StoryEditor

Osud PKO je spečatený. Bratislava predá spoločnosti blízkej J&T pozemky za euro

10.12.2015, 21:32
Autor:
TASRTASR
Investor kúpi od hlavného mesta dve stavby PKO za jedno euro, každú za 50 centov. Plánuje ich zbúrať s tým, že na mieste vytvorí modernú stavbu.

Hlavné mesto predá budovy bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO) spoločnosti Henbury Development, ktorá je blízka finančnej skupine J&T, majiteľovi pozemkov pod kultúrnym stánkom, za jedno euro.

Predaju nehnuteľností má dôjsť v súvislosti s uzatvorením dohody o urovnaní všetkých vzájomných nárokov, práv a pohľadávok hlavného mesta a investora. Takéto urovnanie dnes odsúhlasilo po zhruba osemhodinovej diskusii mestské zastupiteľstvo. Z prítomných poslancov 28 poslancov hlasovalo za, 13 poslancov hlasovalo proti, traja sa zdržali a jeden nehlasoval.

Investor kúpi od hlavného mesta dve stavby PKO za jedno euro, každú za 50 centov. Plánuje ich zbúrať s tým, že na mieste vytvorí modernú a atraktívnu alternatívu k chátrajúcemu objektu kultúrneho stánku.

 

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že mesto nedáva niečo len tak za euro. "To je len právnický jazyk. My vymieňame tú budovu za pohľadávky vo výške 43 miliónov eur, pretože to je výsledok práce mojich predchodcov," skonštatoval. 

Práve on bol pritom ten, ktorý ešte ako poslanec mestského zastupiteľstva navrhol uznesenie za zachovanie celého PKO. Primátor argumentuje, že cieľom bolo pomôcť bývalému bratislavskému primátorovi Milanovi Ftáčnikovi, aby mohol s investorom vyjednať prijateľný návrh. "Nič sa nepodarilo vyjednať. Akurát naskočila tá čiastka na 43 miliónov," povedal Nesrovnal.

Konateľ spoločnosti Henbury Development Ján Krnáč po hlasovaní poslancov médiám uviedol, že zmluva sa teraz musí sfinalizovať, podpísať a následne sa pristúpi k procesu povoľovaní a odstránení stavby. "Ja ako občan i predstaviteľ spoločnosti Henbury to hodnotím veľmi pozitívne, pretože zvíťazil zdravý rozum a dohoda pred súdnymi spormi, ktoré sa tiahli niekoľko rokov. Občania pochopia, že to nie je strata hneď ako sa otvoria brány planetária a nového verejného priestoru," uviedol Krnáč.

Nateraz nevedel povedať, kedy jeho spoločnosť začne s búraním budov. "Hneď ako nám mesto odovzdá budovy, tak my prikročíme k tomu, že požiadame príslušné orgány o povolenia a budeme podľa nich postupovať," vysvetlil.

Viacerí mestskí poslanci dnes vyčítali primátorovi, že materiál o uzavretí dohody dostali ráno a nemali čas si ho preštudovať. Žiadali ho aj stiahnuť z rokovania. Nesrovnal argumentoval, že rokovania s investorom prebiehali do skorých ranných hodín a poslanci dostali všetky atribúty vyrovnania už v utorok (8.12). Poslanec Gábor Grendel (Bratislavský klub) upozornil, že PKO po schválení tohto vyrovnania nahradí zhruba 70.000 metrov štvorcových bytov a kancelárií.

Radoslav Olekšák (Klub pre Bratislavu) tvrdí, že táto dohoda konečné umožní ukončiť traumu hlavného mesta. Nesúhlasila s tým však poslankyňa Elena Pätoprstá (Bratislavský klub). "Odklepnutím tejto dohody jedna trauma nahradí druhú," skonštatovala. Viacerí upozorňovali, že hlavné mesto predajom budov PKO príde o jedinečný a vzácny kultúrny symbol a miesto, ktoré sa už nedá ničím nahradiť.

Proti predaju PKO na stredajšom (9.12.) zastupiteľstve protestovala aj desiatka občanov. Taktiež aj dnes na Primaciálnom námestí, a to prostredníctvom transparentov na konštrukcii stánku. Budovu PKO vlastní v súčasnosti hlavné mesto, pozemky pod ňou však spoločnosť Henbury Development. Obe strany vedú spor o platnosti zmluvy o spolupráci. Investor dnes vyčísľuje svoje pohľadávky voči samospráve na viac než 43 miliónov eur.

Súčasné vedenie mesta s Henbury rokovalo o budúcej podobe nábrežia, aby sa dokázali dohodnúť mimosúdne, a architekt investora tak v novembri verejnosti i poslancom odprezentoval návrh, kde v rámci investičného projektu River Park II, po novom Nové PKO, kultúrny stánok nahradil budovou planetária v tvare červenej dunajskej kvapky a mediatékou. O zachovaní kultúrneho stánku, ani len čiastočnom, sa v novej idei už nič nehovorí a z PKO majú ostať len sochy, vitráže či travertínový, takzvaný Matušíkov múrik.

V dohode sa mesto s investorom dohodli na späťvzatí žalôb či návrhov na začatie konania vo všetkých súdnych sporoch, ktoré medzi nimi prebiehajú.

Taktiež aj na tom, že za nesplnenie záväzkov hrozí spoločnosti Henbury Development pokuta vo výške 100.000 eur, a to za nesplnenie povinnosti odovzdať opravu promenády. Pri nesplnení povinnosti vybudovať promenádu zas hrozí investorovi zmluvná pokuta vo výške okolo 4,35 milióna eur.

Pokutou vo výške milión eur by mala spoločnosť mestu zaplatiť ak nesplní povinnosť postaviť mediatéku a sankciu päť miliónov eur vtedy, ak nesplnení povinnosť vybudovať planetárium. Pokuta 100.000 eur hrozí aj hlavnému mestu, napríklad ak nesplní povinnosť vydať záväzné stanoviská k investičnej činnosti, ktoré sú nevyhnutné pre realizáciu opravy promenády či investičného projektu.

01 - Modified: 2007-12-04 18:58:35 - Feat.: 0 - Title: Korupcia na univerzite v Nitre smeruje na súd
01 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 02 - Modified: 2022-02-05 13:08:32 - Feat.: - Title: Netradiční účastníci cestnej premávky. Problémy so zverou v meste? 03 - Modified: 2021-10-26 14:09:24 - Feat.: - Title: Búria sa proti nízkym platom. Policajné odbory chystajú protest za lepšiu životnú úroveň 04 - Modified: 2021-10-11 09:21:19 - Feat.: - Title: VIDEO: Bratislavskú ubytovňu zachvátil požiar, plamene pohltili drevenú budovu 05 - Modified: 2021-10-09 12:29:30 - Feat.: - Title: VIDEO Obrovský požiar v Bratislave. Horí historická lisovňa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:10