StoryEditor

Kandidáti hnutia OĽaNO-NOVA sa písomne zaviazali, že nepoložia vlastnú vládu

08.12.2015, 08:31
Autor:
TASRTASR

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) nebude zdrojom nestability pre prípadnú budúcu vládu, na ktorej by malo účasť. Takýto písomný záväzok podpísal pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami každý, kto figuruje na jeho kandidačnej listine.

Na pondelňajšej (7.12.) tlačovej konferencii o tom informoval líder hnutia Igor Matovič. Priblížil, že každý podpísal zmluvu kandidáta s voličmi. Hnutie plánuje zmluvy zverejniť v najbližších dňoch.

„Touto zmluvou sa každý kandidát zaväzuje voči voličom, aby ľudia vedeli, že jednoducho my nebudeme tí, ktorí položia svoju vlastnú vládu,“ vysvetlil Matovič. OĽaNO v októbri 2011 prispelo k pádu vlády Ivety Radičovej, keď sa Matovič a ďalší dvaja poslanci hnutia hlasovania nezúčastnili. Radičovej vládu vtedy podporil iba Martin Fecko.

Nevyslovia nedôveru

V zmluve sa budúci poslanci klubu OĽaNO-NOVA zaväzujú, že v prípade účasti vo vláde podporia koaličnú zmluvu, programové vyhlásenie vlády a všetky kroky vedúce k jeho naplneniu. „Počas celého volebného obdobia svojím hlasovaním priamo či nepriamo svojej vláde nevyslovím nedôveru,“ píše sa v zmluve.

Kandidáti sa ďalej zaviazali, že súhlasia s víziou a cieľmi hnutia, s jeho dokumentom Zmluva so Slovenskom a že nepodporia programové vyhlásenie vlády, ktorej súčasťou by bol vládny Smer-SD, ani nebudú takejto vláde pomáhať.

Od aktívnych starostov a primátorov OĽaNO-NOVA vyžaduje, aby sa po zvolení do parlamentu vzdali mandátu alebo skrátili úväzok na polovičný či menší. Posledným záväzkom je, že budú rešpektovať a svojou aktivitou a vyjadreniami nespochybňovať medzinárodné záväzky Slovenskej republiky vyplývajúce z členstva v EÚ a NATO.

Na kandidátke OĽaNO–NOVA je aj 35 zástupcov hnutia NOVA, obe hnutia nakoniec nejdú do volieb v koalícii, ako deklarovali. Budú však súčasťou spoločného poslaneckého klubu v budúcom parlamente.

Možné je aj spojenie

„To je dohoda medzi naším hnutím a hnutím NOVA, kde sme si spísali záväzok, že budeme spoločne postupovať, a toto nie je dohoda len predvolebná, ale až do volieb v roku 2020,“ vysvetlil Matovič.

Líder OĽaNO ani predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic nevylúčili, že by sa mohli po voľbách spojiť do jedného politického subjektu. Podľa Matoviča sa totiž obe hnutia postupne zbližujú. „Takúto dohodu sme neurobili, že musia naše dve politické hnutia po voľbách splynúť, ale ak zvládneme kampaň, budeme dobre vychádzať na klube, nič tomu nebráni,“ povedal Matovič.

Lipšic nechcel špekulovať, čo bude po voľbách. „Myslím si, že všetko má svoj čas, to znamená, ja nerád urýchľujem niektoré rozhodnutia,“ vysvetlil s tým, že ak by malo niečo vzniknúť, musí to byť "uveriteľné". Spolupráca oboch hnutí je však podľa neho zatiaľ veľmi dobrá.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca 2016. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov. Oficiálna volebná kampaň sa začala 12. novembra. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur.

01 - Modified: 2007-12-02 06:29:00 - Feat.: 0 - Title: Súhrn výsledkov sobotňajších zápasov 18. kola Corgoň ligy
01 - Modified: 2024-04-26 08:37:33 - Feat.: - Title: SaS varuje: Vláda pripravuje zvýšenie ďalšej dane 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:43