StoryEditor

KDH je na kolenách. Hrobárom je Figeľ

06.03.2016, 09:54
Autor:
aszasz
Jedna z najtradičnejších strán v novodobých dejinách Slovenska sa prvýkrát nedostala do parlamentu. A vedenie ponúka funkcie.

Okolo jeden a pol tisíc voličov chýbalo strane Jána Figeľa, aby prekročili magickú hranicu parlamentu. Výsledok je však nepriestrelný: 4,94. A znamená koniec jednej éry. Vyzerá to, že aj jednej politickej generácie.

Figeľ v tlačovej konferencii priznal, že ide o najväčší neúspech v histórii strany. Vedenie KDH chce ponúknuť svoje funkcie a sú pripravení odstúpiť. Na 19.marca zvolal radu KDH a dúfa, že vráti strane vitalitu a nájde cestu späť do parlamentu.

Na otázku novinárov, kde spravili chybu povedali, že počkajú na analýzu. "Štandardná strana koná štandardne.Cieľ je jasný, vrátiť KDH do parlamentu," vyhlásil Figeľ.

"Voliči prešli do iných zoskupení a nedokázali sme osloviť tých, na ktorých nám záleží."

Politológ: neúspech bol už vo vzduchu 

Signál, že strana potrebuje zmenu dostala podľa politológa Tomáša Koziaka už v posledných voľbách, výstražný prst nastavili výsledky prezidentských volieb pre Pavla Hrušovského. "Táto strana vyčerpala program aj osobnosti, ktoré by vedeli zaujať," vyjadril sa pre HNonline.sk. Figeľ sa podľa neho viezol v prvých rokoch na vlne popularity, a on ani toto vedenie nevedelo reflektovať realitu. Aj preto KDH padlo pod 5 percent.

Dôvody pádu KDH:

1. Odišli kľúčoví ľudia - takzvaná nová vlna: Radoslav Procházka a Daniel Lipšic

2. Strana komunikovala celé roky rovnako, opakovali témy, žiadnu nevedeli otvoriť

3. Skostnatené vedenie, ktoré neprijímalo signály z vonku (klesajúce preferencie a debakel v prezidentských voľbách)

Alojz Hlina, čerstvý člen KDH. Snímka: TASR

Strana vyprchala. A ak sa podľa Koziaka nereštartuje - ideovo aj personálne, nemusela by štyri roky mimo parlamentu prežiť, pretože ju to výrazne oslabí. Nádej jej dávajú rozpačité výsledky a reálna šanca na predčasné voľby.

Kam sa teda podela základňa? Hlasy konzervatívnych voličov si rozdelila Sieť Radoslava Prochádzku a napríklad aj OĽANO-NOVA Igora Matoviča, ktorá pohltila ex-člena KDH Daniela Lipšica.

Príbeh starý ako Slovensko

Rodný list strany vznikol 30. novembra 1989 z kresťanskodemokratických klubov (KDK) na Slovensku. Otcami boli ľudia z katolíckeho disentu, ale aj ľudia blízki strane, ktorá stála pri páde bývalého režimu - Verejnosť proti násiliu.

A príbeh to bol od začiatku úspešný, hneď v prvých slobodných voľbách v roku 1990 získalo hnutie 19,21 percent. Aj napriek tomu bolo nespokojné: KDH dlho viedlo v prieskumoch verejnej mienky. 

Na začiatku roku 1991 malo podľa wikipédie približne 50-tisíc členov. A na jej čelo sa po rozdelení postavil jeden z jej vtedajších lídrov: Ján Čarnogurský.

Prvý predsesa KDH, Ján Čarnogurský. Snímka: TASR

Disident do vedenia 

Vyštudovaný právnik sa narodil v roku 1944 v Bratislave. Bol výraznou tvárou disentu a pred novembrom 1989 bol väznený za "podvracanie republiky". 

Okrem toho bol šoférom či podnikovým právnikom a často pomáhal práve aktivistom z opozície. Po revolúcii sa postavil na čelo KDH, bol poslancom a neskôr ministrom spravodlivosti. V súčasnosti sa netají náklonnosťou k Rusku.

Hrobár menom Figeľ

Po páde druhej Mečiarovej vlády sa KDH na krátky čas stalo súčasťou vlády pod vedením Jozefa Moravčíka. V roku 2000 nastala veľká zmena na stoličke predsedu, tak trochu kontroverzného Čarnogurského vystriedal menej výrazný Pavol Hrušovský, do roku 2006 sa držali vo vláde. A pred deviatimi rokmi nastala posledná zmena: Na sneme v septembri 2009 bolo zvolené nové vedenie na čele s predsedom Jánom Figeľom. A práve s týmto človekom na čele sa v roku 2016 nedostal do parlamentu.

Pavol Hrušovský, ex predseda KDH. Snímka: TASR

Lipšicovi je ľúto

"V KDH je veľa slušných a dobrých ľudí. Tento stav je dôsledok skostnatenej politiky KDH. Všetci sme vedeli, že bude mať najhorší volebný výsledok, to, že vypadla z parlamentu mi je ľúto," vyjadril sa v rannej debate po voľbách Daniel Lipšic pre HNtelevíziu.

Je to katastrofa kresťanskej demokracie na Slovensku. Politológ Ján Baránek to pre TASR uviedol v súvislosti s výsledkami parlamentných volieb 2016 pre kresťanskodemokratické strany.

"Tri takéto strany, KDH, SDKÚ-DS i #Sieť, vo voľbách prepadli, takže na tejto strane politického spektra sa bude musieť niečo udiať," upozornil Baránek.

01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 03 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 04 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 05 - Modified: 2024-04-12 12:35:05 - Feat.: - Title: KDH podporí odvolávanie Dolinkovej, ak sa potvrdia problémy s plánom obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:11