StoryEditor

Prečo (ne)ísť na referendum

07.02.2015, 09:20
Autor:
redred
Slovensko dnes hlasuje v referende o rodine. Prečítajte si názor jeho zástancu aj odporcu.


Jaroslav Daniška

Kampaň, ktorá sobotnému referendu predchádzala, mala na slovenskú politiku väčší vplyv ako všetky novinové komentáre. Bolo to niekedy na sklonku mečiarizmu, keď som sa ocitol v novinovej polemike a môj liberálny priateľ a oponent vtedy z nejakého dôvodu napísal, že sa teší na dobu, keď budeme diskutovať o registrovaných partnerstvách. Argument to bol jasný a zrozumiteľný: vtedy, za vlády Vladimíra Mečiara, išlo na Slovensku o demokraciu, registrované partnerstvá boli iná kategória. Dnes je všetko inak. Ľudia, ktorí chcú zachovať v témach referenda status quo, sú považovaní za fašistov, ohrozenie demokracie, netolerantných a nebezpečných fanatikov, ktorí rozdeľujú krajinu. Či dokonca Putinových užitočných idiotov. Nuž, papier znesie veľa. Je tu však jeden problém. S cieľmi aliancie podľa výskumu agentúry Focus súhlasí 60 až 90 percent verejnosti, v závislosti podľa otázky. Na strane aliancie je dokonca väčšina sympatizantov Sulíkovej strany, trikrát áno odpovedá na otázky židovský rabín Baruch Myers, proti adopciám sú rovnako veriaci ako ateisti, hovorca aliancie je evanjelik. Takto asi katolícky fundamentalizmus nevyzerá. A ani nemôže. Jeden ľavicový intelektuál mi povedal, že toľko nenávistného prejavu, ako predviedli slovenskí liberáli, už dlho nepočul. Nie je to také zlé, musel som ho upokojiť. To rozhodujúce sa totiž odohráva mimo pozornosti bratislavských novinových komentárov.

Iný Smer
Po prvé, kampaň zmenila stranu Smer. Minimálne na najbliž- šie tri-štyri roky. Ficova strana je veľká strana, catch-all party, ako hovoria politológovia. Volia ju bývalí komunisti, ale aj väč- šina ľudí, čo chodí v nedeľu do kostola. Robert Fico vie, že ak si chce udržať ich priazeň, nesmie ich dráždiť. Petícia a sobotná účasť na referende sú (budú) dôkazom, aká veľká časť populácie nesú- hlasí s témami liberálnej ľavice. Žiadny politik na Slovensku nepočúva želania slovenskej verejnosti pozornejšie ako Robert Fico. Zhrnuté a podčiarknuté: Kým sa nezmení väčšina, Smer nebude navrhovať registrované partnerstvá, adopcie a sexuálnu výchovu do škôl. Okrem toho, Smer nebude proticirkevnou stranou, naopak, viac bude hovoriť o záujmoch a potrebách rodín. Toto je deň pred referendom najväčší úspech Aliancie za rodinu.

Iná pravica
Referendum ukázalo aj pokra- čujúcu biedu pravice. Od pádu Radičovej vlády platí, že je ťažké predstaviť si, ako môže súčasná pravica vytvoriť novú koalíciu. Je to paradox, najmä ak si uvedomíme dve veci. Po prvé, že prezident Kiska ukázal, že Robert Fico nemá v krajine väčšinu, a po druhé, že za úspechom petície za referendum sú najmä voliči pravicových strán. Napriek tomu, najväčším oponentom konzervatívnejšej pravice je len iná opozič- ná pravica – liberálna. Pravica sa správa spôsobom, že referendum môže najviac pomôcť Robertovi Ficovi a najviac uškodiť samotnej pravici. V akej bubline žije naša liberálna pravica, ak presadzuje témy, proti ktorým stojí 90 percent slovenskej verejnosti?

Iná cirkev
Tretia zmena, o ktorej sa nepíše, sa týka cirkvi, najmä katolíckej. Vedenie cirkvi tému referenda nevymyslelo, neurčovalo stratégiu. Tam stáli angažovaní kresťania. Biskupi a kňazi ich podporili, sú- časne platí, že bez tejto podpory by aliancia nebola úspešná. Transformácia, o ktorej je reč, je pre budúcnosť zásadná: nikdy doteraz klérus tak vehementne nepodporoval aktivity laikov. O niečom podobnom síce hovorili dokumenty Druhého vatikánskeho koncilu, podobný vzťah medzi biskupmi a veriacimi sme videli v Amerike či vo Francúzsku, ale u nás je to novinka. Ví- taná a potrebná. Ak bude podobná transformácia pokračovať, slovenské kresťanstvo môže ešte viac ožiť v charite, vo vzdelávaní, v pomoci svetu. Na záver: Ako bude vyzerať Slovensko po referende? Rovnako ako pred ním. Referendum totiž nič dramatické nežiadalo, jeho podstatou je ochrana statusu quo, a to podporuje väčšina verejnosti aj väčšina politických strán. Nikto z aliancie alebo cirkví nevolal po bojkote RTVS či liberálnej tla- če ani nič podobné. Žiadna kultúrna vojna nevznikne.

Michal Havran ml.

