a krajiny. V tejto lokalite zakázaný pohyb mimo vyznačeného turistického chodníka za hranicami zastavaného územia obce," informuje. 

Fotografiu zazdieľal aj majiteľ TMR Igor Rattaj, ktorý sa dožadoval reakcie ochranárskych združení aj ochrany prírody. 

Pod jeho príspevkom sa do diskusie zapojil šéf parlamentu Boris Kollár. Ten sa poslankyne v niekoľkých ostrých komentároch zastával. Ako argument používal to, že v návštevnom poriadku TANAP-u je výslovný zákaz kúpať sa iba v plesách, a teda v potokoch je to povolené. 

Ochranári veria v zodpovednosť návštevníkov

"Fakt som tam nenašiel odkaz zákaz kúpania v potoku. Na Štrbskom je to jasne zakázané tam sú aj označenia. Ja sa tu nejdem zastávať R. Tabak, ale tiež by som chcel vidieť, kde v návštevnom poriadku si to turista má pozrieť a vedieť, že nesmie," kritizoval Kollár. 

V reakcii na Kollárove tvrdenia štátna ochrana prírody odkázala, že návštevný poriadok TANAP-u v súčasnosti nie je v platnosti a riadi sa zákonom o ochrane prírody a krajiny. Kúpanie sa v Studenom potoku tak nie je v súlade so zákonom. 

"Akákoľvek propagácia zakázanej činnosti je nežiaduca. Veríme však, že veľká väčšina návštevníkov národného parku rešpektuje zákon a správa sa k prírode ohľaduplne," dodali ochranári v súvislosti s vyjadreniami šéfa parlamentu. 

Na situáciu pod jedným z príspevkov reagovala aj Správa TANAP-u, ktorá skonštatovala, že prípad posunuli ochrane prírody. "Správa TANAP-u sa v predmetnej veci obráti na inšpekciu životného prostredia," potvrdili pre HN. 

Organizmy môžu mať veľké problémy

Ochranári roky apelujú, aby sa ľudia nekúpali v Tatrách, najmä v plesách. Vysvetľujú to ochranou prírody a citlivou biodiverzitou v tatranských vodách, ktorú môže narušiť aj kúpanie človeka. 

"Tatranské plesá a potoky sú citlivým ekosystémom, sú domovom mnohých drobných živočíšnych druhov, jedinečných glaciálnych reliktov alebo endemitov obývajúcich len určité lokality, pri ktorých aj malé zmeny prostredia môžu viesť k ich zániku," vysvetľuje ochrana prírody s tým, že do Tatier chodia každoročne až tri milióny ľudí. 

"Keby sa len štvrtina z tohto počtu okúpala v plese alebo tatranskom potoku, mohla by sa nenávratne zmeniť kvalita týchto ekosystémov," dodávajú. Potoky sú oproti plesám síce vo výhode kvôli rýchlejšiemu prietoku vody a teda lepšiemu čisteniu, pri veľkom počte návštevníkov to však nehrá podľa ochranárov rolu.

Situáciu teraz preveruje inšpekcia životného prostredia, ktorá môže poslankyni uložiť sankcie. "Výška možnej pokuty v prípade vážneho poškodenia životného prostredia alebo biotopov môže siahať až do výšky 3 319 eur," doplnil rezort životného prostredia. 

01 - Modified: 2021-01-13 12:43:39 - Feat.: 0 - Title: Takto to teraz vyzerá v zasnežených Tatrách. Pozrite sa na rozprávkové fotografie 02 - Modified: 2021-02-23 21:30:10 - Feat.: 0 - Title: Za atrakciou v Tatrách stojí firma známeho podnikateľa, súd jej zablokoval majetok 03 - Modified: 2021-06-07 20:19:13 - Feat.: 0 - Title: Boj gigantov o horúce kreslo. Najdrahší projekt pod Tatrami rozbehne nový šéf 04 - Modified: 2021-07-06 12:50:25 - Feat.: 0 - Title: Nové pravidlá komplikujú situáciu v Tatrách, zahraniční hostia začínajú rušiť rezervácie
01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-04-01 06:55:00 - Feat.: - Title: V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo 03 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 04 - Modified: 2024-03-18 13:13:28 - Feat.: - Title: Časť diaľnice D1 pod Tatrami je pre tragickú nehodu neprejazdná 05 - Modified: 2024-03-06 14:21:21 - Feat.: - Title: Ťažba v chránenom Tatranskom národnom parku naberá hrozivé rozmery. Budú z toho malé lesné závody, odkazuje bývalý riaditeľ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. apríl 2024 20:52