StoryEditor

Pokrik Na stráž! vymenil za oblek. Koho si vlastne Slováci zvolili do parlamentu

06.03.2016, 03:50
Autor:
aszasz
Slovensko sa zmenilo. Cez demokratické voľby sa do Národnej rady dostala kontroverzná strana na čele s Marianom Kotlebom.

Najväčšie prekvapenie volieb. Informácie, ktoré sa šírili potichu po slovenských redakciách – a väčšina ich pokladala za úmyselne vypustenú kačicu – sa naplnili. Slovensko má v parlamente stranu na čele s Marianom Kotlebom. Kto je vlastne muž, ktorý desí väčšinu politikov a slušnú časť Slovákov?

Muž zo stredného Slovenska
Narodil sa v roku 1977 a celý svoj život strávil na strednom Slovensku. V Banskej Bystrici získal titul inžiniera ekonómie a neskôr sa tu stal učiteľom informatiky na gymnáziu. Deťom sa venoval až do momentu, keď sa začala verejnosť brániť: nepáčilo sa im, že ich deti vedie extrémista.

Do politiky sa viditeľnejšie zapojil v roku 2003, kedy sa stal vodcom Slovenskej pospolitosti. Tá bežne oslavovala klérofašistický Slovenský štát. Strana bola neskôr zrušená, pretože jej politická činnosť bola v rozpore s ústavou.

Kotleba na čele Slovenskej pospolitosti. Snímka: TASR

Chcel otestovať demokraciu v praxi
A to nie je všetko. Marian Kotleba čelil niekoľkým obvineniam z trestných činov. Napríklad počas svojho prejavu pri príležitosti 70. výročia založenia Slovenského štátu chcel "otestovať demokraciu v praxi" a zakričal "na stráž!". Zadržala ho polícia a bol obvinený z trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Bratislavská okresná prokuratúra stíhanie zastavila.

Extrémizmus v krvi
Počas kampane v župných voľbách v roku 2009 Kotleba na letákoch hlásal, že "odstráni nespravodlivé zvýhodňovanie nielen cigánskych parazitov." Prokurátor ho obžaloval z hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Súd však stíhanie zastavil. 

Snímka Členovia Slovenskej pospolitosti sa 29. augusta 2006 pokúšali narušiť oslavy SNP v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Snímka: TASR

Nešlo vždy len o vyhlásenia, Kotleba sa rád ukazoval v spoločnosti svojich kamarátov ako pravý vodca. Najčastejšie stál na čele protirómskych aktivít. V roku 2009, počas pochodu v Šarišských Michaľanoch, musela zasahovať polícia. Rómov označuje za parazitov a genocídu Židov nazýval takzvaný holokaust. Slovenské národné povstanie pomenoval puč a partizánov ako banditov. 

Veľký obrat muža s vyholenou hlavou
Rétoriku však pred voľbami do VÚC a následne aj pred parlamentnými voľbami zjemnil. Gardistickú uniformu vymenil za oblek, židov nespomína tak intenzívne a skôr sa naváža do imigrantov. V úrade mu vyčítajú rodinkárstvo a prinajmenšom zvláštne rozdeľovanie dotácii a podpory z kresla župana.

Na snímke TASR sa Marián Kotleba prihovára k zhromaždeniu z auta. Zhromaždenie prívržencov Ľudovej strany Naše Slovensko v Krásnohorskom Podhradí 29. septembra 2012. Kotleba sa prihovára davu. Snímka: TASR

Ako príklad premeny porovnáva portál lidovky.cz dva momenty. Marian Kotleba ležiaci tvárou na zemi, obklopený policajtmi, hneď potom ako kričal „na stráž“. Na druhej strane Kotleba v relácii TA3 pred voľbami do VÚC: v dobre padnúcom obleku na seba nestrhával pozornosť demagogickými rasistickými výkrikmi. Naopak používal jednoduché heslá o tom, že za stámilióny eur, ktorými krajský rozpočet disponuje, nedostanú ľudia skoro nič. A, že by kraj mal ľuďom radšej zabezpečiť prácu. "My tu platíme predražené cesty vybraným firmám, miesto toho by sme mohli dať tie peniaze za prácu ľuďom, ktorí chcú pracovať. Nech tí, čo chcú pracovať, dostanú prácu," argumentoval jednoducho Kotleba .

ŽIadny hlupák
Kotleba síce trpí rečovou vadou, nie je ale žiadny hlupák. V 36 rokoch ukončil nedávno druhú vysokú školu. Dokázal využiť právne kľučky a vysekal sa aj zo všetkých súdnych stíhaní a pokusov o zákaz politickej činnosti. Dnes stojí na čele Ľudovej strany Naše Slovensko.

Prvým politickým úspechom boli pre Kotlebu krajské voľby pred štyrmi rokmi, kedy ako kandidát na banskobystrického župana získal desať percent hlasov. V roku 2013 už bral prvé miesto.


