Richard SulíkReuters
StoryEditor

Títo muži rozhodnú o budúcnosti Slovenska

09.03.2016, 23:00
Autor:
šušu

Robert Fico
Dvojnásobný premiér svoju politickú kariéru začal v roku 1987, keď vstúpil do KSS. Po Nežnej revolúcii sa stal členom Strany demokratickej ľavice. Už v roku 1992 ho voliči poslali do slovenského parlamentu.
V SDĽ sa stal najpopulárnejším politikom, ale po voľbách v roku 1998 nezískal post ministra v koaličnej vláde a začal s jej ostrou kritikou. Založil Smer, vyhral všetky voľby a dvakrát sa stal premiérom. Fico stále dokáže osloviť najväčšiu masu voličov, je to skúsený politik, ale nemusí to stačiť. Existuje totiž rovnako veľká, ak nie väčšia skupina voličov, ktorá s ním má problém. Každá strana, ktorá kývne na účasť v 3. Ficovej vláde riskuje značný odliv voličov. Svoje o tom vie SNS, ktorá po vláde s Ficom neprešla do parlamentu.

Béla Bugár
Predseda Mosta-Híd je ďalší starý harcovník v parlamente. V roku 1992 sa stal predsedom MKDH a bol prvýkrát zvolený do parlamentu. Odvtedy nepretržite pôsobí v parlamente. V roku 2009 odišiel z SMK a založil si stranu Most-Híd, ktorá práve SMK nahradila v parlamente.
Bugárovou nevýhodou je to, že hoci jeho strana bola dvakrát vo vláde, nikdy nepôsobil v exekutíve. SMK však v minulosti vždy bola stabilnou súčasťou vlády a „nerobila problémy“. Bugárovi pred voľbami ublížilo to, že váhal s jednoznačným odmietnutím Smeru. Aj napriek nižšiemu zisku vo voľbách sa však stal jazýčkom na váhach. Nevýhodu má v tom, že jazýčkom nie je sám, ale musí sa o tento post deliť s predsedom SNS Dankom.

Richard Sulík
Ešte pár mesiacov pred voľbami to vyzeralo, že Richard Sulík bude rád, ak prekročí hranicu piatich percent. Nakoniec je z neho líder pravice a bude zrejme poverený zostavovaním vlády. Bývalý majiteľ firmy FaxCOPY pôsobil ako poradca Ivana Mikloša a Jána Počiatka.
Sulík si svojimi blogmi a pôsobením na sociálnych sieťach vybudoval slušnú fanúšikovskú základňu. Po spojení s Igorom Matovičom a vďaka jeho propagácii v regionálnych týždenníkoch sa dostal do parlamentu a aj do Radičovej vlády. Práve z pádu tejto vlády je vinený a zlé meno mu robí aj stretávanie sa s Mariánom Kočnerom známe z kauzy Sasanka. Sulík tvrdí, že sa zo začiatočníckych chýb poučil a je pripravený prijať zodpovednosť. Zostavovanie vlády ukáže, či je to pravda.

Andrej Danko
Ešte nikomu sa v novodobej histórii Slovenska nepodarilo to, čo Andrejovi Dankovi. Dokázal do parlamentu vrátiť stranu, ktorá z neho vypadla. Navyše to urobil so stranou, ktorej meno ničil Ján Slota. Danko kedysi pôsobil ako asistent poslancov za SNS, neskôr sa stal podpredsedom strany a v roku 2012 jej predsedom.
Má za sebou nepopierateľný úspech v návrate do parlamentu. Mohol si ho užívať v pokojnej vláde so Smerom, čo naznačovali prieskumy. Karty po voľbách sú však rozdané inak a teraz nikto netuší, čo by SNS mala urobiť, aby nesklamala svojich voličov. Pridať sa k Smeru? Alebo k pravici? Obe možnosti znamenajú spoluprácu s Mostom-Híd. A to nie je nič pre voličov SNS.



menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. jún 2024 08:59