Nezáleží na výsledku, v nedeľu si však polo- žíme otázku, ako ďalej. Náboženská sekta usilujúca sa o teokratický model spoločnosti síce zmobilizovala obdivuhodné množstvo ľudí, no mobilizácia v spoločnosti nestačí a už vonkoncom vtedy nie, ak ide o niečo také, ako program modernizácie krajiny. Po roku 1989 sa zdalo, že už je to na dosah, stačilo málo a žili by sme v európskej krajine, kde je normou zákon, a nie nábo- ženské texty. Formálne je to na- šťastie stále tak, no niečo sa tu stalo, niečo, čo nikto nepredpokladal.

Internetové nezmysly
Na scéne sa objavila nová katolícka vlna, ponovembrová generácia, od ktorej sme očakávali, že dokončí a zafixuje všetko, čo sme si pred štvrťstoročím kládli ako spoločný ciel. Chceli sme žiť v modernej krajine, čím sme nemysleli iba čisté vlaky a dôstojnosť aj pre tých najslabších, ale aj nový druh myslenia, zbavený poverčivosti, bludov a paranojí. Keď sa však pozrieme, kto je dnes najsilnejším hlasom tejto generácie, cítime rozčarovanie. Verili sme, že internet prinesie rýchlosť a pomoc v presnej- šom vyhľadávaní, no priniesol aj množstvo nezmyslov, tie sa dostali do ľudovej viery, premiešali sa s alternatívnymi informá- ciami a vytvorili nesúrodú zmes myslenia a nazerania na svet, ktorá sa dnes pokúša ovládnuť krajinu. Program modernizácie Slovenska, intelektuálnej modernizácie krajiny v prostredí plnom podnetov a možnosti vyjadrovať sa slobodne do veľkej miery zlyhal. Komunisti verili, že moderna spočíva v kombinácii ideoló- gie s elektrifikáciou, neoliberáli uverili v náboženský samoregulačný mechanizmus. Výsledkom je školstvo, ktoré produkuje napríklad kňazov, ktorí v iných európskych krajinách by nemohli brigádovať ani v seminárnej posilke. Stredoveká mentalita Slovensko nemôže byť krajinou zručnou v robotike a zároveň mať viac ako milión občanov s mentalitou spred Tolerančné- ho patentu. Rímskokatolícka cirkev nemô- že, jednoducho naozaj nemôže propagovať videá, ktoré oživujú mýtus Židov kradnúcich kresťanské dieťa a jej hovorca si nemô- že na Facebooku vešať úchylnú kampaň navodzujúcu predstavu, že homosexualita je pedofília, aj keď mi je jasné, aj na základe letákov, že práve táto kombinácia zohráva v perverznej predstavivosti kľúčovú úlohu.

Klamali sme
Chápem, že má niekto výhrady k nejakým druhom vzťahov, ani mne sa nepáčia nedobrovoľné zväzky niektorých kňazov s maloletými, no uráža ma, ak niekto klame a podvádza. Slovensko si nemôže dovoliť preklamať ďalšie roky, klamali sme za minulého režimu, klamali sme po roku 1989 a teraz klameme opäť, keď si vymýšľame a urážame našich spoluobčanov. Modernizácia krajiny nie je synonymom dekadencie, ako si predstavujú putinovci, naopak, je to program školstva, myslenia, budovania kolektívnej intelektuálnej imunity a rozlišovania medzi zákonom a náboženskými predstavami.

Zabíjačková teológia
Kedy konečne pochopíme, že bez masívnych investícií do poznania sa nikdy nevymaníme zo zabíjačkovej teológie a budeme musieť vždy komponovať s tým, čo sa prelialo spoločnosťou v týchto dňoch? Lenže to si nemôžeme dovoliť, Slovensko nemôže oslabovať svoje už aj tak periférne postavenie tým, že sa z verejného života stane priestor konfrontácie so sektami, príliš nás to vyčerpá a krajina bude oslabená a vystavená pôsobeniu ešte hor- ších myšlienok, ako tie, ktoré tak hanebne požehnal klérus.

 

Kto je Jaroslav Daniška
Redaktor a editor týždenníka .týždeň, šéfredaktor revue Impulz, zakladateľ projektu 1989. sk, ktorý si pripomína dielo a životné príbehy veľkých postáv našej kultúry pred rokom 1989. Študoval politické vedy v Trnave, Prahe a Varšave. V minulosti pracoval ako asistent poslancov NR SR a poradca ministra vnútra. Je ženatý otec dvoch detí, žije v Pustých Úľanoch.
Kto je Michal Havran ml.
Slovenský publicista, spisovateľ, zakladateľ a šéfredaktor portálu jetotak.sk. V Štrasburgu vyštudoval protestantskú teológiu. V RTVS moderuje diskusnú relá- ciu Večera s Havranom. Ako novinár spolupracoval s periodikami Pravda, Sme či Formát a s agentúrami Associated Press a TASR. Vedie tiež diskusné fórum Modrý salón.

 

01 - Modified: 2007-03-08 11:45:00 - Feat.: 0 - Title: Makaay autorom najrýchlejšieho gólu histórie Ligy majstrov
01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 03 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 04 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV 05 - Modified: 2023-12-18 06:21:15 - Feat.: - Title: V referende v Čile neprešiel ani druhý návrh novej ústavy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:01