StoryEditor

Maďarská karta a menšie zlo. O tom sú dnešné voľby

22.11.2013, 23:00
Autor:
redred
O čo sa hrá v druhom kole volieb do VÚC? Prinášame vám názory redaktorov a editorov HN.

Nebude čo oslavovať

Filip Obradovič, zástupca šéfredaktora HN - Bratislavský kraj

Po prvom kole župných volieb Bratislavský kraj jasal od radosti. No nebolo prečo. Šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo, napriek svojmu malému „víťazstvu“, nie je žiadna nádej pravice. Bratislavčania a okolie ho volili nie pre jeho osobnosť, ale kvôli tomu, že bol súper kandidátky vládnej strany Smer-SD Moniky Flašíkovej-Beňovej. Toto nie je výhra. Len z núdze cnosť. Ktorú by si pravica mala čo najskôr uvedomiť.

Samotné finále bude o tom istom. Štastie Freša len je, že zlomok tých voliacich ľudí, ktorí žijú v Bratislavskom kraji, sú pragmatickí. A nesúhlasia s politikou vlády. Inak by si už pripravoval reč na odstúpenie z vedenia kedysi prémiovej pravicovej strany, ktorá žije už len zo zašlej slávy. Finále zrejme potvrdí výsledok z prvého kola. Bohužiaľ však aj tentokrát pôjde len o výber menšieho zla pred väčším.

V Trnave sa hrá maďarskou kartou

Tomáš Púchly, redaktor analytického oddelenia - Trnavský kraj

Volebná účasť bola biedna už v prvom kole a skúsenosť hovorí, že lepšie to už nebude. Dôležitosť mobilizácie svojich voličov preto nepodceňuje ani jeden z kandidátov. Súčasný župan Tibor Mikuš, ktorý obhajuje post už po tretí krát, získal výrazný náskok už v prvom kole. Rozhodne ale nespí na vavrínoch a v momente, keď by ste už od kampane nič nové nečakali, vytiahol osvedčenú maďarskú kartu. Lepšie povedané, vytiahnuť ju prišiel sám premiér. Róbert Fico totiž na jeho volebnom mítingu vyzýval občanov, aby v slovenskom meste nemali maďarského župana.

Dôvod je jasný. Kandidát SMK a OKS József Berényi medzičasom získal aj podporu Mosta-Híd. Ak sa mu podarí presvedčiť aj voličov Józsefa Nagya, mohli by sme vidieť vcelku zaujímavý súboj. Rozhodne aj tentokrát povestných 55 voličov OKS?

Betónovanie a nový vietor

Slávka Habrmanová, editorka domáceho oddelenia - Nitriansky kraj

Topoľčianska a levická nemocnica, ktoré v rebríčkoch spokojnosti pacientov spravidla končia na chvoste. A vo výhľade žiadna privatizácia alebo prenájom strategickému partnerovi, ktorý by ich dostal do lepšieho stavu. Deravá cestná sieť s nevysporiadaným vlastníckym pozadím, čo je na mnohých úsekoch dôvodom, že sa cesty ani opravovať nedajú. Málo pracovných príležitostí a z toho vyplývajúca vysoká nezamestnanosť, najmä v južných okresoch. A tiež nevyužitý potenciál poľnohospodárov, ktorí by radi zúročili úrodnú pôdu rovinatého Nitrianskeho kraja.

Aj takáto je vizitka súčasného župana Milana Belicu, ktorý tento post zastáva odnepamäti. Presnejšie rovných 12 rokov, odkedy sa Slovensko na osem krajov vôbec člení.

V druhom kole župných volieb pôjde jednoznačne o to, či príde dostatok voličov, ktorí túžia po zmene. Ktorých bude dosť na to, aby dokázali zosadiť zabetónovaného šéfa kraja a dali šancu novým riešeniam problémov kraja. Alebo zostanú doma, no aj tak budú kritizovať, že všetko ide ďalej po starom...

Akútna voľba menšieho zla

Miroslav Pejko, redaktor ekonomického oddelenia - Banskobystrický kraj

O čo ide v týchto voľbách? Ešte nikdy nebola požiadavka voľby menšieho zla tak akútna ako práve v dnešných voľbách župana v banskobystrickom kraji. Hoci nikto neočakáva nepríjemné prekvapenie, určite sa nájde veľká skupina ľudí, ktorí napriek tomu, že sa o Kotlebovi rozprávajú v kaviarňach, nezdvihnú zadok a voliť nepôjdu.

Ale potom je tu druhá skupina ľudí. Sociálnymi sieťami a médiami prebehla v uplynulých dňoch silná protikoltebovská kampaň. Mala by zmobilizovať aj tých, ktorí prvé kolo volieb odignorovali. Aj oni rozhodnú o tom, že v banskobystrickej župe nezvíťazí extrémista, ale beztvarý politik-úradník vo farbách najsilnejšej strany.

Košické dejà vu

Tomáš Lemešani, redaktor oddelenia Firmy a financie - Košický kraj

V Košickom samosprávnom kraji môžu občania ukázať opäť to, čo v každých voľbách. Hlasovať za menšie zlo. Jedna strana bude voliť proti pravici, druhá proti ľavici a do urny nepadne žiaden hlas z presvedčenia. Smutná skúsenosť prakticky z každých volieb sa natiahla, možno zbytočne, do druhého kola. Najvýraznejším efektom druhého kola v Košiciach a dedinkách okolo bude akurát výpadok vo verejných financiách.

Najväčší prínos bude pre občanov znamenať dobrý guláš a raňajkové párky vo volebnej komisii.

Status župana však rešpektovať treba. Ak k zmene vo vedení kraja prekvapivo dôjde, víťaz by mal zachovať to dobré, čo fungovalo aj za čias jeho predchodcov. Okrem toho by však mal nájsť diery v krajskej kase. Je potrebné detailnejšie posudzovať komunálne projekty. Financovanie služieb verejnosti, ktoré vidieť iba na papieri je pre súčasnú ekonomickú situáciu príliš veľkým rizikom.

Ak zas k prekvapeniu nedôjde a zachová sa status quo, ľudia budú od červeného župana očakávať jasnejšie dôkazy toho, že na stoličke skutočne niečo robí. Doposiaľ ho totiž bolo vidieť iba na bilbordoch. A preto je prekvapivé, že bol s takmer 50-timi percentami z prvého kola nespokojný.

01 - Modified: 2005-09-25 19:09:27 - Feat.: 0 - Title: Paroubek přeje Polsku stabilní vládu
01 - Modified: 2022-02-07 10:16:42 - Feat.: - Title: Droba bude obhajovať post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja 02 - Modified: 2018-01-21 06:26:48 - Feat.: - Title: Politické strany pred župnými voľbami nešetrili. Najviac stála kampaň Most-Híd 03 - Modified: 2017-12-12 19:46:44 - Feat.: - Title: Ústavný súd zamietol sťažnosti na župné voľby. Rašiho prípad ešte nerozhodol 04 - Modified: 2017-11-15 08:42:53 - Feat.: - Title: Vypátrali sme, čo robil Fico po voľbách. Konečne sa presťahoval 05 - Modified: 2017-11-11 11:01:11 - Feat.: - Title: Ani ja, ani Smer nebudeme fackovacími panákmi, vyhlásil Fico o dianí po voľbách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:17