StoryEditor

Jedna noc v nemocnici a účet je o 500 eur vyšší

29.02.2016, 23:00
Priepustkou domov môže byť jednodňová chirurgia. Na tú sa však poisťovne pozerajú inak.

Skutočný príbeh. Pacient prišiel do nemocnice na chirurgický zákrok, ktorý trval menej ako 15 minút. Po odberoch krvi, predoperačnom vyšetrení, samotnom zákroku a okamžitom prebratí sa z anestézie už nedostal žiadne lieky, infúzie ani inú liečbu. No v nemocnici zostal do ďalšieho dňa. Dôvod? Aby nemocnica dostala od poisťovne viac.

Dlhšie v nemocnici
Niekedy si nemocnica pacienta nechá 24 hodín bezdôvodne. Ukončená hospitalizácia sa totiž oplatí viac ako niektoré samostatne hradené výkony, po ktorých by pacient mohol ísť domov. Upozornila na to Eva Vidová zo Slovenskej asociácie jednodňovej chirurgie. „Nemocnica si časť pacientov, pri ktorých majú lepšie platy za hospitalizáciu, radšej hospitalizuje. Ak majú lepší plat za osobitne hradený výkon alebo jednodňovku, tak ich odoperujú v jednodňovke. Môžu v tom ekonomicky lavírovať,“ hovorí Vidová.

Podľa analytika INEKO Dušana Zachara by si to mali ustrážiť samotné poisťovne. „Na rad by mali prísť kontrolné mechanizmy poisťovní, ako aj Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ hovorí Zachar. Takýto postup podľa neho nie je v záujem pacienta ani verejných financií. „Toto lavírovanie je aj dôsledkom ešte nezavedeného DRG systému v praxi,“ predpokladá analytik.

Cena ukončenej hospitalizácie závisí od poisťovne, nemocnice a aj od oddelenia. Napríklad v zmluve medzi Union a Univerzitnou nemocnicou Bratislava z januára 2013 je určená cena ukončenej hospitalizácie na chirurgii 1 060 eur, na ortopédii 1 200 eur, noc na gynekológii stojí 660 eur a na otorinolaryngológii presnú tisícku. V prípade ukončenej hospitalizácie spojenej s výkonom jednodňovej chirurgie preplatia nemocnici 60 percent sumy ukončenej hospitalizácie. Ale stále je to viac, ako dostávajú jednodňové chirurgie za výkon.

Rozhoduje lekár
Všetky zdravotné poisťovne odkázali, že dodržiavajú platné pravidlá. Tie hovoria, že niektoré zákroky je možné robiť ako jednodňovku, zároveň však v niektorých prípadoch vyžadujú aj ukončenú hospitalizáciu. „O tom, ktorý z týchto spôsobov bude zvolený, rozhodne ošetrujúci lekár v závislosti od zdravotného stavu konkrétneho pacienta,“ povedal Matej Štepiansky z poisťovne Dôvera.

Takmer všetky oslovené štátne nemocnice sa k tomu nevyjadrili. Odpovedala len hovorkyňa Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje, podľa ktorej pacienta hospitalizujú v súlade s platnou legislatívou, teda ak si jeho zdravotný stav vyžaduje nepretržitú starostlivosť. „O tom, ako dlho bude pacient hospitalizovaný, sa rozhodne v prvom rade na základe jeho individuálneho zdravotného stavu, diagnózy a druhu zazmluvnenia výkonu v konkrétnej zdravotnej poisťovni,“ dodala Maťašeje.

01 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 02 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 03 - Modified: 2024-04-16 07:15:46 - Feat.: - Title: Analytici odhalili dôvody vyššej úmrtnosti Sloveniek na karcinóm prsníka 04 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky 05 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:34