Richard Sulík si počas volebnej noci zranil ruku
StoryEditor

Je jedno, či bude vládnuť Sulík alebo Fico. Nová vláda bude len kúriť a svietiť

07.03.2016, 23:00
Podľa politológa Tomáša Koziaka všetko závisí od dohody národniarov s bugárovcami.

Čaká nás vláda, ktorá bude len kúriť a svietiť. Kotlebovi priniesla popularitu hlavne publicita, ktorú dostal pred voľbami. Je jedno, či bude stáť na čele novej vlády Robert Fico, Richard Sulík alebo niekto iný, všetko závisí od dohody národniarov so stranou Most-Híd, hovorí politológ Tomáš Koziak.

Včera sa prezident stretol s lídrami parlamentných strán. Akú vládu môžeme očakávať?
Úradnícku. Na základe toho, čo som videl počas povolebných diskusií, kľúčové bude, či sa dohodne SNS a Most-Híd. Na základe toho sa mi zdá, že možno zo strany SNS by mohla byť vôľa, ale Most-Híd sa nie celkom hrnie do takejto koalície. Je však otázne, či to Béla Bugár robí preto, že chce licitovať. Skôr by som povedal, že sú tam iné záležitosti.

Je správne, že prezident sa nestretol s Marianom Kotlebom?
Myslím si, že sa prezident rozhodol správne preto, že hoci bol Kotleba zvolený v demokratických voľbách, niektoré z bodov jeho programu nemajú nič spoločné s demokraciou. Sú tam vyslovene veci, ktoré sa týkajú xenofóbie, rozdúchavania nenávisti. Toto v demokracii nemá miesto a oprávnene je nazývaný pravicovým extrémistom. Rozhodnutie prezidenta bolo správne.


Nebude to vo voličoch podporovať pocit martýrstva?
Tu stojí základná otázka: aký postoj ku Kotlebovi zaujať v parlamente? Toto treba veľmi dôkladne zvážiť a veľmi racionálne k tomu pristúpiť, lebo sme vypustili džina z fľaše.

Ako dostať džina naspäť do fľaše?
Ignorácia zo strany médií, poukázanie na to, že ĽSNS je nesystémová záležitosť a pokiaľ chceme rozvíjať demokraciu, takíto ľudia nemajú priestor aj napriek tomu, že boli zvolení v demokratických voľbách. Vychádzam z prieskumov verejnej mienky, ktoré boli stopnuté dva týždne pred voľbami. Kotleba mal asi dve-tri percentá. Vychádza mi z toho, že jediná zmena bola v tom, že dostal dostatok publicity a začal sa objavovať na obrazovkách.

Keď si to dám dohromady s tým, že z exit pollu bolo jasné, že Kotleba má svoju voličskú základňu u prvovoličov, ktorí sa rozhodujú viac prvoplánovo než na základe racionálnej voľby, tak pri prvoplánovosti im stačí, že vnímajú formu, a nie obsah. Forma sa im prezentovala ako radikálna, hrubá a nekonformná rétorika, ktorá sa vymyká tradičnej politickej komunikácii. Nespôsobilo fascináciu nekonformnou rétorikou odtrhnutie štandardných strán od voliča? Určite áno. Aj Kotleba hovorí, že chce vrátiť politiku k bežným ľuďom. Keď som videl povolebnú diskusiu, tak som si pomyslel, že Kotlebovi musí nahnať hlasy to, ako sa medzi sebou hádali lídri štandardných strán a politikárčili pri veciach, nepodstatných pre bežného voliča.

Prezident poverí stranu Smer zostavením vlády. Myslíte si, že v čele vlády, ktorú by zostavil Smer, môže stáť opäť Robert Fico?
Budúca vláda aj v prípade Smeru závisí od dohody SNS a Mosta. Zatiaľ sa nezdá, že dohoda je možná. A je úplne jedno, či na čele takejto vlády bude Fico, Kaliňák alebo Lajčák.

Druhá alternatíva je vláda pod vedením SaS. Ktoré z týchto zoskupení by bolo stabilnejšie?
Tu je opäť záležitosť dohody SNS a Mosta. V prípade, ak by sa Smeru podarilo vyskladať koalíciu Smer, Most-Híd, SNS a Sieť, tak by bola stabilnejšia z viacerých dôvodov. Prvým je číslo. 76 kresiel pre vládu SaS, OĽaNO, SNS, Most-Híd a Sieť málo. Máme skúsenosť z parlamentu, že boli poslanci kúpení. A v takejto nestabilite je „presvedčenie“ jedného poslanca veľmi jednoduché.

Ficových 85 poslancov by sa mu ťažko obhajovalo, pretože sám by sa chytil do pasce zlepenca. Navyše ešte pravicovo-ľavicového. Toto by sa obrátilo proti nemu a neviem, ako by to pri debatách „ustál“. A neviem si predstaviť, ako by sa takáto „zlepencová vláda“ dokázala udržať. Ale zrejme by bola stabilnejšia kvôli menšiemu počtu strán, ale hlavne kvôli 85 hlasom.

Sulík sa už trochu štylizoval do úlohy štátnika. Z ekonomickej stránky je silný, ale bol by schopný zvládnuť post premiéra?
Všetko závisí aj od chcenia ostatných. Z debát bolo vidno, že Sulík sa veľmi snaží. Jeho spôsob komunikácie bol o zmierlivom človeku, ktorý chce byť integrujúcim činiteľom. Možno by v konečnom dôsledku mohol mať potenciál, aby udržal koaličné strany pokope aj napriek tomu, že kedysi sa správal ako slon v porceláne. Človek sa učí a mení aj na základe skúseností.

A myslím si, že Sulík by už nikdy v živote nepovalil vlastnú vládu. Najhoršie na tom je, že stabilitu nebude mať v rukách len on. Je tam dosť vnútorných bariér a osobných animozít a Sulík by to asi ani pri sebalepšej snahe nedokázal udržať.

Začína sa skloňovať aj zmena volebného systému. Dokázal by väčšinový volebný systém vygenerovať radikálne iný parlament?
Nemusel by, čo sa týka počtu strán. Väčšinový systém vytvára priestor aj pre kandidátov, ktorí nechcú byť spojení s politickými stranami, čo vidieť aj pri regionálnych voľbách, keď narastá počet nezávislých kandidátov. Aj toto je zrkadlom, že ľudia sú znechutení tradičnými stranami. A na tom zbiera Kotleba body.

V konečnom dôsledku by mohol byť parlament ešte farebnejší, ale mohlo by to pomôcť v tom, že pokiaľ by Slovensko bolo rozdelené napríklad na 150 obvodov, tie by boli dostatočne malé, ľudia by poznali svojho poslanca a politika by sa mohla vrátiť k tomu bežnému voličovi.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 18:08