Šéf SNS Andrej Danko.
StoryEditor

Česi píšu o Dankovej SNS. Môže rozhodnúť o novej vláde

17.02.2016, 10:30
Autor:
ČTKČTK

Európska únia mala už dávno v súvislosti s migračnou vlnou nasadiť na ochranu hraníc armádu, národné štáty nesmú prísť o svoju identitu v EÚ a Slovensko by malo regulovať vplyv nadnárodných korporácií, zvlášť zdaniť monopoly, banky a obchodné reťazce.

V rozhovore pre českú agentúru ČTK to povedal Andrej Danko, predseda mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS), ktorá sa pred marcovými parlamentnými voľbami zaradila v prieskumoch verejnej mienky medzi najobľúbenejšie politické strany v krajine a ktorá by sa mohla stať pomyselným jazýčkom na váhach pri zostavovaní nového kabinetu.

"Toto je masová invázia, nie chránenie ľudí, ktorí potrebujú azyl. Predstavuje to pre nás obrovské bezpečnostné riziko. Na pretras musí prísť otázka, ako (ekonomické) utečencov dostať späť do domovských štátov a ako zabrániť ďalšiemu hromadnému prílevu migrantov," uviedol Danko, podľa ktorého s migračnou vlnou dochádza aj k stretu kultúr a spôsobu života medzi obyvateľmi Európy a vysídlenci.

"Nástupcovia Slotu"

Súčasťou volebného programu SNS je tiež zákaz nosenie burky a výstavby minaretov. Moslimská menšina na Slovensku nie je početná a ani v existujúcej migračnej vlne krajiny pod Tatrami náporu migrantov nečelila.

"Na mieste nie je utešovanie, že sem neprídu za prácou. Nie je to o tom, že sem nechodia, ale môžu sem prísť ich deti. Ku konfliktu kultúr beztak dôjde, musíme byť na to pripravení," dodal 41-ročný Danko, pôvodnou profesiou advokát.

SNS bola v rokoch 2006 až 2010 súčasťou koalície za prvej vlády terajšieho premiéra Roberta Fica. V čele SNS vtedy bol Ján Slota, ktorý sa stal známy svojimi prostorekými výpadmi voči Rómom či Maďarom a ktorého strana zo svojich radov vylúčila pred tromi rokmi kvôli nezrovnalostiam v hospodárení strany.

Podľa prieskumov verejnej mienky by SNS mohla v nadchádzajúcich voľbách získať okolo deviatich percent hlasov a stala by sa treťou až štvrtou najsilnejšou politickou stranou.

Plánované kroky

Zároveň by mohla zohrávať dôležitú úlohu pri zostavovaní novej vlády. „Ak tomu tak bude, je to dobrá východisková pozícia na presadenie čo najväčšej časti z nášho programu," povedal Danko, predstavy o povolebnej spolupráci ale bližšie nekomentoval. "Pre nás je dôležité nájsť partnera, ktorý nám pomôže získať do rúk štátu strategické podniky, znížiť daňové a odvodové zaťaženie či zaviesť osobitné dane (pre banky, monopoly, obchodné reťazce)," dodal. 

Napríklad koalícia SNS s dominantným Smerom by podľa prieskumov mienky mala väčšinu v snemovni. Spoluprácu so SNS v rámci širšej koalície strán pravého stredu už ale pripustil aj šéf opozičných kresťanských demokratov Ján Figeľ.

V ekonomickej oblasti SNS presadzuje napríklad zastavenie vplyvu nadnárodných korporácií, ktoré podľa strany považujú obyvatelia Slovenska za zdroj lacnej a poslušnej pracovnej sily.

SNS napríklad chce, aby každá nadnárodná spoločnosť podnikajúca na Slovensku platila tri percentá zo zisku na podporu tamojšieho športu, vedy a kultúry.

"Slovensko je najväčším producentom automobilov. Sú tu automobilky, ktoré zhodnocujú svoj výrobok prác našich ľudí za podstatne nižšie mzdy, ako sú mzdy ľudí na rovnakých linkách v ich domovských štátoch. Ukážte mi príklad slovenského športového klubu, kde nájdete logo týchto automobiliek. (. ..) Nechceme ale odtiaľto nikoho vyháňať, chceme hľadať dialóg," povedal Danko. 

Danko: Nehovoríme o deštrukcii Európskej únie

SNS tiež počíta s tým, že monopoly a banky by platili zvláštnu daň zo zisku vo výške minimálne šesť percent, obchodné reťazce by zase zaťažila odvodom z obratu v podobnej výške. "Sú tu obchodné reťazce, ktoré majú len 15 percent domácich potravín na pultoch a ktoré zlikvidovali malé predajne," poznamenal Danko.

Slovensko už pred rokmi uvalilo na banky osobitný odvod, súčasná jednofarebná vláda sociálnych demokratov premiéra Fica zase zaviedla osobitnú daň na ziskové firmy z regulovaných sektorov ekonomiky, ako je napríklad energetika.

SNS má v programe tiež revíziu Lisabonskej zmluvy o reforme inštitúcií EÚ s cieľom preniesť dôležité kompetencie späť na národné štáty. „V prvom rade hovoríme o audite vzťahov. Sme proti unifikácii v Európskej únii, ktorá by spôsobila stratu identity. Nehovoríme o deštrukcii Európskej únie,“ povedal Danko.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:34