Marek Maďarič, Smer-SD
StoryEditor

Maďarič spomína s nostalgiou na SDKÚ: Dnes opozícia šíri nenávisť

15.04.2016, 18:39
Autor:
TASRTASR

Programové vyhlásenie vlády je pozitívnym kompromisom medzi programovými predstavami koaličných strán a rešpektovaním imperatívu daného voličmi, ktorým je hľadanie cesty k spolupráci. "Situácia je o to zložitejšia, že máme úplne neštandardnú opozíciu. S veľkou časťou z nej ani nemôžeme dúfať, že by tam boli nejaké zmysluplné programové súboje," povedal v TABLET.TV minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

Kompromis, ku ktorému pristúpili koaličné strany, podľa neho umožnil vytvoriť kabinet na základe výsledkov volieb a vyhnúť sa alternatíve úradníckej vlády. Subjekty, ktoré ostali v opozícii, však podľa neho nielenže nedali vláde sto dní, ale ani jeden. "Je to veľmi čudná zmes od pravicových extrémistov až po strany, ktoré vznikli pár mesiacov pred voľbami a sú skôr združením rodinných príslušníkov ako klasické politické strany. A až po strany, ktoré sú postavené len na kritike a deštrukcii," povedal Maďarič.

"Ja si len s nostalgiou môžem spomenúť na koalično–opozičné súboje z čias, keď bola napríklad SDKÚ vo vláde a Smer v opozícii. Tam naozaj išlo aj o programy a strany mali svoje štandardy," poznamenal minister.

"Mňa prekvapilo, potom, čo sa začala rodiť táto koalícia, ako hystericky a nenávistne zareagovali opozičné politické strany a tým naznačili, aká bude ich opozičná politika. V prvom okamihu to bolo šírenie nenávisti voči bývalým opozičným stranám, že z ich pohľadu niečo zradili," uviedol minister. Za absurdné považuje aj to, ak si politik uzurpuje právo vytvárať zoznamy ľudí, ktorí nemajú zastávať verejné funkcie. "Lebo si nejaký opozičný poslanec povedal, že takto to podľa neho je a on je ten meritórny človek, ktorý to vyšetrí, odsúdi a možno nakoniec aj vykoná rozsudok," povedal Maďarič.

Podľa premiéra Roberta Fica rieši programové vyhlásenie vlády prierezovo najmä štyri politiky, zvyšovanie zamestnanosti, znižovanie regionálnych rozdielov, boj proti korupcii a funkčný štát. "Doplnil by som aj piatu charakteristiku a to sú vonkajšie výzvy a príležitosti. A jasne deklarovaná proeurópska a proatlantická orientácia," povedal Maďarič.

"Chceli by sme, aby, tak ako v predchádzajúcom volebnom období, ľudia o štyri roky pocítili, že sa v dôležitých parametroch a výzvach v porovnaní so súčasnosťou situácia zlepšila. Niekde na to budú treba systémové alebo reformné opatrenia a niekde je to kontinuita s tým, čo sa robilo doteraz," dodal.

01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:50