StoryEditor

Päť najväčších káuz roka 2014: drahé nákupy a sporné financovanie

28.12.2014, 23:00
Padli pre ne ministri či ľudia vládnej strany. Iným pre ne odvolanie hrozilo. A všetky sa týkali peňazí. Pozrite si udalosti, ktoré hýbali Slovenskom.

1. CT, ktoré prekopalo pomery v Smere


Pavol Paška (vpravp) ako predseda parlamentu skončil. Permiér Robert Fico jeho odstúpenie označil ako veľké politické gesto. Nahradil ho Peter Pellegríni. Snímka: HN/Pavol Funtál.

Koncom októbra sa dostala na verejnosť dosiaľ najzávažnejšia kauza aktuálnej vlády Smeru. A to nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici Alexandra Wintera. Ten mala za 1,6 milióna eur dodať košická spoločnosť Medical Group SK, v ktorej v minulosti pôsobil dnes už bývalý šéf parlamentu Pavol Paška. Napriek tomu, že podobný prístroj kupovala nemocnica v Česku lacnejšie o takmer milión eur.

O nákupe v Piešťanoch rozhodla dozorná rada, v ktorej sedela takisto už bývalá podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová aj so svojou asistentkou, ale napríklad aj známy reper Michal Straka, alias Ego, ktorého nominoval Smer. Po nátlaku verejnosti a opakovaných protestoch odstúpili nielen menované tváre kauzy, vrátane jednej z hlavných tvárí Smeru Pavla Pašku, ale aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Riaditeľka nemocnice Mária Domčeková však zostala vo funkcii. Prípad už prešetruje polícia. Najvyšší kontrolný úrad už medzičasom konštatoval, že cena prístroja mohla byť nižšia.

O čo v kauze išlo

nákup prístroja CT

stál 1,6 milióna eur

v Česku ho kúpili takmer o milión lacnejšie


2. Nemocničné jedlo viedlo k schránke


Bývalej ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej poškodili, okrem kauzy CT, aj drahé nákupy stravy v nemocniciach. Snímka: HN/Peter Mayer.

Po škandalizovaní nákupu cétečka v piešťanskej nemocnici sa dostali na pretras aj ďalšie tendre v zdravotníctve. Denník SME spolu s Transparency International upozornili na štyri nemocnice, ktoré dávajú na stravu pre pacientov podozrivo vysoké sumy. Za desať rokov na ňu mali vynaložiť takmer 81 miliónov eur. Oproti niektorým súkromným zariadeniam tak varia aj za dvojnásobné ceny.

Nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade pritom riadia nominanti ministerstva zdravotníctva a stravu im dodávajú firmy Dora Gastro alebo Hospital Catering Solutions, z ktorých druhá má korene až v Luxemburgu. Za obe pritom zmluvy podpisoval jeden človek – Peter Bittó. Nákup drahého jedla pritom za ministerstvo zdravotníctva schvaľoval vedúci služobného úradu rezortu Martin Senčák. Hoci v minulosti aj sám pracoval vo firme zabezpečujúcej stravu pre nemocnice. A špekulovalo sa, že práve tá má byť skutočným dodávateľom jedla pre nemocnice, pričom spomínané dve firmy mali byť len sprostredkovateľom.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák reagoval odvolaním štyroch riaditeľov nemocníc. O stoličku prišiel aj Senčák. Obraz o zdravotníctve dotvorila kauza zo začiatku decembra, keď polícia prichytila pri preberaní úplatku lekára Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave na Kramároch.

O čo v kauze išlo

nákup stravy v nemocniciach

štyri nemocnice ju majú výrazne drahšiu

stravu zabezpečuje schránková firma


3. Miliónové nákupy zbraní. Zn. Tajné

Martin Glváč tento rok nakupoval jedna radosť. Snímka: HN/Pavol Funtál.

Minister obrany Martin Glváč tento rok avizoval viaceré nákupy zbraní či techniky pre armádu. V novembri novinárom avizoval aj nákup pištolí a pušiek. Zabudol však dodať, že tie v tajnosti kúpi ešte v septembri.