Naposledy sa výrazne zviditeľnil minulý rok v auguste na druhom proteste proti imigrantom a islamizácii Európy, ktorý organizovali extrémisti. Vrcholom podujatia bolo vystúpenie banskobystrického župana: „Želám vám pekný biely deň,“ začal vtedy Kotleba svoje vystúpenie.

Vyhlasoval, že nesmieme prijať žiadnych imigrantov a zároveň už vtedy vyzval, aby ľudia nevolili ani strany, ktoré hlasovali v parlamente za dobrovoľné prijatie utečencov. Spomenul, že takéto zhromaždenia sa budú konať aj v ďalších krajských mestách.

Extrémisti svoje zhromaždenie zakončili hymnou vojnového Slovenského štátu Hej Slováci. Asi o pol piatej sa rozišli.

Zvolili ho každodenné problémy
Kto teda volí na Slovensku extrémizmus? Také jednoduché to nebude. Politológ Juraj Marušiak si myslí, že je za tým v prvom rade únava zo súperiacich táborov. „Stvorilo ho podnecovanie xenofóbnej atmosféry. Stvorilo ho aj to, že nielen on sám, ale aj strany mainstreamu sa snažili priživovať na protirómskych otázkach. A Kotleba vie tieto otázky excelentne okomentovať.“

Podobne sa vyjadril aj riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik už po župných voľbách - voliči Mariana Kotlebu nie sú podľa neho pravicoví extrémisti. „Sú to ľudia, ktorí žijú svoje životy a nevedia, ako sa vysporiadať s každodennými problémami, na ktoré naráža väčšinová populácia ako je napríklad rómska časť populácie. Obrátili sa teda k Marianovi Kotlebovi, ktorý ponúka až tak simplifikujúce riešenia, ktoré taktiež nebudú fungovať, lebo tak zjednodušene sa ten problém nedá riešiť.“ Viacerí odborníci pripomínajú, že riziko nemožno podceňovať.

Po pokriku "Na stráž!" polícia Mariána Kotlebu zatkla. Snímka: TASR

Historici: obdivuje Tisa, treba to odsúdiť
Historici upozorňujú hlavne na jedno: stratu pamäte. Keď si niektorí občania svoju frustráciu z pomerov, ktoré panujú na Slovensku, vyriešili voľbou Mariana Kotlebu za svojho zástupcu, zrejme nemajú ani potuchy o tom, kto vlastne je a akými prostriedkami chce napĺňať svoje volebné sľuby, napísala po voľbách do VÚC pre HN historička Katarína Hradská. A jej slová sú aktuálne aj po včerajších parlamentných voľbách.

Kotleba sa podľa nej stavia do polohy vodcu v uniforme gardistov a ktorému padla moc do rúk a mieni ju využiť. Nebezpečný je nielen pre svoje výroky na adresu židovskej komunity, ale aj preto, že svoje predstavy o „poriadku“ aj vo vzťahu k Židom je odhodlaný realizovať. „Demagogické prejavy a silácke reči o nenávisti k tej či onej menšine či skupine ľudí ma provokujú, rozčuľujú a zároveň urážajú,“ vyjadrila sa Hradská.

Snímka

Proti cigánskemu teroru na východnom Slovensku sa 7. septembra 2013 stretli Kotlebovci pred obecným úradom v Geči v okrese Košice – okolie. Snímka: TASR

Historik Ivan Kamenec mal tiež po voľbách podobný názor. Kotleba podľa neho už viac než desať rokov šíri svoje demagogické vízie a nenávisť, pričom sa vydáva  raz za martýra, raz za spasiteľa národa. „Nie je asi náhoda, že práve v tomto smere je jeho vzorom totalitný politický systém vojnovej Slovenskej republiky.“ Upozorňuje na jeho obdiv k vodcovi Jozefovi Tisovi, ktorý bol „jediným národu oddaným prezidentom“. Totalitný systém štátu bol vraj kresťanský a všestranne spravodlivý. „Vlastne ospravedlniteľné boli aj deportácie 70-tisíc Židov, lebo títo vraj stáročia zdierali a okrádali slovenský národ,“ upozorňuje historik.

Snímka

Nového predsedu Mariana Kotlebu vymanúva bývalý predseda VÚC Vladimír Maňka. Snímka: TASR

01 - Modified: 2022-04-29 09:17:06 - Feat.: - Title: Prezidentku nazýva slúžkou, slovník prokremeľských webov je jej blízky. Kto je Kotlebova náhradníčka? 02 - Modified: 2022-03-08 14:14:01 - Feat.: - Title: Ďalšie obvinenie extrémistu. Kotleba môže mať na krku trestný čin podnecovania 03 - Modified: 2022-03-04 10:37:38 - Feat.: - Title: Najväčšia figúrka v rukách ruskej propagandy na Slovensku? Ľuboš Blaha 04 - Modified: 2021-09-29 20:12:39 - Feat.: - Title: Kotlebova kauza sa zasekla na súde. Kolíková žiada vysvetlenie 05 - Modified: 2021-02-07 10:56:27 - Feat.: - Title: Mazurek potvrdil, že odídenci z ĽSNS zakladajú novú politickú stranu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. apríl 2024 18:01