StoryEditor

Profil Jaromíra Čižnára

18.07.2013, 00:00

Jaromír Čižnár je prokurátorom už 24 rokov, väčšiu časť svojej kariéry bol na riadiacich pozíciách. Za prokurátora bol vymenovaný v roku 1989 a už o dva roky sa ako 27-ročný vyšvihol na pozíciu námestníka štvrtej bratislavskej obvodnej prokuratúry. O štyri roky sa dostal do jej čela a potom už stúpal v línii obvodný, neskôr okresný a nakoniec krajský prokurátor.

Na Generálnu prokuratúru odchádza z pozície šéfa Krajskej prokuratúry v Bratislave, kde bol od roku 2004. Čižnára v polovici júna zvolili výlučne poslanci Smeru-SD. Je vnímaný ako blízky človek premiéra Roberta Fica, spoločne študovali právo na vysokej škole. Fico o ňom dokonca uvažoval v roku 2006 ako o šéfovi Slovenskej informačnej služby.

Novovymenovaný šéf prokuratúry sa pozná aj s poslancom Smeru Mojmírom Mamojkom, s ktorým si dokonca tyká. "Na krajskej prokuratúre je známy ako prísny a nekompromisný človek, čo je dobrá črta. Ak to prenesie na Generálnu prokuratúru, mohlo by to fungovať," skonštatoval Mamojka.

Že je nekompromisný, nám tvrdil aj jeho blízky spolupracovník, námestník krajskej prokuratúry René Vanek, ktorý s ním pracuje už osem rokov. "Dokázal vyvodiť zodpovednosť voči svojim ľuďom, keď pochybili. A myslím si, že takto bude postupovať aj v novej funkcii," povedal Vanek. Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka ho okrem toho považuje aj za veľkého profesionála. "Za jeho silnú stránku považujem pracovitosť," komentoval svojho nového šéfa Trnka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:15