StoryEditor

Zdravstvuj, Robert. Putin vítal Fica ako priateľa

03.06.2015, 00:00
Fico v Moskve rozhodne odmietol sankcie. Putin čaká, čo odkáže Bruselu

Tak vyzeral úvod včerajšieho ostro sledovaného stretnutia premiéra Roberta Fica s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Kremli. Stretnutia, ktorého sa premiér nedočkal pred troma týždňami počas osláv 70. výročia porážky fašizmu.

Što éto, Jaslovské Bohunice?

Ficovi to včera Rusi vynahradili niekoľkonásobne. Partner zo Slovenska, priateľ ruského národa i politik, ktorý kritizovaním sankcií bráni záujmy Slovenska. Aj takéhoto privítania sa Fico dočkal nielen od Putina, ale i predsedu vlády Dmitrija Medvedeva a šéfa parlamentu Sergeja Naryškina.

Kým stretnutie v Kremli bolo rýchle a okrem úvodného fototermínu sa konalo bez prítomnosti médií, obrovský záujem vyvolal Fico u ruských novinárov v rezidencii Medvedeva v luxusnej podmoskovskej štvrti Gorki 9. Bývalá dača exprezidenta Borisa Jeľcina leží zhruba 15 kilometrov od ruskej metropoly.

Niektorí novinári tu na tlačovku nášho a ruského premiéra čakali tri hodiny. „Jaslovské Bohunice? Mochovce? Što éto?,“ pýta sa do telefónu ruský novinár svojho kolegu. Dôkaz, že návštevu jedného z mála európskych lídrov, ktorí do Moskvy v poslednom pricestovali, neberú na ľahkú váhu.

Čakáme, čo poviete v EÚ

Keď sa v tlačovom stredisku rezidencie začne prenos stretnutia v Krbovom salóniku, kde Medvedev okrem iných pred časom vítal napríklad amerického viceprezidenta Joa Bidena, medzi novinármi to zašumí. Premiéri zladene oblečení v tmavých sakách a s tmavomodrými kravatami sa usadia do pohodlných kresiel, za ktorými doslova svieti ornamentmi zdobený krb. Obaja pôsobia uvoľnene. „Viete, pre Rusko je názor Slovenska ako kultúrne i geograficky blízkej krajiny veľmi dôležitý. Všetci čakáme, čo premiér Fico povie na júnovom summite Európskej únie v Bruseli na tému sankcií. Prečo nám hovorí, že sankcie nechce, a potom za ne sám zahlasuje,“ pýta sa Galina Dudinová, korešpondentka zahraničnej redakcie ruského denníka Kommersant. Samotná Galina pozná Slovensko pomerne dobre – pred časom navštívila naše Vysoké Tatry a jej kamarátka sa k nám vydala.

Najmä ekonomika

Podobná atmosféra vládla i v Štátnej dume, obrovskej budove dolnej komory ruského parlamentu, ktorá je na dohľad od Kremľa. Naryškin tu Fica privítal s veľkým úsmevom. Poďakoval sa mu za to, že Slováci sa starajú o hroby sovietskych vojakov padlých počas druhej svetovej vojny. Fico mu vzápätí oznámi, že chystá vybudovanie múzea na Slavíne, ktoré bude tieto obete pripomínať.

Obe strany kládli dôraz na ekonomické problémy. Vojnu na Ukrajine, ktorá aktuálne rozdeľuje Rusko a Západ, spomenuli skôr nepriamo. „Medzi našimi krajinami nie sú žiadne otvorené otázky,“ povedal Fico, ktorý pripustil, že politická situácia vo svete nie je jednoduchá.

01 - Modified: 2007-06-15 15:18:00 - Feat.: 0 - Title: ME: Titul pre Slovensko v 3xC1
01 - Modified: 2022-04-01 09:37:31 - Feat.: - Title: Z Ruska je Mordor a vojaci sú ohyzdi. Ukrajinci dávajú jasne najavo, čo si myslia o nepriateľovi 02 - Modified: 2022-03-30 12:21:20 - Feat.: - Title: Cárovná propagandy a železná bábika televízie. Putinove novinárky šíria klamstvá nielen o nacistoch 03 - Modified: 2022-03-19 13:31:49 - Feat.: - Title: Putin mal na štadióne oblečenú 12-tisícovú bundu, čo je 25-násobok priemerného mesačného platu v Rusku 04 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 05 - Modified: 2021-06-14 14:45:55 - Feat.: - Title: Putin poprel nielen účasť Ruska na počítačových útokoch v USA, ale aj údajnú objednávku atentátu na Navaľného
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:03