StoryEditor

Zákon o verejnom obstarávaní je bludisko, kritizoval Kiska

28.04.2015, 16:44
Autor:
TASRTASR

Verejné obstarávanie je nastavené tak, akoby sa predpokladalo, že všetci sú zlodeji, pritom najviac komplikuje život slušným ľuďom a špekulanti si svoju cestičku nájdu. Tento názor verejnosti v súvislosti s potrebou systémových zmien na úrovni štátu v rámci verejného obstarávania uviedol prezident SR Andrej Kiska na dnešnom 26. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Bratislave.

Kiska sa súčasnému stavu vo verejnom obstarávaní z pohľadu miest a obcí venoval ako jednej z dvoch hlavných tém vo svojom príhovore k účastníkom dnešného snemu. Skonštatoval, že súčasné nastavenie zákona o verejnom obstarávaní spôsobilo to, že tendre sa v posledných rokoch predlžujú a počet firiem v súťaží klesá. "Verejné obstarávanie však nemá byť súborom administratívnych pascí, ako nachytať obstarávateľa, ale má byť nástrojom, ako efektívne a hospodárne zlepšovať služby štátu a samospráv, nemá to byť bojové pole firmy, ale možnosť kultivovať obchodovanie medzi verejným a privátnym sektorom," pripomenul Kiska. Dodal, že zákon o verejnom obstarávaní sa po všetkých novelizáciách zmenil na právne bludisko, "kde sa slušní strácajú a nepoctiví ho naďalej obchádzajú".

Podľa Kisku je najvyšší čas iniciovať zmenu vo verejnom obstarávaní aj na úrovni politických diskusií. "Mali by sme sa sústrediť na metodickú pomoc aj pre mestá a obce a vypracovanie vzorových postupov a zmlúv, či na zverejňovanie údajov v spracovateľnej štruktúre, jednoducho na užitočné informácie a praktickú pomoc." Podľa Kisku je nový zákon o verejnom obstarávaní príležitosťou o nápravu. "Rád by som k tomuto prispel aj tým, že túto tému otváram," dodal prezident.

Kiska sa takisto venoval oblasti školstva a kompetencií samospráv. Ako povedal, originálne kompetencie v oblasti školstva sú jedny z najzákladnejších, ktoré samospráva vykonáva. Pozornosť upriamil na vzdelávanie na základných školách a zdôraznil, že základné školstvo by malo vytvárať dobrú štartovaciu čiaru a šancu na kvalitný život. "V chudobných oblastiach, oblastiach s vysokou rómskou populáciou, je nutné podporiť predškolskú prípravu, pretože jej dopad na budúcnosť detí z tohto prostredia má veľký význam, nie každý má rovnaký talent, no každý by mal mať rovnakú šancu svoj talent rozvíjať," povedal prezident.

Dotkol sa aj snahy samospráv o posilnenie ich kompetencií pri vymenovávaní riaditeľov škôl, ktorých sú zriaďovateľom. "Aj z mojich skúseností veľmi dobre rozumiem, že ten, kto zodpovedá, musí mať možnosť riadiť," uviedol. Požiadal ale zároveň samosprávy, aby "boli otvorené riešeniam, ktoré budú podporovať aktivitu rodičov i učiteľov, angažovať sa v rozhodovaní o osude a kvalite školy". Samosprávy Kiska podporil aj v ich výzve na zníženie byrokratického zaťaženia učiteľov, odstraňovanie formalizmu pri kontinuálnom vzdelávaní učiteľov i tlak na posilňovanie spoločenského a platového ohodnotenia pedagógov.

 

 

01 - Modified: 2007-05-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: AvtoVAZ a Magna vyvinú auto
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:48