HN/Peter Mayer
StoryEditor

Danko: Ústavný súd je takmer nefunkčný, treba nájsť zhodu s prezidentom

10.04.2016, 10:25
Autor:
TASRTASR

Situáciu s chýbajúcimi sudcami na Ústavnom súde (ÚS) SR by mohla koalícia riešiť v dohľadnej dobe. Pripustil to predseda Národnej rady SR v rozhovore pre TASR Andrej Danko (SNS).

"Ústavný súd je takmer nefunkčný, takže bude dôležité nájsť konsenzus medzi predstavami prezidenta a Národnej rady," povedal šéf parlamentu. Na otázku, či v dohľadnej dobe vypíše voľby kandidátov na chýbajúcich sudcov Ústavného súdu, povedal, že snemovňu čaká programové vyhlásenie vlády a dovolenie výborov. "Myslím si, že toto sú otázky, ktoré môžu byť do leta na pretrase," doplnil.

Nové voľby žiadal prezident SR Andrej Kiska. Dosiaľ nevymenoval nástupcov za všetkých sudcov, ktorým skončilo funkčné obdobie. Kandidátov mu síce parlament ponúkol, ale Kiska mal voči viacerým výhrady. Nerozhodol ešte ani o Jane Laššákovej a Mojmírovi Mamojkovi (obaja Smer-SD), ktorých mu parlament tiež ponúkol na výber.

"S pánom prezidentom sme sa stretli. Hovoril som, že ústavnými sudcami by mali byť ľudia, ktorí sú elitou, majú skúsenosti, mala by to byť česť. Nemali by sme ich oslovovať po rôznych podnikoch, družstvách. Celá situácia okolo spolitizovania voľby kandidátov na ústavných sudcov neprospieva ani Ústavnému súdu, ani štátu. Takže sa musíme zamyslieť nad mechanizmami aj nad výberom kandidátov. Je úlohou koalície, aby sme elitu sudcov dostali na Ústavný súd," povedal Danko. Laššáková aj Mamojka podľa neho spĺňajú odborné kritériá, ale je na zvážení, do akej miery sú politickými nominantmi.

Ústavnému súdu chýbajú traja sudcovia z celkového počtu 13. Nekompletné zloženie má ÚS od roku 2014, keď sa uvoľnili tri miesta ústavných sudcov. Prezident SR Andrej Kiska zo šestice kandidátov, ktorú schválil parlament, vymenoval len sudkyňu Janu Baricovú, u ostatných piatich podľa jeho slov nenašiel hlboký záujem o ústavné právo a potrebnú kvalifikáciu, aj keď zákonné nároky spĺňali. Následne došlo k právnym sporom o to, či na takýto postup mal oporu v ústave, pričom senát ÚS rozhodol, že prezident porušil práva troch sťažujúcich sa kandidátov.

Ďalší jeden post na ÚS sa uvoľnil koncom februára tohto roku, vtedajšia Národná rada SR s väčšinou poslancov Smeru-SD zvolila dvoch kandidátov – Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú.

Začiatkom februára Kiska oznámil, že do marcových parlamentných volieb už nerozhodne o kandidátoch na ústavných sudcov, ktorých mu ponúkla Národná rada SR a počká si na novú politickú parlamentnú reprezentáciu. „Prezident začal po voľbách politické rokovania s predstaviteľmi politických strán o Ústavnom súde a riešení situácie, ktorá nastala,“ informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.

Bližšie podrobnosti prezidentská kancelária nateraz nezverejnila. Podľa informácie TASR je však v hre aj možnosť, že by parlament v novom zložení ponúkol hlave štátu nových kandidátov. Kiska o to neúspešne žiadal bývalú Národnú radu.

01 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 04 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 05 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:56