StoryEditor

Kde stará pravica končí, začína Radoslav Procházka

Koniec Ľudovej platformy, začiatok Radoslava Procházku. To prinieslo podľa odborníkov prvé kolo prezidentských volieb slovenskej pravici. O konci spojenia stredopravých strán hovoria dnes otvorene aj lídri SDKÚ-DS Pavol Frešo a Mosta-Híd Béla Bugár. Ich spoločný kandidát Pavol Hrušovský, ktorého platforme ponúklo KDH, vo voľbách pohorel. Hlas mu dalo len niečo vyše 63-tisíc voličov, čo predstavuje 3,3 percenta. Bývalému predsedovi parlamentu to zaistilo až šieste miesto. A Hrušovský? Ten to ako koniec nevníma.

 

Platforma končí

„My sme sa snažili prehovoriť ešte dva týždne pred voľbami pána Hrušovského, aby sa vzdal. Lebo nemá význam skončiť nielen ako piaty – šiesty, ale ani ako tretí,“ vyhlásil včera po voľbách Bugár. Podľa neho Most končí s presadzovaním záujmov Ľudovej platformy a začína sa sústreďovať na záujem občana a svojej strany. Podľa sociológa Pavla Haulíka z MVK je to to najlepšie, čo teraz môžu stredopravé strany urobiť. „Upratať si u seba a sústrediť sa na obnovu vlastnej strany,“ vyhodnotil. S iniciatívou na vytvorenie platformy prišlo ešte v roku 2012 práve KDH – malo ísť pritom o silnú alternatívu voči Smeru. No a ani podľa Pavla Freša nemá toto zoskupenie pravicových strán význam. Lebo ten, kto spolupracuje so stranou Roberta Fica, by mal Ľudovú platformu opustiť, tvrdí líder SDKÚ-DS.

 

Pochoval ho Smer

Pritom práve kresťanskí demokrati toto spojenie podľa analytikov aj pochovali. „Prehra Pavla Hrušovského bola definitívna bodka na konci, ktorému predchádzalo spojenie KDH so Smerom na ústavných zmenách,“ skonštatoval pre HN Haulík. KDH svojím postojom k ústave odradilo pred voľbami nielen voličov SDKÚ či Mosta, ale dokonca aj svojich vlastních. Tvrdí to politológ Pavol Marchevský. Nešťastný bol aj štart Hrušovského kampane, keď sa SDKÚ nedokázala dlho vyjadriť k jeho kandidatúre. „Tie hlasy sa roztrieštili medzi viacerých kandidátov, maďarských voličov pritiahol Gyula Bárdos, veľa z nich získal Procházka,“ dodal Marchevský. A práve na ňom bude podľa analytikov stáť budúcnosť pravice.

 

Procházkova nová strana

Marchevský tvrdí, že veľmi zaváži, ako sa Procházka rozhodne naložiť so 400-tisíc hlasmi, ktoré získal v prvom kole, a či prijme rolu nového lídra. A to spôsobom, že sa začlení už do niečoho existujúceho, alebo založí vlastný politický subjekt. On sám sa k tejto téme zatiaľ nevyjadril. Po volebnej noci vyhlásil, že si berie čas na rozmyslenie. „Je to obrovský záväzok. Vnímam to ako dôveru, ktorú nechcem a nesmiem sklamať,“ zdôraznil občiansky kandidát. Podľa Haulíka počet hlasov, ktorý vo voľbách získal, signalizuje dopyt po novej pravici, ktorú dlhodobo hlása. „Zrejme by mal založiť novú stranu, ktorá bude modernejšou stranou kresťansko-demokratického typu,“ uviedol Haulík. Procházka sa totiž sám radí medzi konzervatívcov, čo by mu mohlo priniesť úspech aj u niekdajších voličov SDKÚ a KDH.

01 - Modified: 2006-03-02 06:49:00 - Feat.: 0 - Title: Zdravotníctvo je podľa AZZZ dlhodobo podfinancované
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 11:42