StoryEditor

Pohár trpezlivosti pretiekol, tvrdí krajský predseda HZDS v Prešove

17.12.2002, 23:00

O iniciovanie mimoriadneho Republikového snemu HZDS najneskôr vo februári budúceho roka požiadalo Okresné predstavenstvo HZDS v Bratislave II kolegov z Krajského predstavenstva HZDS v Bratislave. Nad opakovaným porušovaním stanov HZDS najvyšším vedením strany vyslovilo hlboké znepokojenie.
Aktuálnou situáciou v HZDS-ĽS sa včera v Košiciach zaoberalo mimoriadne krajské politické grémium rozšírené o účasť okresných šéfov hnutia v Košickom kraji, ktoré sa skončilo vo večerných hodinách. Podnetom na schôdzku špičiek hnutia v Košickom kraji bol otvorený list košického krajského podpredsedu HZDS-ĽS Jaroslava Oleňáka, ktorý v pondelok vyzval predsedu hnutia Vladimíra Mečiara, aby odstúpil z funkcie. "Predovšetkým v dôsledku Mečiarovej politiky sa HZDS ocitlo v medzinárodnej izolácii, čo potvrdil aj pražský summit NATO a stanoviská krajín EÚ," napísal Oleňák. Predseda HZDS-ĽS v Košickom kraji Gustáv Krajči na margo situácie v hnutí povedal: "Samozrejme, neriešenie problémov sa nahromadilo a vyústilo do tlakov, ktoré smerujú k riešeniu situácie v hnutí." Pripomenul októbrové zasadnutie krajského Predstavenstva HZDS-ĽS, ktoré len tesnou väčšinou nerozhodlo o zvolaní mimoriadneho snemu hnutia s cieľom rozobrať výsledky HZDS v septembrových parlamentných voľbách a nízky koaličný potenciál hnutia a vyvodiť z toho osobnú zodpovednosť.
Krajský predseda HZDS v Prešove Peter Chudík sa nediví vyjadreniam pána Tkáča, respektíve Oleňáka. Podľa jeho vyjadrenia "pohár trpezlivosti pretiekol, a nielen u poslanca Tkáča, keď 14. decembra bolo pre nepripravený program zrušené republikové predstavenstvo, ktoré malo byť zvolané po komunálnych voľbách. To je povinnosťou predsedu, respektíve tajomníčky. Už po druhýkrát boli porušené stanovy, ktoré stanovujú, že raz za dva mesiace musí byť zvolané republikové predstavenstvo," tvrdí Chudík. V súlade s Tkáčovým vyjadrením o založení novej strany, si, ako povedal, sám dáva otázku. "Má vôbec zmysel bojovať o to, aby Mečiar odstúpil ako predseda HZDS? Bude pokračovať vo svojich manieroch, aké predvádza teraz i po parlamentných voľbách, či už ako predseda alebo ako člen HZDS alebo nebude pokračovať? Na túto otázku vám ešte neviem zodpovedať," skonštatoval krajský predseda HZDS v Prešove Peter Chudík.
Na vysvetlenie uviedol, že svoj názor povedal po parlamentných voľbách, keď krajské predstavenstvo žiadalo zvolať mimoriadny snem 14. decembra. Už vtedy chcelo riešiť problém HZDS, ktoré dvakrát za sebou vyhralo voľby a dvakrát nie je vo vláde. Vtedy pán Mečiar presvedčil členov krajských predstavenstiev, a neskôr v Prešove i členov republikového predstavenstva, aby sa netrieštili sily pred komunálnymi voľbami. "Prečo to pán Mečiar robil, keď sa po republikovom predstavenstve stiahol z politickej scény?," pýta sa Chudík. Správanie Mečiara, ako predsedu strany, nepovažuje za zodpovedné najmä voči členom HZDS. Za povšimnutie podľa neho stojí aj výsledok komunálnych volieb v tých mestách a obciach, kde kandidovali do samosprávy ľudia stojaci pevne za Mečiarom. Ako povedal, "tam, kde kandidovali jeho ľudia, dopadli voľby všade zle".
Väčšina funkcionárov základných organizácií HZDS v Nitrianskom kraji stále podporuje predsedu Vladimíra Mečiara a ich členovia zatiaľ nevzniesli žiadne požiadavky na personálne zmeny vo vedení strany. Informovala o tom predsedníčka okresného predstavenstva v Nitre Lýdia Forrová, podľa ktorej v žiadnom zo siedmich okresov kraja zatiaľ v tejto veci nezaznamenali zásadnejšie pripomienky a návrhy. Napriek tomu sa súčasnou napätou situáciou v regionálnych štruktúrach HZDS budú intenzívne zaoberať už v najbližších dňoch. Podľa Forrovej medializované vyhlásenia Vojtecha Tkáča v žiadnom prípade nepomôžu vyriešiť vnútrostranícke problémy. Diskusia a vyjadrovanie rôznych názorov sú pre stabilitu a budúcnosť strany žiaduce, čo podľa nej platné stanovy HZDS v plnej miere umožňujú.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. október 2024 15:16