StoryEditor

Voľby sú nedôstojné, poznačila ich politika

16.09.2014, 10:19
Eva Kováčechová, advokátka spolupracujúca so združením Via Iuris, v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Pri verejných hlasovaniach členovia rady vedia, že všade bude napísané, ako hlasovali. Pri tajnom hlasovaní sa však vedia skryť, tvrdí pre HN Kováčechová.

Aký výsledok voľby šéfa Najvyššieho súdu očakávate?
Dnešné hlasovanie sa mi zdá veľmi málo čitateľné. Mám pocit, že to môže dopadnúť akokoľvek. Chýbala totiž diskusia, veľmi málo sa hovorilo o samotných kandidátoch, a teda nie je jasné, aké stanoviská majú členovia Súdnej rady. No rovnako nejasné sú stanoviská tých, ktorí ich tam nominujú.


Súčasný šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin môže kandidovať, až keď bude dnešná voľba neplatná.

Je faktom, že sa nevyjadril minister spravodlivosti Tomáš Borec, ale ani Združenie sudcov Slovenska. Nepôsobí to tak, akoby vopred rátali s tým, že voľba bude neúspešná a bude tretie kolo?
Dá sa to čítať aj takto. Pre mňa je to však sklamaním, lebo taká významná funkcia, ako je predseda Najvyššieho súdu, si zaslúži slušnú odbornú diskusiu.

Do poslednej chvíle prebiehali zmeny v zložení Súdnej rady. Zasiahla v tomto prípade politika a politici do volieb?
Mne sa to javí tak, že dnešné voľby nie sú o ničom inom, len o politike. Že dnes nejde o to, aby do funkcie prišiel najlepší kandidát, ale o čosi iné.

Akú rolu môže zohrať to, že sa tentoraz hlasuje tajne?
Dajú sa skryť motívy jednotlivých hlasovaní. Pri verejných hlasovaniach členovia rady vedia, že všade bude napísané, ako hlasovali. Pri tajnom hlasovaní sa však vedia skryť. Práve preto som jednoznačne zástancom verejného hlasovania.

Prvýkrát sa volí predseda Najvyššieho súdu, ktorý už nebude súčasne aj predsedom Súdnej rady. Nestráca tým tento post na dôležitosti?
To si nemyslím. Možno stratí na vplyve vo vzťahu ku kreovaniu nových sudcov či ich kariérnemu postupu. Stále však pôjde o Najvyšší súd, teda najvyššiu súdnu inštanciu v krajine. A ten má veľmi veľa dôležitých úloh vo vzťahu k tomu, akým smerom sa má právo v krajine vyvíjať. Predseda tohto súdu totiž môže udávať aj tón justície v danej krajine. A mnohí ľudia si pamätajú na prvého ponovembrového predsedu Najvyššieho súdu, pána Planka, ktorý sa stal pre mnohých vzorom.

Dnes sa však volí aj predseda rady. Napriek tomu o post do poslednej chvíle neprejavil otvorený záujem nikto. Čo sa dá čakať od tejto voľby?
Keď som hovorila o sklamaní z priebehu voľby šéfa súdu, tak toto je už úplná tragédia. Vôbec sa totiž nediskutovalo o tom, kto by mal byť predsedom Súdnej rady. Z toho je jasné, že to všetci berú len ako politickú funkciu a kupčenie s postom. Že to bude výsledok zákulisného dohadovania kto, komu a za čo. Je to nedôstojné voči obom týmto funkciám, ale aj ľuďom, ktorí ich budú zastávať.

01 - Modified: 2006-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Basso možno ostane
01 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 04 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 05 - Modified: 2024-03-31 08:00:01 - Feat.: - Title: Návrhom Kádára na povolenie obnovy konania sa musí opätovne zaoberať ŠTS, odpykáva si 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 04:09