StoryEditor

365 dní s Kiskom: prezident, od ktorého biznis očakáva ešte viac

15.06.2015, 00:00

Keď pred viac ako dvomi rokmi oznámil svoju kandidatúru, mnohí ho považovali za outsidera. Aj preto, že nemal žiadne skúsenosti. V marci však slovenskú politiku obrátil hore nohami, keď zvíťazil nad dovtedy neporaziteľným Robertom Ficom. S rozdielom skoro 20 percent. Dnes je to presne rok, čo Andrej Kiska zasadol do prezidentského úradu, ktorému chcel vrátiť dôveru. HN vám prinášajú top momenty a výzvy, ktoré sú s Andrejom Kiskom spojené.

1. Kiska verzus biznis

Navštívil hutnícky gigant U. S. Steel, kde rokoval s prezidentom Georgeom Babcokom. Aj o tom, ako im pomôcť predovšetkým v energetickej politike. Kroky Andreja Kisku tiež mierili na východné Slovensko, kde je nezamestnanosť hlavným problémom. Vyhlásil, že si sadne s ministrom hospodárstva alebo financií, aby spoločne našli cestu, ako regiónu pomôcť. Biznis však chce od hlavy štátu viac. „Privítala by som, ak by využil svoje možnosti a pomohol zlepšiť podporu domácim – slovenským podnikateľom,“ vyhlásila Zuzana Ševcová, konateľka mliekarne Viribus Unitis Svidník.


Čítajte aj: 

Rozlietaný Kiska: do rodného mesta aj za Atlantik

Kisku vám závidím aj ja

Slovensko nezmenil, no nemusíme sa za neho hanbiť

Andrej Kiska: spiaci obor, ktorý čaká na zobudenie


2. Kiska verzus sľuby

„Budem prezidentom všetkých občanov.“ Toto je jedno z najznámejších predvolebných vyjadrení Andreja Kisku. Podľa Jána Baránka je vidno, že sa hlava štátu snaží:„Nečakal som, že bude natoľko pasívny prezident,“ tvrdí známy politológ. Faktom je, že ešte počas kandidovania na hlavu štátu Kiska napríklad sľuboval, že bude pravidelne chodiť na zasadnutia vlády, ale nechodí. Za obrovský prešľap u Kisku Baránek považuje podpísanie zákona o Váhostave. Podpísal ho a zverejnil desať bodov, pre ktoré so zákonom nesúhlasí. Ide tak o precedens, ktorý žiaden prezident ešte neurobil. V minulosti, ak hlava štátu so zákonom nesúhlasila, jednoducho ho nepodpísala.

3. Kiska verzus cestovanie

Za rok stihol nalietať desaťtisíce kilometrov. A nepodpísala sa pod len trasa Bratislava – Poprad, no predovšetkým zahraničné cesty. Jednou zo základných úloh prezidenta je reprezentovať krajinu navonok. Napríklad vNewYorku na summite Organizácie Spojených národov obhajoval sankcie proti Rusku, v Poprade zas otváral školu a navštívil galériu. „Chýba mi, že opustil domácu scénu. Prezidenta Kisku volili slovenskí občania. Nehovorím, že sa jej nevenuje, ale mám pocit, že dnes jeho zahraničnopolitické aktivity dominujú,“ povedal Michal Havran, publicista a spisovateľ. V spojitosti s cestovaním sa kontroverznými stali práve jeho návštevy rodiny v tomto meste, na čo totiž využíva vládny špeciál. Podľa Havrana sa francúzski aj americkí prezidenti vždy, keď je to možné, presúvajú autom. Vďaka tomu majú kontakt s krajinou.

01 - Modified: 2007-06-25 11:27:45 - Feat.: 0 - Title: Opozičné strany chcú spoločného kandidáta na prezidenta
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:00