StoryEditor

V súkromnom sektore sú vzdelaní žraloci a za štát ľudia, ktorí sa dajú kúpiť

17.01.2016, 23:00
Líder SNS Andrej Danko v rozhovore HN hovorí, že peniaze pre učiteľov by získal telekomunikačnou daňou.

To, že SNS bola v minulosti vo vláde so Smerom, ešte neznamená, že sa to zopakuje znova. S potenciálnym koaličným partnerom by si chceli národniari najskôr vyjasniť niektoré veci. Nepáčia sa im napríklad daňové licencie, ale aj to, že živnostníci sú zaťažení vysokými odvodmi, hovorí predseda SNS Andrej Danko.

Medzi novinármi má vaša strana nepeknú povesť, že je nachystaná nevesta Smeru. Za akých okolností by ste do vlády so Smerom nešli?

Nie sme pripravenou nevestou pre Smer. Na mnohé veci máme rozdielne názory. A potrebujeme si ich s lídrami politických strán vydiskutovať. Hovoríme napríklad, že Turecko do Európskej únie nepatrí. Máme problém s postojom vlády k LGBTI. Máme problém, že pri investíciách veľkého rozsahu nie je jasné, čo a koľko stojí. Máme diametrálne odlišný názor na daňové licencie.

Do akej miery si za tými vecami budete stáť v prípadnej koalícii? Čo je pre vás také zásadné, že to bude podmienkou potenciálnej koalície?

Budem si stáť za všetkým, čo som povedal. Dôležitý je ústavný zákon o ochrane strategických spoločností, majetkové priznania pre ľudí, ktorí disponujú viac ako 500-tisícmi eur, ale aj odbremenenie živnostníkov. Treba tiež jasne povedať, že Turecko do Európskej únie nepatrí. Netrasieme sa o nijaký post vo vláde.

Práve preto je pre vás jednoduchšie povedať, čo je pre vás čiara, za ktorú už nepôjdete.

Vymenoval som vám štyri čiary a ďalšie čiary nájdete v našom programe. Sú to strategické veci, na ktorých bude stáť a padať spolupráca s akoukoľvek stranou.

Keby ste si mali vybrať medzi súčasnými balíčkami a strategickými podnikmi, kúpili by ste si radšej strategický podnik?

Som za všetko, čo ľuďom pomáha. Nie som za balíčky, ktoré im zaslepujú oči. Je potrebné robiť systémové opatrenia, na ktoré netreba sociálne balíčky. Na jednej strane je opatrenie vlaky zadarmo, na druhej strane rušíme IC. Niektoré opatrenia v balíčkoch majú hlavu a pätu. Štát nie je len dojná krava, ani zlý ujo. Napríklad niekto konečne prišiel na to, že sa rozpadajú internáty. Prečo by sme sa o tom nebavili? Problém je, že v súkromnom sektore sú vzdelaní žraloci a za štát sú tam často ľudia, ktorí sa dajú kúpiť a zapredajú hodnotu a pozíciu štátu.

Máme 50 dní pred voľbami. Smer sa snaží, aby boli o imigrantoch, bezpečnosti a sociálnych balíčkoch. Zatiaľ nám tu však štrajkujú učitelia a zdravotné sestry dávajú výpovede. Smer to kritizuje ako predvolebnú kampaň. Kde stojíte vy?

Ja stojím nohami na zemi. Niektoré veci by sa pred voľbami nemali vyhrocovať. Je však potrebné upozorňovať na problémy v školstve, ktoré sú ďalekosiahle. Keď niekto povie, že nemáme peniaze na zvýšenie miezd pre zdravotné sestry, odpoviem mu, ako by som to vyriešil. Niekoľko desiatok miliónov eur sa dá vybrať okamžite telekomunikačnou daňou, ako sa to dialo v Španielsku, Francúzsku a Maďarsku. V štátnom rozpočte je ťažké nájsť peniaze, preto by to mali vykryť tieto osobitné dane.

Učitelia žiadajú k platom 140 eur. Keby ste boli premiérom jednofarebnej vlády, dali by ste im tieto peniaze?

Tak, ako je potrebné dvíhať mzdy robotníkom, je potrebné zdvihnúť mzdy aj mladým učiteľom. Určite by som túto situáciu nepodceňoval, lebo je akútna a vážna. To isté sa týka aj zdravotných sestier.

