StoryEditor

Protesty zdravotníkov opäť ožívajú

22.05.2013, 00:00
Nespokojnosť zdravotníkov pokračuje. Lekári síce dostali zákonnú garanciu finálneho zvyšovania platov, sestry ju však stále nemajú.

Ich zákon ešte minulý rok pozastavil Ústavný súd. Okrem toho im chýba legislatívne prepojenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti.

Sestry od ministerstva Zuzany Zvolenskej žiadajú, aby mali zaplatené aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti v domovoch sociálnych služieb. „Stále počúvame, že zákon pripravujú, doteraz nám však nič nepredložili,“ povedala viceprezidentka Slovenskej komory sestier Iveta Lazorová. Na najbližšom júnovom sneme tak budú podľa nej hovoriť aj o tom, či sa nevydajú cestou protestov, ako to urobili lekári. „Uvidíme, ako sa na sneme vyjadria sestry,“ dodala Lazorová s tým, že už rozoslali sestrám dotazníky s otázkou, či sú za podobné akcie.

Protesty pred parlamentom 
Ministerstvo hovorí, že na požiadavkách sestier pracujú.

„Predložili sme ministerstvu práce návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti, kde navrhujeme riešenie výkonov – ošetrovateľskú starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb,“ povedala hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Ako dodala, s rezortom práce o zmenách stále rokujú, nemôžu teda sestrám ukázať konkrétnu novelu.

Komora chce však participovať už pri jej príprave. „Vznášať požiadavky, keď bude hotová, je neskoro,“ odôvodnila Lazorová.

„Chcú nás dostať na kolená“
Opačný problém, s prehnanou aktivitou rezortu, majú sestry aj ostatní zdravotníci v prípade Trestného zákona. Podľa včera prerokovávanej novely im totiž hrozí väzenie, ak počas krízového stavu nenastúpia do práce. Zabrániť jej chceli protestom pred parlamentom. Prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár tvrdí, že novela ešte viac zneatraktívni zdravotnícke povolanie. „Jeho hlavnou úlohou je však dostať nás na kolená,“ povedal Kollár.

Naposledy Slovensko nevôľu zdravotníkov pocítilo počas hromadných výpovedí lekárov. Z tejto akcie sa podľa sociologičky Sylvie Porubänovej aj ostatné kategórie pracovníkov poučili, ako dosiahnuť svoje. „Okrem toho vedia, že majú na svojej strane verejnosť viac, ako napríklad učitelia. Ich totiž potrebujú všetci bez ohľadu na vládu.“ V prípade tvrdších nátlakových akcií by si však podľa Porubänovej vyslúžili skôr antipatie verejnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:33