StoryEditor

Exkluzívny prieskum: Fica už vymeňte, tvrdí polovica ľudí (+podrobné grafy)

02.04.2015, 00:00
Prinášame vám prehľad toho, čo Smer-SD vo svojom predvolebnom programe sľúbil a ako tieto body v skutočnosti naplnil.

Vládne tri roky, je na to sám a všetko, čo spraví, ide „na jeho tričko“. Rok pred ďalšími parlamentnými voľbami sa však ukazuje, že jednofarebná vláda Smeru ľudí nepresvedčila. Exkluzívny prieskum agentúry MVK, ktorý HN prinášajú, ukazuje, že väčšina ľudí hodnotí uplynulé roky negatívne. Prinášame vám preto prehľad toho, čo Smer-SD vo svojom predvolebnom programe sľúbil a ako tieto body v skutočnosti naplnil.

1. Splnené sľuby

Energetická bezpečnosť

Strana Roberta Fica chcela „tlmiť nepriaznivé dôsledky netransparentnej a chybnej privatizácie“, aby prirodzené monopoly mali menej možností zneužívať svoje dominantné postavenie. Vláda skutočne posilnila svoje postavenie v Slovenskom plynárenskom priemysle, v ktorom štátu patrí 51 percent akcií. Ficov kabinet vyrokoval, že štát dostal lepšiu dividendovú politiku a získal bývalú matku SPP. Vďaka nej má dosah na ceny plynu.

Zlepšenie komunikácie so štátom

Ministerstvo vnútra spustilo veľkú reformu verejnej správy ESO. V rámci nej začalo otvárať klientske centrá. V nich vybavia ľudia na jednom mieste služby, ktoré v minulosti zabezpečovali obvodné úrady, a to od životného prostredia až po živnostenský úrad. Hoci sa reforma stretla aj s veľkou vlnou kritiky, a to najmä pre jej neprehľadnosť či často len formálne zmeny, šéf vnútra Robert Kaliňák hovorí aj o miliónových úsporách na spájaní či rušení viacerých úradov či inštitúcií. Šéf rezortu vnútra tvrdí, že k šetreniu došlo aj rušením pracovných miest na úradoch, keď o prácu prišla viac ako tisícka ľudí.

Modernizácia armády

Ministerstvo obrany po dlhých rokoch rozbehlo veľké megatendre na obmenu zastaranej techniky. Okrem dopravných lietadiel Spartan ide najmä o obmenu stíhacieho letectva. Doterajšie stíhačky Mig-29 sovietskeho pôvodu by mali nahradiť švédske Gripeny. Tie si Slovensko nemá kúpiť, ale len prenajať letové hodiny. Tento zámer nedávno schválila už aj vláda. Okrem toho šéf obrany Martin Glváč rozbehol nákup vojenských vrtuľníkov či ručných zbraní.

Milionárska daň

Ľudia, ktorí dosahujú ročné príjmy nad 33-tisíc eur, mali byť podľa pôvodných plánov Roberta Fica zdanení 25 percentami. Smer od tohto zámeru neustúpil, a tak sa dnes zamestnanci rozdelili na dve skupiny. Tí, ktorí platia 19-percentnú daň a tí, ktorí platia 25-percentnú daň. Faktom je, že dane, a to až na dva razy, riešil i pri právnických osobách. Tým ich najprv v roku 2013 dvihol na 23 percent, no po roku ich opäť znížil o percento.

Ďalšie splnené sľuby

Stabilita : kým predchádzajúca koalícia pravicových strán na čele s Ivetou Radičovou sa vyznačovala nesúdržnosťou a vnútornými spormi, vláda Smeru prešla za tri roky štyrmi výmenami, no vynútený bol len odchod ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej

2. Nesplnené sľuby

Zdanenie firiem podľa toho, ako sa im darí

Zámer zaviesť progresívnu daň vo výške 22 percent pre spoločnosti s vysokým daňovým základom nad 30 miliónov eur sa do reality nepretavil.

Zdanenie dividend a podielov na zisku

K zdaneniu dividend a podielov na zisku vyplatených fyzickým osobám piatimi percentami nikdy nedošlo. Namiesto neho vláda zvýšila zdravotné odvody z dividend z 10 na 14 percent.

Ďalšie nesplnené sľuby

E-health, systém elektronického zdravotníctva: elektronizácia dostala už niekoľkokrát odklad a dodnes nefunguje.

Zriadenie nových inštitúcií pre oblasť vedy a výskumu: styčná kancelária v Bruseli pre výskum a vývoj už síce funguje, no po Technologickej agentúre SR niet stopy. Pritom práve tá mala zabezpečiť financovanie priemyselného výskumu, experimentálneho vývoja a inovácií v prostredí priemyselných podnikov

Nový systém financovania regionálneho školstva ,zlepšenie kvality vysokých škôl namiesto ich veľkej kvantity : počas uplynulých troch rokov žiadna vysoká škola nezanikla, hoci Smer nepovolil ani vznik niektorých nových. Zatiaľ nevedno, či sa naplní aspoň predpoklad ministra školstva Juraja Draxlera, že prvou na rade bude Goethe Uni v Bratislave.

3. Nad rámec pôvodného programu

Sociálne balíčky – Smer prišiel vlani v lete aj s novinkou, ktorá vzišla z rokovania snemu strany. V rámci nich zaviedol bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov a dôchodcov, pričom pre pracujúcich sa zvýšila výška zliav, na ktoré majú nárok. Okrem toho tiež prešlo zníženie odvodov pre nízkopríjmových zamestnancov či vyššia minimálna mzda. To pritom nie je všetko. Nedávno ohlásený druhý sociálny balíček má zaviesť aj ďalšie novinky, ako je prispievanie na dovolenky v rámci Slovenska, príspevky na detské letné tábory, vratky na plyn alebo tiež príspevky na materské škôlky pre pracujúce matky.

01 - Modified: 2007-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Firmy sa zviditeľňujú aj cez veľtrhy
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:01