Je dnešná SNS iná, ako pred piatimi – desiatimi rokmi? Zmenili ste sa?

SNS dnes môže súťažiť s každou politickou stranou na slovenskej politickej scéne, či už v odbornosti, slušnosti, komunikatívnosti. Na rozdiel od niektorých iných politických strán sme funkční, máme zastúpenie v každom meste, obci. Obsadili sme takmer všetky okrskové komisie.

Výkladnou skriňou strany by mala byť kandidátka. Máte tam viaceré zaujímavé mená, napríklad bývalých futbalistov Dušana Tittela či Tibora Jančulu. Akým spôsobom ste sa k nim dopracovali?

Na kandidátke SNS nie sú žiadne prekvapenia. Všetko sú to ľudia, ktorí inklinujú k vlasteneckej politike.

Sú však páni Tittel a Jančula politicky vyzretí?

Áno, a dlhoroční členovia.

Máte ich tam ako odborníkov na šport, alebo sa špecializujú aj na niečo iné?

Majú to byť komunikátori, združovatelia odborného backgroundu, toho, čo pomôže športu.

Veľa sa rozpráva o výrokoch premiéra Roberta Fica, ktorý si robí kampaň na migračnej kríze. Zrejme vám neunikli výroky typu, že monitorujeme každého moslima. Ako vážne vnímate túto krízu v kontexte slovenskej politickej debaty?

Téme islamizácie sa venujeme dlhodobo. Keď som robil prvú tlačovku pred štyrmi rokmi, ľudia si ťukali na čelo. Dotyky s inou kultúrou Slovensko neobídu. No pri komunikácii nesmie byť nikto rasistický či xenofóbny.

Je téma islamizácie akútna?

Najakútnejšia je pre človeka peňaženka. Osobne si myslím, že ľudia to vnímajú a voľby preto dopadnú pre niektorých veľmi prekvapivo. Pre mňa je to o tom, či sa triafam v komunikácii do toho, čo ľudí trápi.

Vráťme sa späť k premiérovým vyjadreniam. Vyhranili ste sa ku xenofóbii a rasizmu. Jeho vyjadrenia však k tomu mali blízko. Napríklad výrok, že máme zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity.

Vyjadrenia politikov hodnotia ľudia, voliči.

Aj vy ste človek a volič.

Ja som dnes v súťaži s týmito politickými stranami. Myslím si, že ste videli dozvuky týchto vyjadrení v podobe udaní a vyšetrovaní. Nikdy som nikoho nekatoval. Myslím si, že politik má slová zvažovať, pretože za ne nesie zodpovednosť. Odo mňa nikdy nevypáčite hodnotenia, či niečo povedal dobre alebo zle. Ak poviete, že to povedal dobre, ste Ficovec. Ak poviete, že to povedal zle, okamžite ste proti nemu.

Nemyslím si to. Skúsme preto fiktívny výrok. Maďarský premiér povie, že je proti tomu, aby vznikla ucelená slovenská komunita. Prekážalo by vám také vyjadrenie?

Premiér Fico je trestný právnik a veľmi dobre pozná rozsah a intenzitu svojich vyhlásení.

Je hlavne premiér a vie, že žiadne trestné stíhanie sa ho nikdy nedotkne.

Pre každého by mal platiť rovnaký meter.

Európa zriadi agentúru na ochranu schengenského priestoru. Ak niektorý štát nebude zvládať ochranu hraníc, máme príklad Grécka, aj proti jeho vôli prídu príslušníci tejto agentúry, aby ho ochránili. Je to podľa vás dobrý nápad?

Mám pocit, že úradníci v Bruseli sú odtrhnutí od reality a fungovania. Máme tu iné bezpečnostné zložky, každý štát má políciu, armádu. Ako to, že to Gréci nezvládajú? Čo robia v kasárňach s tou výzbrojou? Ide už o stav ohrozenia. Je jedno, či tí ľudia prichádzajú so zbraňami. Prichádzajú húfne a narúšajú naše systémy. Pýtam sa preto, či nebola miera toho narušenia taká, že na ochranu a obranu už mali byť aktivizované námorné a vojenské sily. Neviem, čo iné by mali vojaci v Európe robiť.

Za svoje hranice si teda má ručiť Grécko a keď toho nie je schopné, tak dovidenia?

Povedali ste to dobre.

