StoryEditor

Spájanie so Smerom či hľadanie väčšieho zlodeja. Bugár kritizuje pravicu

09.06.2014, 12:18
Autor:
tasr, stltasr, stl

Orientáciu občanov v slovenskej politike sťažujú svojimi postojmi tak nové, ako aj etablované politické strany. Etablované politické strany často menia svoje postoje a hlasujú proti vlastným princípom, nové strany robia politiku, ale zároveň sa od nej dištancujú. "Nové strany sa zaoberajú samy sebou, riešia, kto je väčším zlodejom a riešia detektor lži," povedal na margo sporu Igora Matoviča (OĽaNO) a Radoslava Procházku (Sieť) predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

"Mrzí ma, že niektoré politické strany, konkrétne Obyčajní ľudia, zvyšujú averziu voči politickému systému tým, že sa snažia vystupovať, akoby neboli jeho súčasťou, a pritom vystupujú v parlamente, ovplyvňujú zákony, to znamená, že robia politiku," povedal Bugár. Dodal, že nové subjekty sa príliš zaoberajú samy sebou a etablované strany nedokážu konkurovať jasne čitateľnou politikou.

Líder OĽaNO Igor Matovič s kritikou nesúhlasí. "Od pána Bugára by som skôr očakával podporu v úsilí očistiť slovenskú politiku od zlodejov akejkoľvek farby. To, že pri čistkách musím siahnuť aj po takých nástrojoch, ako je detektor lži, je len dôsledok toho, že iní politici sa len tvária, že zlodejčiny, podvody a faloš v slovenskej politike nevidia a navzájom sa kryjú. Bohužiaľ," povedal pre TASR Matovič.

"Minulý týždeň sme to mohli vidieť u dvoch zákonov, jednak to bola Ústava SR a jednak zákon o druhom dôchodkovom pilieri," uviedol Bugár. "Strany akoby nereprezentovali svoj program a hlasujú proti nemu aj v takej vážnej veci, ako je zmena ústavy," zdôraznil predseda Mosta-Híd.

"Smer-SD podporil zmienku o manželstve, ku ktorej sa dovtedy nikdy nehlásil a KDH previerky sudcov spôsobom, ktorý predtým zásadne odmietalo," doplnila podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská. Skutočnosť, že tak KDH, ako aj Smer-SD pri schvaľovaní novely ústavy hlasovali v rozpore so svojimi princípmi, podľa nej dokazuje aj to, že krátko po schválení zmeny ústavy začali zo svojich pozícií ustupovať. "Hneď na druhý deň obe strany ustupovali zo svojich pozícií. Smer-SD deklaroval, že bude niečo robiť pre registrované partnerstvá a KDH neberie zodpovednosť za vykonávací zákon v oblasti zmien v justícii," povedala Žitňanská.

"Strany akoby nereprezentovali svoj program," vyhlásil Bugár, podľa ktorého chce práve Most-Híd ponúknuť čitateľnú občiansku alternatívu tak ku konzervatívnym stranám, ako aj ľavicovému Smeru-SD. Pripomenul, že Most-Híd hlasoval v prípade druhého piliera a tiež ústavy v súlade so svojimi predchádzajúcimi vyhláseniami a názormi. Zároveň dodal, že jeho strana opakovane deklarovala, že po voľbách v roku 2016 nepôjde do vlády so Smerom-SD. Na otázku, či by jeho strana podporila registrované partnerstvá, ak by ich Smer-SD navrhol, Bugár povedal, že by to záviselo od znenia konkrétneho návrhu.

"Samotné registrované partnerstvo zlé nie je. Ale napr. v Európe je zavedený systém, že registrované partnerstvá majú rovnaké práva ako manželstvá aj pri adopcii detí," upozornil Bugár.

01 - Modified: 2006-06-19 13:59:04 - Feat.: 0 - Title: Smer preferuje zostavenie koalície so SNS a KDH
01 - Modified: 2024-01-25 23:04:32 - Feat.: - Title: "Nikdy viac je teraz!" Proti pravicovému extrémizmu v Nemecku protestovali desaťtisíce ľudí 02 - Modified: 2024-01-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Pravica a ľavica je preč. Európske voľby rozhodne päť hlavných tém, ktoré trápia voličov 03 - Modified: 2024-01-17 08:50:30 - Feat.: - Title: Zurian bez povinného detektora lži? Ministerstvo nepovedalo, či šéf policajnej inšpekcie absolvoval polygraf 04 - Modified: 2024-01-07 21:43:59 - Feat.: - Title: Netanjahu chce poslať ministrov na detektor lži kvôli úniku informácií z rokovania 05 - Modified: 2023-11-29 21:00:14 - Feat.: - Title: Koalíciu s Wildersom odmietla už druhá strana. Pravicový protiislamský politik sa obráti na ďalšiu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 23:34