Denník SME informoval o zmluve, podľa ktorej rezort obstaral bez súťaže 688 kusov útočných pušiek Bren a rovnaký počet pištolí CZ 75. Cena kontraktu mala byť 3,25 milióna eur, pričom dodávku mala zabezpečiť Česká zbrojovka Uherský Brod. Ministerstvo neskôr takúto zmluvu potvrdilo, no hovorilo o odlišných objemoch či sumách. Čísla však odmietlo zverejniť s tým, že ide o utajované skutočnosti.

Celý obchod Glváč obhajoval potrebou zjednotiť výzbroj našej armády s českou. O nákup sa začali zaujímať aj poslanci brannobezpečnostného výboru. Od ministra si vypýtali dokumenty o nákupe. Ten im však namiesto celých zmlúv ukázal len torzo dokumentov asi na dvoch stranách.

Glváč sa podobne zachoval aj pri kúpe dvoch lietadiel Spartan, pri ktorých v októbri najprv nechcel prezradiť cenu. Rok predtým pri kúpe lietadiel L410 Turbolet za asi desať miliónov eur bola situácia podobná. Ich nákup totiž skryl do zmluvy o modernizácii starých lietadiel, pričom ho priznal až po medializácii nákupu.

O čo v kauze išlo

armáda kúpila nové ručné zbrane

zákazku dala priamo Českej zbrojovke Uherský Brod

ministerstvo to dva mesiace tajilo

4. Milióny pre firmu z Cypru. U Počiatka


Počiatek odvolávanie tento rok ustál. Snímka: HN/Pavol Funtál.

Odvolávaniu v parlamente čelil pre pochybný tender minister dopravy Ján Počiatek. Konkrétne za zákazku na platby mýta cez špeciálne karty vo výške približne 130 miliónov eur, ktorú Národná diaľničná spoločnosť podpísala s firmou Paywell. Tá vznikla len deň pred termínom na prihlasovanie sa do tendra a je spájaná s J&T, hoci finančná skupina to popiera. Korene Paywellu sa končia až na Cypre.

Potrebné skúsenosti, ktoré mala zdokladovať štátu, si firma požičala od spoločnosti Fleetpay, ktorá službu pre štát zabezpečovala v minulosti. Paywell si za služby vypýtal 6,15 percent  zo spracovaných platieb, čo je zhruba 130 mil. eur, ktoré by získal počas 13 rokov.

Počiatek odvolávanie ustál a dosiaľ tvrdí, že tender za desiatky miliónov eur bol v poriadku. Napriek tomu ho dal preveriť Úradu pre verejné obstarávanie, Najvyššiemu kontrolnému úradu i Európskej komisii.

O čo v kauze išlo

palivové karty za 130 miliónov eur

zákazku dostala firma z daňových rajov

vznikla deň pred termínom prihlášok

 

5. Ďalšie financovanie vlastnou hlavou


Procházka zažiaril v prezidentských voľbách. Nový gazda pravice si však dlho bezúhonný imidž neudržal. Snímka: HN/Peter Mayer. 

Nejasnosti okolo financovania sprevádzali aj predvolebnú prezidentskú kampaň Radoslava Procházku. Ten sa najprv odmietol podrobiť detektoru lži o tom, ako financoval svoju kampaň, k čomu ho vyzval líder OĽaNO Igor Matovič. Na verejnosť sa vzápätí dostala nahrávka rozhovoru medzi oboma. Na nej hovorí líder Siete o možnosti platenia inzercie bez bločku, teda načierno. Procházka síce priznal pravosť záznamu, no tvrdil, že podľa neho je účelovo zostrihaný a nežiadal o nič nezákonné. Materiálom sa však začala zaoberať polícia. Avšak zvláštnym spôsobom. Prokuratúra totiž v októbri zrušila policajné uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci financovania Procházkovej prezidentskej kampane. No nedávno prišiel zvrat. Generálna prokuratúra totiž Procházku obvinila zo zločinu skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy.

O čo v kauze išlo

Radoslav Procházka nevedel vierohodne vysvetliť financovanie svojej prezidentskej kampane

podľa nahrávky chcel inzerovať načierno

prokuratúra Procházku už obvinila

01 - Modified: 2007-02-02 14:09:11 - Feat.: 0 - Title: Fico: Vojna v Iraku je nesprávna
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:08