Únie sa úzko dotýka aj to, že navrhujete, aby sme mali v Európe jednotnú minimálnu mzdu, čo je silný zásah do suverenity štátu. Nie je paradoxné, že národná strana sa chce vzdať fiškálnej suverenity Slovenska?

Ide skôr o zamyslenie. Na jednej strane z únie preberáme koncovky mobilov, ale nepreberáme to, čo ju robí Európskou úniou. A to je napríklad zjednocovanie sociálnych systémov. Keby naši ľudia videli to množstvo dotácií a výhod, ktoré majú napríklad v Nemecku či vo Francúzsku, ako keby tam žili v komunizme.

Ale to je asi spôsobené tým, že na ne majú viac peňazí?

Hovorím o charaktere dávok. Našou prirodzenou požiadavkou je, aby sme sa im dorovnali životnou úrovňou. Nie je únosné, aby rovnaké fabriky tých istých automobiliek mali výrobné linky u nás, a u nich sa len fakturujú. Ale popritom majú vyššie mzdy. Prečo by sme okrem spoločného systému parlamentnej demokracie nemali hovoriť aj o spoločnej sociálnej politike či jednotnej cene práce?

Vy by ste sa teda vzdali štátnych kompetencií, ak by sme mali mzdy ako v Nemecku?

Odišiel by som aj z politiky. Ale muselo by to byť o tom, že nás Slovákov budú na Západe vnímať ako rovnocenných partnerov. Rovnako aj iné národy, ktoré tu žijú. Napríklad Rusínov a Maďarov. Ale to sa nedeje. Poviem vám to ako človek z praxe. Nemec sa nikdy nebude starať o vašu mamu. Nikdy.

Vladimír Mečiar svojho času povedal, že národná hrdosť Jána Slotu sa končí pred dverami Slovenskej sporiteľne. Nie je to tak, že tá vaša sa končí pri nemeckých platoch?

To boli ich problémy. Ja som prívrženec toho, čo funguje. Ak funguje, že na kávu do Viedne môžem ísť s občianskym preukazom, ktorý ani nemusím ukázať, som za to. Na druhej strane je to však otázka, kam kráča únia. Nechcem, aby o našom štáte rozhodovali chlapci s notebookmi v Bruseli a ľudia odtrhnutí od reality. Nemyslite si, že eurofondy nám tu padajú z neba.

Ak chceme jednotnú Európu, tak áno, ale do dôsledkov?

Nie. Európska únia nemôže nikdy stáť na princípe, na ktorom stoja Spojené štáty americké. Rôznorodosť je naša výhoda. Nenavrhujeme unifikáciu spôsobom superštátu. Ale chceme unifikovať to, čo pomôže. Menu, kvalitu ľudí. Napríklad pas únie by mal mať jedného dňa rovnakú silu ako ten americký či izraelský. Vaše pripomienky mi pripomínajú reči typu: Si predseda SNS, nemôžeš si ísť dať do McDonaldu hamburger. To tak nie je. Aj Orbána často kritizujem. Napríklad za to, čo urobil s občianstvom. Ale nie za osobitné dane.

Na budúci rok si budeme môcť ako predsednícka krajina únie povedať svoje. Na čom by sme si mali dať záležať?

Naznačil to už Lajčák, ktorý sa na Facebooku tešil z otvorenia prístupových dohôd. Presadzujem zdržanlivosť voči rozširovaniu únie. Musíme si tu v prvom rade sami urobiť poriadok. Treba zvážiť jednotnú európsku legislatívu pri vyhosťovaní. Ako ich budeme vracať? Oni tu nebudú piť kávu. Kto bude bojovať za ich životy a slobodu? O tom sa treba baviť. Prioritou by malo byť ukázať jedinečnosť. Tu však máme vážny problém. Poukážem na náš program rozvoja kúpeľníctva. Chýbajú nám jednotné logá a spoločné prezentácie.

To je však trochu malý cieľ? Nemyslíte?

Hovorím, že to tu chýba. Vidím v tom veľkú rezervu. Bude tu veľké množstvo štátnikov a nechcem im ukazovať potemkinovské dediny a striekať nanovo most SNP, aby sme sa na niečo hrali.

01 - Modified: 2008-01-10 05:37:52 - Feat.: 0 - Title: Nesmelým postávaním v kúte nič nedosiahnete
01 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 03 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 04 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 05 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:46