StoryEditor

Ak prídu na Ukrajinu zbrane, bude to veľká vojna, vyhlásil Fico

11.02.2015, 14:27
Autor:
SITASITA
Slovenský premiér Robert Fico odmieta podobne ako veľké európske štáty dodávku zbraní na Ukrajinu.


Ukrajinský prezident Petro Porošenko so slovenským premiérom Robertom Ficom. Snímka: TASR/AP

Slovensko odmieta dodávku zbraní na Ukrajinu, no nedá sa zabrániť, ak sa iný členský štát rozhodne zbrane nášmu východnému susedovi poskytnúť. „Ak sa individuálny členský štát aliancie rozhodne, tomu sa nedá zabrániť,“ povedal na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti premiér Robert Fico.

Ficove obavy

Podľa neho sa nedá vylúčiť, že prídu individuálne rozhodnutia štátov NATO poskytnúť Ukrajine zbrane. „Ak tam prídu zbrane, bude to normálna veľká vojna,“ vravel premiér.

Rovnaký názor majú aj ďalšie veľké európske krajiny ako Nemecko či Francúzsko, zatiaľ čo Spojené štáty dodávky zbraní Ukrajine zvažujú.

Schwarzenberg presadzuje zbrane Ukrajine

Podľa najsilnejšej českej vládnej strany by dodávky zbraní viedli k ďalšej nebezpečnej eskalácii konfliktu a k ďalším stratám na životoch. Čaká sa na to, ako dopadnú diplomatické rokovania o prímerí na bojujúce Ukrajine, ktorá sa konajú v Minsku.

Dodávku zbraní Ukrajine podporuje predseda českej opozičnej TOP 09 a exminister zahraničia Karel Schwarzenberg. "Ruská armáda dodáva povstalcom najmodernejšie zbrane," argumentuje šéf TOP 09. Zato Ukrajina podľa Schwarzenberga disponuje len zbraňami z čias Sovietskeho zväzu.

Ukrajina bude podľa Schwarzenberga zbrane potrebovať. "Ja sa obávam, že každé prímerie, ktoré bude uzavreté, bude mať veľmi obmedzenú trvanlivosť," povedal predseda TOP 09.

Ukrajina a terorizmus

Predseda vlády Fico prišiel poslancov európskeho výboru informovať o svojej ceste do Bruselu, kde sa vo štvrtok koná summit Európskej rady.

Témami lídrov krajín EÚ budú podľa Fica Ukrajina a boj proti terorizmu. Čas na témy hospodárskej a menovej únie zrejme nezvýši, odhaduje šéf slovenského kabinetu. „Pokiaľ ide o terorizmus, jednou z našich prvoradých úloh je urýchliť a zastaviť vojenskú a ekonomickú expanziu Islamského štátu,“ uviedol Fico s tým, že treba obmedziť presun tzv. zahraničných bojovníkov do krajín s konfliktami.

Slovensko je pripravené Ukrajine ďalej pomáhať v humanitárnej oblasti, pripomenul Fico. „Ukrajina dnes nie je normálna, je v katastrofálnom stave,“ vravel.

Na Ukrajine je demoralizácia

Fico tiež poznamenal, že podľa jeho informácií je na Ukrajine demoralizácia. „Znie to čudne, ale mladí chlapci sa schovávajú do lesa, nerozumejú, prečo by mali ísť bojovať a zabíjať sa občania tohto istého štátu,“ dodal.

Podľa Fica existujú dva varianty. „Jeden je vlečúca sa vojna a široké hospodárske sankcie voči Rusku. Druhý variant je prímerie,“ zhodnotil s tým, že slovenská vláda podporuje iniciatívu nemeckej kancelárky a francúzskeho prezidenta a ich mierový plán. Fico tiež zopakoval, že politika sankcií nikam nevedie.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko je pripravený vyhlásiť vo všetkých regiónoch krajiny vojnový stav, ak konflikt so separatistami na východe krajiny bude ďalej eskalovať, informovala dnes agentúra Interfax.

"Aj ja, aj vláda i parlament sme pripravení prijať rozhodnutie o vyhlásení vojnového stavu na celom území Ukrajiny," vyhlásil Porošenko na dnešnom rokovaní ukrajinskej vlády.

 

01 - Modified: 2007-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:31