Radoslav Procházka a Robert FicoHN/Marek Kmeť
StoryEditor

Koalícia si delí posty v parlamente, Procházka mlčal

18.03.2016, 11:18
Autor:
TASRTASR

Budúce koaličné strany Smer, SNS, Most-Híd a Sieť si delia posty v Národnej rade. Okrem vedenia parlamentu, pri ktorom kľúč oznámili už skôr, je v hre 19 predsedníckych kresiel vo výboroch.

Aj tieto pozície, podobne ako predseda a podpredsedovia parlamentu, sa volia v pléne. Líder Smeru Robert Fico už skôr oznámil, že aj budúca koalícia bude pokračovať v tradícii obsadzovania šéfov kontrolných výborov opozičnými poslancami.

Procházka detaily nechcel prezradiť

Predseda Siete Radoslav Procházka, ktorý už rokovanie v parlamente opustil, detaily hovoriť nechcel. Priznal, že návrh na rozdelenie výborov už padol, ale prediskutovať si ho najskôr chce na straníckej centrále.

Jasné stále nie je, ako Sieť vyrieši situáciu, keď po odchode troch poslancov nemá nárok na vytvorenie poslaneckého klubu. V zákulisí sa už hovorilo o možnosti, že poslanci Siete budú formálne fungovať v klube Mostu-Híd. „O tomto sme zatiaľ vôbec nehovorili," povedal Procházka.

Parlamentu má šéfovať Andrej Danko

Štyrom opozičným stranám SaS, OĽaNO-NOVA, ĽSNS a Sme rodina by mali patriť predsednícke funkcie v Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti NBÚ, Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti SIS, Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a vo Výbore NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

Opoziční poslanci sú tradične aj na čele Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. V doterajšom volebnom období viedol opozičný poslanec aj Zahraničný výbor NR SR, predtým to však nebývalo pravidlom.

Budúca koalícia sa už dohodla, že predsedom parlamentu bude nominant SNS, mal by to byť priamo predseda Andrej Danko. Smer, Most-Híd a Sieť nominujú po jednom podpredsedovi, štvrtý by mal patriť opozícii. Podľa volebného výsledku bude podpredsedu parlamentu nominovať SaS.

01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:08